Οι λανθασμένες αντιλήψεις που απομακρύνουν τα χρήματα από κοντά μας

Οι λανθασμένες αντιλήψεις που απομακρύνουν τα χρήματα από κοντά μας

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Σοφία Κλώτσα στο βιβλίο της «Η Απόφαση της Ευτυχίας» …

“Τα χρήματα είναι ενέργεια, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ούτε κάτι θετικό αλλά ούτε και αρνητικό. Πολλοί άνθρωποι έχουμε κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις και πιστεύω που μας καθοδηγούν στη ζωή μας.

Αν αυτό σας μπερδεύει, σκεφτείτε μόνο ότι οι θετικές αντιλήψεις δημιουργούν θετικές συνθήκες και αποτελέσματα στη ζωή μας, και το αντίθετο. Κάποιες από τις πιο αρνητικές αντιλήψεις που μπορεί να έχει κάποιος όσον αφορά στα χρήματα είναι οι εξής:

Τα χρήματα είναι η πηγή όλων των κακών σ’αυτό τον κόσμο

Είναι αλήθεια ότι πολλοί από εμάς θεωρούμε τα χρήματα πηγή όλων των κακών αυτού του κόσμου. Την ίδια στιγμή όμως μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι τα χρήματα είναι και πηγή πολλών καλών που συμβαίνουν στον κόσμο, όπως τα χρήματα που δίνονται για φιλανθρωπίες, αλλά και τα χρήματα που προσφέρονται για να φτιαχτούν σχολεία, νοσοκομεία κ.λ.π. Είναι δική μας επιλογή να δούμε τη θετική ή την αρνητική όψη του νομίσματος.

Οι πλούσιοι άνθρωποι είναι κακοί, άπληστοι και χωρίς ηθική

Υπάρχουν όντως πλούσιοι που είναι έτσι, υπάρχουν όμως και φτωχοί που μπορεί να είναι άπληστοι, οπότε αυτό δεν ισχύει ακριβώς.

Από την άλλη, αν σκεφτώ αρκετούς από τους πλούσιους ανθρώπους που ξέρω, θα έλεγα ότι ισχύει και το αντίθετο.

Διαβάστε επίσης: Η μέθοδος “πληρώνω πρώτα τον εαυτό μου και μετά όλους τους άλλους”

Πολλοί από αυτούς που έχουν χρήματα είναι καλοί, κάνουν πολλές φιλανθρωπίες και είναι ηθικοί. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτοί οι άνθρωποι συνήθως νιώθουν ευγνωμοσύνη για όσα τους έχει δώσει η ζωή και θέλουν να ανταποδώσουν.

Δεν μου αξίζουν τα χρήματα (που μεταφράζεται ότι εγώ πιστεύω ότι δεν τα αξίζω = χαμηλή αυτοεκτίμηση)

Όταν έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση, πιστεύουμε ότι δεν μας αξίζει τίποτα. Το πρόβλημα με μια τέτοια λανθασμένη αντίληψη είναι ότι όσο το πιστεύουμε εμείς, τόσο αυτό γίνεται πραγματικότητα, γιατί το εκπέμπουμε και στον κόσμο γύρω μας.

Οπότε, αν θέλετε να αρχίσει να αλλάζει η τύχη σας, πρώτον και κυριότερο, αρχίστε να εκτιμάτε τον εαυτό σας και, δεύτερον, πιστέψτε ότι σας αξίζει με το παραπάνω να έχετε όσα χρήματα θέλετε (μα πραγματικά όσα θέλετε – εδώ δεν υπάρχει όριο, το σύμπαν δεν είναι πιστωτικός οργανισμός ούτε τράπεζα).

Δεν έχω αρκετά χρήματα για να κάνω/αγοράσω/επιτύχω αυτό που θέλω, να πάω κάποιο ταξίδι κ.λ.π.)

Και η αλήθεια είναι ότι δεν θα έχεις μέχρι να αλλάξεις αυτή την καταστροφική αντίληψη! Από την άλλη πλευρά, όταν αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι, τότε συνήθως βρίσκουμε και τον τρόπο/χρήματα.

Μάλλον θα αποτύχω έτσι κι αλλιώς

Μα φυσικά και θα αποτύχεις αν αυτό πιστεύεις, γιατί, έτσι, είτε δεν θα προσπαθήσεις καν είτε δεν θα προσπαθήσεις αρκετά. Από την άλλη, αν αποφασίσεις να προσπαθήσεις πραγματικά, αυτό που μπορεί και να συμβεί είναι να πετύχεις! Ένα παλιό γνωστό ρητό υποστηρίζει:

«Αν πιστεύεις ότι θα αποτύχεις, έχεις δίκιο, αν, πάλι, πιστεύεις ότι θα πετύχεις, έχεις πάλι δίκιο!»

Εσύ λοιπόν τι επιλέγεις να πιστέψεις;”

Απόσπασμα από το βιβλίο της Σοφίας Κλώτσα «Η Απόφαση της Ευτυχίας» από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα