Πώς να αντιμετωπίσουμε τη ζήλεια, παίζοντας το «παιχνίδι των ρόλων»

Αυτή η άσκηση γίνεται με τους δύο. Προσοχή όμως. Προτού ξεκινήσετε, πρέπει να αποδεχτείτε ορισμένους κανόνες, οι οποίοι είναι ουσιώδεις αν θέλετε να έχετε ένα θετικό αποτέλεσμα:  1.Θα παίξετε το ρόλο του άλλου κατά τη διάρκεια μιας από τις κρίσεις ζηλοτυπίας. Δεν πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Μην ενεργείτε έτσι ώστε να κάνετε τον άλλον να υποφέρει όσα υποφέρετε εσείς από καθαρή εκδίκηση. Προσπαθήστε μόνο να αναπαράγετε με ειλικρίνεια και εντιμότητα τα λεγόμενα και τις χειρονομίες του, χωρίς να ελαχιστοποιείτε ή να μεγαλοποιείτε τα πράγματα.  2.Να έχετε κατά νου κάποιες λέξεις-κλειδιά: σεβασμός, καλοσύνη, ενσυναίσθηση. Σκεφτείτε ότι αυτό που θα του δείξετε για τον εαυτό του δεν είναι προφανές. Να είστε αληθινοί αλλά και δίκαιοι, και μη διστάσετε να δείξετε τη συμπαράστασή σας ή να σταματήσετε για λίγο την άσκηση εάν διαπιστώσετε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για τον έναν ή και τους δυο.  3.Μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά. Αυτό που σας δείχνει ο σύντροφός σας είναι η συμπεριφορά σας και ο αντίκτυπος που έχει στον ίδιον. Δεν είστε εσείς η συμπεριφορά σας, και ο σύντροφός σας βρίσκεται εδώ μόνο για να σας επιτρέψει να μπείτε στη θέση του και εκείνος να μπει στη δική σας. Μη θίγεστε. Ειναι δύσκολο να το κάνετε, αλλά αυτό δεν γίνεται για να σας βλάψει ή να σας γελοιοποιήσει.  Με τον τρόπο που την περιγράφουμε εδώ, η άσκηση αυτή μπορεί να σας τρομάζει. Από εσάς όμως εξαρτάται να αποφασίσετε από κοινού να την κάνετε σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, ενδιαφέροντος και καλής προαίρεσης.  Η συνέχεια είναι κάτι πολύ «απλό»: διαλέξτε μαζί μια κατάσταση που έχετε βιώσει, όπου η υπερβολική ζήλια σας οδήγησε σε σύγκρουση. Θα παίξετε το ρόλο του συντρόφου σας, τον οποίο ζηλεύετε, και ο σύντροφός σας θα παίξει τον δικό σας ρόλο, του ατόμου που κάνει τη σκηνή ζηλοτυπίας. Μπορείτε να επαναλάβετε αυτό που συνέβη πραγματικά ή να παίξετε ελεύθερα τον ρόλο σας αναπαριστώντας αυτό που νομίζετε εσείς ότι καταλάβατε πως βιώνει ο άλλος.  Στο τέλος της άσκησης συζητήστε μεταξύ σας: -Αναγνωρίσατε ο καθένας τον εαυτό του στον ρόλο που έπαιξε ο άλλος; -Έχετε οποιεσδήποτε παρατηρήσεις ή διορθώσεις που πρέπει να κάνετε στην ερμηνεία του καθενός για τον άλλο (πάντα καλοπροαίρετα); -Τι αισθάνθηκε ο καθένας σας όταν είδε τον άλλο να προσπαθεί να τον υποδυθεί; Να προσπαθεί δηλαδή να μπει στη θέση του άλλου;  Η Τεχνική του SMS  Ιδού ένα πολύ πιο γρήγορο παιχνίδι ρόλων: την επόμενη φορά που ετοιμάζεστε να στείλετε στον/στη σύντροφό σας ένα SMS με βρισιές ή/και κατηγορίες, στείλτε το πρώτα στον εαυτό σας. Διαβάστε το φωναχτά. Τι εντύπωση σας κάνει;  Μπορείτε να επαναλαμβάνετε αυτή την άσκηση κάθε φορά που αισθάνεστε ότι βρίσκεστε κοντά στην έκρηξη. Χρειάζεται να αναλογιστείτε άμεσα τις επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στον/στη σύντροφό σας.  Απόσπασμα από το βιβλίο του Bernard Geberowicz «Νίκησε τη ζήλια» από τις εκδόσεις Πεδίο

Αυτή η άσκηση γίνεται με τους δύο.

Προσοχή όμως. Προτού ξεκινήσετε, πρέπει να αποδεχτείτε ορισμένους κανόνες, οι οποίοι είναι ουσιώδεις αν θέλετε να έχετε ένα θετικό αποτέλεσμα:

1.Θα παίξετε το ρόλο του άλλου κατά τη διάρκεια μιας από τις κρίσεις ζηλοτυπίας.

Δεν πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Μην ενεργείτε έτσι ώστε να κάνετε τον άλλον να υποφέρει όσα υποφέρετε εσείς από καθαρή εκδίκηση.
Προσπαθήστε μόνο να αναπαράγετε με ειλικρίνεια και εντιμότητα τα λεγόμενα και τις χειρονομίες του, χωρίς να ελαχιστοποιείτε ή να μεγαλοποιείτε τα πράγματα.

2.Να έχετε κατά νου κάποιες λέξεις-κλειδιά: σεβασμός, καλοσύνη, ενσυναίσθηση.

Σκεφτείτε ότι αυτό που θα του δείξετε για τον εαυτό του δεν είναι προφανές. Να είστε αληθινοί αλλά και δίκαιοι, και μη διστάσετε να δείξετε τη συμπαράστασή σας ή να σταματήσετε για λίγο την άσκηση εάν διαπιστώσετε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για τον έναν ή και τους δυο.

3.Μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά.

Αυτό που σας δείχνει ο σύντροφός σας είναι η συμπεριφορά σας και ο αντίκτυπος που έχει στον ίδιον.
Δεν είστε εσείς η συμπεριφορά σας, και ο σύντροφός σας βρίσκεται εδώ μόνο για να σας επιτρέψει να μπείτε στη θέση του και εκείνος να μπει στη δική σας. Μη θίγεστε. Ειναι δύσκολο να το κάνετε, αλλά αυτό δεν γίνεται για να σας βλάψει ή να σας γελοιοποιήσει.

Με τον τρόπο που την περιγράφουμε εδώ, η άσκηση αυτή μπορεί να σας τρομάζει.
Από εσάς όμως εξαρτάται να αποφασίσετε από κοινού να την κάνετε σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, ενδιαφέροντος και καλής προαίρεσης.

Η συνέχεια είναι κάτι πολύ «απλό»: διαλέξτε μαζί μια κατάσταση που έχετε βιώσει, όπου η υπερβολική ζήλια σας οδήγησε σε σύγκρουση.
Θα παίξετε το ρόλο του συντρόφου σας, τον οποίο ζηλεύετε, και ο σύντροφός σας θα παίξει τον δικό σας ρόλο, του ατόμου που κάνει τη σκηνή ζηλοτυπίας.
Μπορείτε να επαναλάβετε αυτό που συνέβη πραγματικά ή να παίξετε ελεύθερα τον ρόλο σας αναπαριστώντας αυτό που νομίζετε εσείς ότι καταλάβατε πως βιώνει ο άλλος.

Στο τέλος της άσκησης συζητήστε μεταξύ σας:
-Αναγνωρίσατε ο καθένας τον εαυτό του στον ρόλο που έπαιξε ο άλλος;
-Έχετε οποιεσδήποτε παρατηρήσεις ή διορθώσεις που πρέπει να κάνετε στην ερμηνεία του καθενός για τον άλλο (πάντα καλοπροαίρετα);
-Τι αισθάνθηκε ο καθένας σας όταν είδε τον άλλο να προσπαθεί να τον υποδυθεί; Να προσπαθεί δηλαδή να μπει στη θέση του άλλου;

Η Τεχνική του SMS

Ιδού ένα πολύ πιο γρήγορο παιχνίδι ρόλων: την επόμενη φορά που ετοιμάζεστε να στείλετε στον/στη σύντροφό σας ένα SMS με βρισιές ή/και κατηγορίες, στείλτε το πρώτα στον εαυτό σας. Διαβάστε το φωναχτά. Τι εντύπωση σας κάνει;

Μπορείτε να επαναλαμβάνετε αυτή την άσκηση κάθε φορά που αισθάνεστε ότι βρίσκεστε κοντά στην έκρηξη.

Χρειάζεται να αναλογιστείτε άμεσα τις επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στον/στη σύντροφό σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Bernard Geberowicz «Νίκησε τη ζήλια» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα