Ενδυναμώνουμε το φόβο μας όταν τον κατηγορούμε για την απραξία, την απομόνωση ή τις φοβίες μας. Η αλήθεια είναι ότι θρέφουμε το φόβο μας ασυνείδητα. Αν οι φόβοι σάς παραλύουν, αυτό το άρθρο μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να ξεφορτωθείτε όλες εκείνες τις ταινίες τρόμου που παίζετε στο μυαλό σας.
Αυτές οι ταινίες τρόμου που παίζουμε στο κεφάλι μας δεν είναι τίποτε άλλο από φαντασιώσεις. Είναι πιθανό να έχετε βιώσει κάποια τραυματική εμπειρία τόσο δύσκολη που τώρα ζείτε με το φόβο μήπως συμβεί κάτι παρόμοιο ξανά.
Και να ένα παράδειγμα: Φανταστείτε ότι σας είχαν ληστέψει και απειλήσει με ένα μαχαίρι. Αυτό σας επηρέασε τόσο πολύ που κάθε φορά που βγαίνετε έξω, νομίζετε ότι θα ξανασυμβεί. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι ταινίες τρόμου στο κεφάλι σας ζωντανεύουν ξανά εκείνη τη στιγμή, κάνοντάς σας να πιστεύετε ότι θα ξανασυμβεί. Μερικές φορές, μπορεί να προσθέτετε και άλλα σενάρια, χαρακτήρες και φαντασιώσεις και όλα αυτά θρέφουν το φόβο σας.
Πώς αυτές οι ταινίες τρόμου μας περιορίζουν
Σας δώσαμε ένα παράδειγμα μιας κατάστασης που συνέβη στο παρελθόν. Αλλά τι συμβαίνει αν φοβόμαστε κάτι που δεν μας έχει ξανασυμβεί; Αυτό συμβαίνει πιο συχνά απ’ όσο νομίζετε. Σας περιορίζει και σας απομακρύνει από το να πετύχετε αυτό που θέλετε.
Για παράδειγμα, αν θέλετε να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση, αλλά αυτές οι ταινίες τρόμου στο κεφάλι σας λένε ότι θα αποτύχετε ή θα ταπεινωθείτε δημοσίως, το πιθανότερο είναι να μείνετε στη ζώνη άνεσής σας και να μην κάνετε τίποτα. Δεν υπάρχει λόγος, σκέφτεστε, να δράσω.
Γι’ αυτό το λόγο, προτείνουμε μια άσκηση ώστε αυτές οι ταινίες τρόμου που παίζουμε στο κεφάλι μας να μη μας σταματούν από το να παίρνουμε αυτό που θέλουμε. Σε αυτό το σημείο χρειάζεστε ένα φύλλο χαρτί και ένα στυλό, ώστε να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις:
Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;
Εξετάστε έναν προς έναν τους φόβους που είναι παρόντες αυτό τον καιρό στο μυαλό σας και σκεφτείτε ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί. Είναι πραγματικά ο φόβος της αποτυχίας που σας αποθαρρύνει από το να πάρετε το ρίσκο; Αν πάρουμε το παράδειγμα που αναφέραμε στην αρχή, στο οποίο ο φόβος ήταν το αποτέλεσμα μιας κακής εμπειρίας, ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να σας συμβεί; Ότι θα σας συμβεί το ίδιο πράγμα;
Αν η αποτυχία είναι αυτό που πραγματικά φοβάστε, αναζητήστε τι προκαλεί αυτό το φόβο εξαρχής. Μπορεί να είναι η έλλειψη πληροφοριών. Αν έτσι είναι τα πράγματα, αρχίστε να κάνετε την έρευνά σας. Υπάρχει πολύ ερευνητικό υλικό στο διαδίκτυο, εύκολα προσβάσιμο, ώστε να αποκτήσετε τη βασική γνώση. Δεν έχουμε καμία δικαιολογία!
Κι αν ο φόβος μας είναι το αποτέλεσμα κακής εμπειρίας; Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε μαθήματα αυτοάμυνας, ώστε να νιώσετε πιο ασφαλείς και ικανοί να αντιμετωπίσετε το φόβο. Αυτό θα σας βοηθήσει να μείνετε ψύχραιμοι επειδή γνωρίζετε ότι, ακόμα κι αν κάποιος προσπαθήσει να σας τραυματίσει, εσείς θα μπορέσετε να αμυνθείτε. Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να διαλύσετε τους φόβους σας.
Πόσες είναι οι πιθανότητες να ξανασυμβεί;
Για να βάλετε ένα τέλος σε εκείνες τις ταινίες τρόμου που συνεχώς παίζετε στο κεφάλι σας, είναι πολύ σημαντικό να αναλύσετε αντικειμενικά το φόβο σας. Αν φοβάστε την αποτυχία, σκεφτείτε πόσες είναι οι πιθανότητες να ξανασυμβεί. Αν έχετε ανθρώπους γύρω σας που μπορούν να σας καθοδηγήσουν ή αν έχετε ένα plan B, τότε οι πιθανότητες μειώνονται κατά πολύ.
Ας πούμε ότι σας έχουν ληστέψει. Ποιες είναι οι πιθανότητες να ξανασυμβεί; Δεν θα σας είχε ξανασυμβεί πριν από εκείνη την άτυχη στιγμή, οπότε γιατί έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες τώρα; Η εμπειρία σας έχει μάλλον επηρεάσει την αντίληψη που έχετε για τα πράγματα, αλλά μπορείτε πάντα να την αλλάξετε.
Κατά πόσο σας βοηθά ο φόβος;
Πρόκειται για μια σημαντική ερώτηση. Πρέπει να σκεφτείτε αν ο φόβος που νιώθετε σας βοηθά με κάποιο τρόπο. Να θυμάστε ότι ο φόβος είναι σημαντικός για την επιβίωση. Αν αντιμετωπίζετε κίνδυνο, ο φόβος μπορεί να μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από μια κατάσταση. Αλλά εξετάστε το φόβο που σας επηρεάζει τώρα και σκεφτείτε αν πράγματι σας βοηθά με κάποιο τρόπο. Να ορισμένες καταστάσεις όπου ο φόβος μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο:
- Αν πιστεύετε ότι θα μετανιώσετε στο μέλλον για κάτι που δεν κάνατε, τότε ο φόβος δεν είναι χρήσιμος.
- Σε περίπτωση που ο φόβος σας απομακρύνει από το να ζείτε μια φυσιολογική ζωή και σας επηρεάζει συναισθηματικά, αυτός ο φόβος δεν είναι χρήσιμος, ούτε εκπληρώνει την πραγματική του λειτουργία.
- Αν παρατηρείτε ότι ο φόβος δεν σας επιτρέπει να εξελιχθείτε σαν άνθρωπος, μπορεί να είναι η σωστή στιγμή να τον αντιμετωπίσετε μια και καλή.