Οι άνθρωποι που “σου πίνουν το αίμα”

Μερικοί άνθρωποι είναι βαμπίρ ενέργειας. Όταν είσαι μαζί τους ή αφού φύγεις από κοντά τους, αισθάνεσαι στραγγισμένος, άδειος ή νιώθεις κατάθλιψη.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι συναισθηματικά ή υλικά αχόρταγοι. Όση προσοχή, χρόνο ή χρήματα και να τους δίνεις, υπάρχει πάντα κάτι ακόμη που χρειάζονται. Αν προσπαθήσεις να τους βοηθήσεις να νιώσουν καλύτερα, αντιστέκονται και υποστηρίζουν τα προβλήματά τους.

Δεν αναγνωρίζουν την ικανότητά τους να γεννούν χαρά, αγάπη ή ευημερία για τον εαυτό τους κι έτσι προσβλέπουν σε άλλους για να τους συντηρούν. Μπορεί μάλιστα να φαίνονται και κεφάτοι ή να λένε θετικά λόγια, αλλά κάτω από την επιφάνεια το δυναμικό τους πεδίο είναι σαν ψυχική μυγοπαγίδα. Το μότο της ζωής τους είναι: “Η ζωή μου είναι δύσκολη. Σε χρειάζομαι”.

Η κωμικός Ιλέιν Μπούσλερ συμβουλεύει: “Το νου σας σ’ αυτόν που λέει: “Έχω τόση αγάπη μέσα μου και δεν έχω κανέναν να τη δώσω”. Μεταφράστε το αμέσως σε : “Είμαι η συναισθηματική μαύρη τρύπα του σύμπαντος και θα σου ρουφήξω τη ζωτική δύναμη μέχρι τελευταίας ρανίδας, αν μου το επιτρέψεις”.

Αυτά τα άτομα τριγυρνάνε με μια μεγάλη, αόρατη ηλεκτρική σκούπα, ρουφώντας πρωτόπλασμα από όλους όσοι μπαίνουν στην επικράτειά τους. Μόλις εμφανιστείς, θα σε ρουφήξουν ολόκληρο. Ξεκινάς να το παίξεις Ιησούς ο σωτήρας και καταλήγεις ως Ιωνάς το…δείπνο του κήτους.

Το καλύτερο δώρο που μπορείς να δώσεις σ’ ένα ενεργειακό βαμπίρ – και στον εαυτό σου – είναι η αναγνώριση ότι είναι ένα ολόκληρο, ικανό άτομο και ότι, στην πραγματικότητα, δεν είναι γεμάτο ανάγκες που πρέπει να του καλύπτουν οι άλλοι.

Αυτό το πετυχαίνεις όχι τόσο με τα λόγια, αλλά μέσα από τη στάση και τη δράση σου. Στήριξε αυτό το άτομο ώστε να σταθεί στα πόδια του και να ζει από τη δύναμή του, όχι από την υποτιθέμενη ανικανότητά του.

Δεν βοηθάς τον αλκοολικό αγοράζοντάς του ένα ποτό και δε βοηθάς έναν εθισμένο στην προσοχή τροφοδοτώντας το θέατρό του. Αυτό που ζητάει είναι κάτι βαθύτερο. Ζητάει ένα υψηλότερο όραμα από αυτό στο οποίο είναι κολλημένος. Παρ’ όλο που το παίζει μικρός, να θυμάσαι ότι είναι μεγάλος. Μπορεί να πάρει πολύτιμα μαθήματα από οτιδήποτε είναι αυτό που περνάει. Το σύμπαν τον καλεί να ανακαλύψει την εσωτερική του δύναμη.

Μην του στερείς το μάθημά του με το να παγιδεύεσαι κι εσύ στα επιχειρήματά του περί έλλειψης. Μην κάνεις ατέλειωτες συζητήσεις μαζί του και διατήρησε τη ζωντάνιά σου. Αν πρέπει να βρίσκεσαι μαζί του για κάποιο χρονικό διάστημα, κάνε προτεραιότητά σου να αισθάνεσαι καλά, ό,τι κι αν λέει ή κάνει. Μη θυσιάζεις την ευτυχία σου για την ταραχή του.

Κανείς δεν θέλει πραγματικά να είναι ενεργειακό βαμπίρ και κανείς δεν είναι από τη φύση του. Το ρούφηγμα ενέργειας είναι μια συμπεριφορά που μαθαίνεται και που ενισχύεται από εκείνους που το επιτρέπουν.

Όταν οι άνθρωποι που θέλουν να αγκιστρώνονται διαρκώς στους άλλους συνειδητοποιήσουν ότι η συμπεριφορά τους δεν τους δίνει αυτό που πραγματικά θέλουν, θα προσπαθήσουν να βρουν πιο αποτελεσματικά εργαλεία, και θα τα βρουν.

Είναι καλοί άνθρωποι που μαθαίνουν πώς να παράγουν μόνοι τους αυτό που ζητάνε. Η συμπεριφορά τους δεν είναι κλήση για θυμό ή αντίσταση, αλλά για ένα ευρύτερο όραμα. Μείνε επικεντρωμένος και σε εγρήγορση και “κράτα σκοπιά”. Στήριξε τα θεμέλιά σου στη δύναμή σου και δεν θα μπορέσουν να σου την πάρουν.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen “Ρούφηξε τη ζωή αντί να σε ρουφάει” από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα