Μάρτυρες ενός εντυπωσιακού φαινομένου έγιναν οι εργαζόμενοι στην ουκρανική ερευνητική βάση του Βερνάντσκι στην Ανταρκτική. Το χιόνι γύρω από την βάση έγινε κατακόκκινο!
Τις φωτογραφίες από τον πολικό σταθμό, δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Ουκρανίας, αναφέροντας ότι το χιόνι είναι έτσι, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Αν και οι εικόνες από τη βάση φαντάζουν απόκοσμες και θυμίζουν ταινία τρόμου, το φαινόμενο δεν εμπνέει καμμία ανησυχία, όπως διαβάζουμε στην huffingtonpost.gr, με τους επιστήμονες να εξηγούν ότι πρόκειται για ένα απολύτως φυσικό φαινόμενο που οφείλεται σε ένα είδος μικροσκοπικών φυκιών με στρώση κόκκινης καροτίνης, που είναι γνωστά ως Chlamydomonas nivalis.
Το Chlamydomonas nivalis σύμφωνα με την Wikipedia, είναι ένα μονοκύτταρο ερυθρόχρωμο φωτοσυνθετικό πράσινο φύκι που βρίσκεται στις Άλπεις και στις πολικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα από τα κύρια φύκια που ευθύνονται για το φαινόμενο του καρπουζιού – όπως λέγεται το φαινόμενο αυτό – όπου το χιόνι γίνεται κόκκινο ή ροζ. Οι ερευνητές μελετούν τον οργανισμό αυτό, για περισσότερα από εκατό χρόνια.
Διαβάστε επίσης: Το χωριό που δίνει πάνω από 20.000 ευρώ σε όποιον εγκατασταθεί εκεί
Αυτό το φύκι, αποτελεί έναν ενδιαφέροντα για μελέτη οργανισμό για τους ερευνητές διαφόρων τομέων, λόγω του ενδεχόμενου ρόλου του στη μείωση του παγκόσμιου albedo (aldebo είναι το μέτρο της διάχυτης αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας από τη συνολική ηλιακή ακτινοβολία που λαμβάνεται από ένα αστρονομικό σώμα), στην ικανότητα επιβίωσης σε ακραία περιβάλλοντα και στην εμπορική παραγωγή σχετικών ενώσεων. Επιπλέον, ο κύκλος ζωής του εξακολουθεί να μελετάται σήμερα, σε μια προσπάθεια να κατανοηθεί καλύτερα αυτός ο οργανισμός και να τροποποιηθούν τα προηγούμενα πιθανά σφάλματα στην κατανόησή του.
Αυτό το φύκι παραμένει βαθιά θαμμένο κάτω από το χιόνι το χειμώνα, αλλά ανεβαίνει στην επιφάνεια για να αναπαραχθεί όταν γίνεται πιο ζεστός ο καιρός και αυτή την εποχή, στην Ανταρκτική, είναι καλοκαίρι.
Το φαινόμενο με το κόκκινο χιόνι δεν συμβαίνει μόνο στον Νότιο Πόλο, το συναντάμε επίσης στην Αρκτική, στις Άλπεις και σε άλλες ορεινές περιοχές ενώ οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι η περιοχή μυρίζει σαν καρπούζι.
Photo Credits: https://www.facebook.com/UAMON/posts/3335112826515272?__tn__=-R