Δεν αντιλαμβανόμαστε ούτε εκφράζουμε όλοι την αγάπη με τον ίδιο τρόπο

Δεν αντιλαμβανόμαστε ούτε εκφράζουμε όλοι την αγάπη με τον ίδιο τρόπο

Πόσοι άνθρωποι δεν νιώθουν αγαπητοί επειδή δεν τους αγαπούν όπως θα ήθελαν;

Γιατί υποφέρουμε όταν οι άλλοι δεν συμπεριφέρονται όπως θα μας άρεσε;

Στο 90% των περιπτώσεων, το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν μας αγαπούν, αλλά ότι ο καθένας καταλαβαίνει διαφορετικά την αγάπη.

Ο καθένας μας έχει έναν διαφορετικό τρόπο να αγαπά, να δείχνει την αγάπη και την τρυφερότητα που νιώθει για τους άλλους.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανθρώπων: άλλοι είναι πιο οπτικοί, άλλοι πιο ακουστικοί και άλλοι πιο συναισθηματικοί. Ανάλογα με το τι άνθρωπος είσαι, θα δεχτείς με περισσότερη ένταση τις οπτικές, ακουστικές ή συναισθηματικές εκδηλώσεις αγάπης.

Υπάρχουν άνθρωποι που τους είναι πιο εύκολο να δείξουν την αγάπη τους παρά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με λόγια. Υπάρχουν άλλοι που τους δυσκολεύει περισσότερο να εκφραστούν γραπτώς παρά κατά πρόσωπο. Υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται περισσότερο για τα υλικά αγαθά και άλλοι που ενδιαφέρονται περισσότερο για τα λόγια ή τις χειρονομίες.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ο καθένας από εμάς βλέπει την πραγματικότητα από μια διαφορετκή οπτική. Ο καθένας δίνει περισσότερη προσοχή σε μια σειρά από χειρονομίες. Και όλα, για ακόμα μια φορά, εξαρτώνται από τις πεποιθήσεις μας, από όσα είδαμε στις οικογένειές μας και το περιβάλλον μας στα πρώτα χρόνια της ζωής μας.

Αν ένας άνθρωπος δεν άκουσε τους γονείς του να λένε «Σ’αγαπώ», ή δεν τους είδε να φιλιούνται και να αγκαλιάζονται συχνά, είναι πολύ πιθανό, όταν μεγαλώσει, να δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματά του ή να δείξει τρυφερότητα.

Διαβάστε επίσης: 10 ενδείξεις που μας βοηθούν να διακρίνουμε την αληθινή αγάπη

Πόσες φορές δεν κρίναμε λανθασμένα τα συναισθήματα των άλλων γιατί οι πράξεις τους δεν ανταποκρίνονταν στις αποδείξεις που ελπίζαμε να δούμε;

Τώρα το ξέρεις, λοιπόν. Κάθε φορά που κρίνεις λανθασμένα κάτι, μιλάει το μυαλό σου και οι πεποιθήσεις του. Και είναι μόνο αυτό ακριβώς: η άποψη του μυαλού σου.

Για παράδειγμα, μια μητέρα που έχει αναλάβει να κάνει τις δουλειές του σπιτιού, το καθάρισμα, το πλύσιμο των ρούχων, τα ψώνια, το μαγείρεμα, είναι πιθανόν να αισθάνεται ότι την αγαπούν όταν ο άντρας και τα παιδιά της μοιράζονται μαζί της τις δουλειές αυτές.

Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται περισσότερα λόγια και άνθρωποι που χρειάζονται περισσότερες έμπρακτες χειρονομίες. Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν ευτυχισμένοι απλώς αν τους αφιερώσεις λίγο από το χρόνο σου ή αν τους τηλεφωνήσεις.

Υπάρχουν (αρκετοί) άνθρωποι που πιστεύουν ότι αγάπη σημαίνει να ανησυχείς για τον άλλον και να τον προειδοποιείς για το χειρότερο που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Ή να τον διορθώνεις όταν, κατά τη γνώμη σου, κάνει κάτι κακό γιατί, κατά την κρίση σου, κάνει λάθος.

Όλα αυτά είναι φοβερά. Πόσο κακό κάνουμε με τις απόψεις μας και πόσο επηρεάζουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε;
Θα σου πω εγώ. Πάρα πολύ.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Rut Nieves «Πίστεψε σ’ εσένα» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα