Η αντιμετώπιση των φόβων μας είναι το κλειδί για να αναπτυχθούμε αληθινά

Η αντιμετώπιση των φόβων μας είναι το κλειδί για να αναπτυχθούμε αληθινά

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν την ευκαιρία να μπουν οι ίδιοι και να βάλουν κι άλλον κόσμο σε άβολες καταστάσεις.
Ο Τιμ Χάγκστρομ είναι λίγο διαφορετικός επειδή βγάζει το μεροκάματό του κάνοντας ακριβώς αυτό το πράγμα.
Η δουλειά του Τιμ είναι η εκγύμναση ανθρώπων σε υπαίθριες εναέριες διαδρομές, με βασικό σκοπό να τους φέρει αντιμέτωπους με τους πιο κρυφούς φόβους και τις αγωνίες τους την ώρα που κρέμονται δέκα ή δεκαπέντε μέτρα πάνω από το έδαφος.

Οι απαιτητικές υπαίθριες ασκήσεις που σχεδιάζει ο Τιμ – καθεμία τους μελετημένη να προωθεί την προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη – αναγκάζουν τους ανθρώπους να βγουν πέρα από τη ζώνη της άνεσής τους και λειτουργούν σαν κινητήρια δύναμη για θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά τους.

Ο Τιμ πιστεύει αταλάντευτα ότι η συμπεριφορά δεν αλλάζει αν εξακολουθείς να κάνεις ακριβώς ό,τι έκανες πάντα και παραμένεις σε ένα απομονωμένο περιβάλλον.
Οι συνέπειες είναι άμεσες και ως προς τις τύψεις.

Για παράδειγμα, αν μένεις πάντα στη ζώνη άνεσής σου, πώς είναι δυνατόν να αναπτυχθείς και να φτάσεις στο έπακρο των δυνατοτήτων σου;
Επιπλέον, η αδυναμία να ξεφύγεις από τη ζώνη άνεσης μπορεί αργότερα να σε κάνει να αποφεύγεις κάθε ρίσκο και να σε οδηγήσει να έχεις τύψεις επειδή νιώθεις να πνίγεσαι ή νιώθεις μακαριότητα ή ανία στη ζωή.

Από την άλλη μεριά, η έξοδος από τη ζώνη άνεσης μπορεί να είναι τρομακτική εμπειρία. Ο Τιμ θέλει όμως να αποδείξει (για ακόμη μια φορά) ότι η αντιπαράθεση κατάματα με τον φόβο είναι ο μοναδικός τρόπος για να αναπτυχθείς αληθινά, να αποκτήσεις γνήσια αυτοπεποίθηση και να διαπιστώσεις πραγματικές αλλαγές στη συμπεριφορά σου.

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη;
Φαντάσου ότι σκαρφαλώνεις σε έναν δεκάμετρο στύλο τηλεφώνου. Φτάνοντας στην κορυφή, πρέπει να υψώσεις αργά το σώμα σου μέχρι να βρεθείς σε όρθια στάση πάνω στην κορυφή – θυμηθείτε, απέχει πολύ μέχρι κάτω.
Η τελευταία πρόκληση είναι να πηδήξεις από την κορυφή του στύλου μέσα στο πουθενά και να χτυπήσεις ένα κουδούνι που κρέμεται μπροστά σου, λίγο πιο έξω από εκεί που φτάνει το χέρι σου.

Όσο και αν είναι διαρκώς δεμένοι με σκοινιά ασφαλείας, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να φοβούνται μέχρι θανάτου!

Η έξοδος από τη ζώνη της άνεσής σας σας δίνει την ευκαιρία να κερδίσετε μεγαλύτερη αυτεπίγνωση και να ξεπεράσετε τις παλιές σας τύψεις.
Συνειδητοποιήστε ότι η αντιμετώπιση των φόβων σας αποτελεί το κλειδί για να προκαλέσετε αλλαγή συμπεριφοράς – τόσο στις εναέριες ασκήσεις, όσο και στην πραγματική ζωή.
Πάρτε την πρωτοβουλία να εναντιωθείτε στους δαίμονές σας και γνωρίστε τον τρόπο που αντιδράτε. Τι παρατηρείτε για τον εαυτό σας; Τι μπορείτε να μάθετε από τις εμπειρίες σας;
Βγείτε από τη ζώνη της άνεσής σας και δείτε μια νέα πλευρά του εαυτού σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Marc Muchnick ” Δεν μετανιώνω ξανά!” από τις εκδόσεις Θέσις

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα