Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σχεδόν ίδιος με το σύμπαν

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σχεδόν ίδιος με το σύμπαν

Ως νευροεπιστήμονας έχω εξετάσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο στο μικροσκόπιο αμέτρητες φορές. Έτσι συνειδητοποίησα ότι είναι σχεδόν ίδιος με το σύμπαν!

Η εμφάνιση του ιστού του σύμπαντος παρουσιάζει μια απίστευτη – σχεδόν τρομακτική – ομοιότητα με τη διατομή του ανθρώπινου εγκέφαλου, καθώς είναι πλήρης από δίκτυα αστέρων που ομοιάζουν με νευρώνες, γαλαξίες που θυμίζουν προεκτεινόμενους δενδρίτες, και κόμβους συνάψεων που έχουν σχεδιαστεί για συνδεσιμότητα, επικοινωνία της πληροφορίας, διαπροσωπικές σχέσεις και, φυσικά, συνείδηση.

Κοιτάζοντας τον λαμπερό ιστό από κοσμική αστρόσκονη με φόντο το απροσμέτρητο σκοτάδι, δεν μπορούσα παρά να φανταστώ αυτή την εικόνα ως τον Συμπαντικό Νου.

Η στιγμή έκπληξης και θαυμασμού ήταν η εξής: ο εγκέφαλός μας είναι κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει σ’ εμάς μια εικόνα του Νου του Θεού. Από τις εντυπωσιακά παράλληλες δομές του σύμπαντος και του εγκεφάλου συνάγεται ένα μήνυμα σχετικά με τις σχέσεις, το οποίο τις θέλει να είναι δεσμός και όχι διαίρεση, αποξένωση, διαχωρισμός ή απομόνωση.

Η «θεωρία του νου» και η εγγενής ικανότητα του εγκεφάλου μας να βιώνει την ενσυναίσθηση αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της πίστης μας στον Θεό. Η ενσυναίσθηση είναι θεμελιώδης όσον αφορά τη σύνδεση με τον εαυτό μας και τους άλλους. Στον πυρήνα αυτής της δέσμευσης είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψουμε τον Νου του Θεού.

Το να γνωρίσουμε τον Νου του Θεού απαιτεί μια αλλαγή του τρόπου σκέψη μας – από «θεωρία» ή πεποίθηση να γίνει πρωταρχικό και θεμελιώδες αξίωμα του νου – όπου η αναγνώριση του Θεού θα σημαίνει αναγνωρίζω τον άλλο άνθρωπο μέσα στον εαυτό μου.

Διαβάστε επίσης: Η θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς

Θεός σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε το άλλο άτομο μέσα μας. Κάθε ύπαρξη περικλείει ένα σύμπαν, το οποίο περιέχεται μέσα στον εγκέφαλο· το καθένα έχει τη δική του ιστορία, δραστηριότητα και πεπρωμένο. Και μέσα σε όλους εμάς, αυτός ο Νους του Θεού λειτουργεί ως οδηγός προς το άλλο πρόσωπο και προς το μη μετρήσιμο «άγνωστο».

Ο καθένας από αυτούς τους υπάρχοντες εγκεφάλους-κόσμους αποτελείται από έναν μικρόκοσμο του ευρύτερου σύμπαντος: το σύμπαν που βρίσκεται μέσα μας.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και το σύμπαν πέρα από αυτόν είναι προσδεδεμένα μεταξύ τους όπως τα πλοία με το αραξοβόλι, όπως ο νους με το σώμα, όπως η ψυχή με την Πηγή.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Jay Lombard «Ο Νους του Θεού» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα