Να αντιμετωπίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα, όχι να τα αποφεύγουμε

Να αντιμετωπίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα, όχι να τα αποφεύγουμε

“Στη διαδικασία της λησμονιάς θα χάσετε πολλά πράγματα από το παρελθόν, αλλά θα βρείτε τον εαυτό σας”

Ντίπακ Τσόπρα

Η έρευνα δείχνει ότι τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος, ο θυμός και η ενοχή, απελευθερώνουν χημικά στο σώμα που μπορούν να εξασθενίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, κόπωση και κακή υγεία γενικότερα.

Τα επίμονα αρνητικά συναισθήματα μπορούν επίσης να βλάψουν σοβαρά την ψυχολογική υγεία και να προκαλέσουν κατάθλιψη.

Τα αρνητικά συναισθήματα έχουν την τάση να επηρεάζουν την αντίληψή σας για όλους και για όλα, με αποτέλεσμα να σαμποτάρουν τις πιθανότητες επιτυχίας και ευτυχίας. Η απελευθέρωση αυτών των συναισθημάτων θα σας βοηθήσει επίσης να σταματήσετε να ανησυχείτε για τη γνώμη των άλλων, γιατί όταν αποβάλλετε αυτό που σας κρατά πίσω, ανακαλύπτετε ξανά τον πραγματικό εαυτό σας και μετά τα υπόλοιπα λύνονται μόνα τους.

Επίσης, με αυτό τον τρόπο θα πάψετε να βλέπετε τον εαυτό σας σαν θύμα, γιατί όταν τον βλέπετε έτσι δεν μπορείτε να δημιουργήσετε τις απαραίτητες θετικές αλλαγές ώστε να αλλάξετε τη ζωή σας.

Η αποδοχή της ευθύνης για τα συναισθήματά σας, η λησμονιά και η κίνηση προς τα εμπρός είναι ενδυναμωτική γιατί σας δίνει τον έλεγχο.

Ξεχνώ δεν σημαίνει αγνοώ ή καταστέλλω. Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο.

Πρέπει να αναγνωρίζετε τα αρνητικά συναισθήματα πριν τα αποβάλλετε. Το να εστιάζετε αποκλειστικά στα θετικά αγνοώντας τα αρνητικά που έχουν συσσωρευτεί με τα χρόνια είναι συνταγή καταστροφής, γιατί, για να βρείτε μια αίσθηση σκοπού κα προσωπικής ανάπτυξης στη ζωή, πρέπει να αντιμετωπίζετε τόσο τη χαρά όσο και τον πόνο.

Αλλά τα αρνητικά συναισθήματα λειτουργούν επίσης και σαν προειδοποιητικό σημάδι, εφιστώντας την προσοχή μας σε τομείς της ζωής μας που δεν πάνε καλά.

Έτσι, παρόλο που είναι αδύνατο να αποφεύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα – στο κάτω κάτω, η ζωή έχει πάντα τα εμπόδια και τις δυσκολίες της – το κλειδί είναι να μάθετε πώς να τα αντιμετωπίζετε.

Αν τα καταστέλλετε ή τα κουβαλάτε διαρκώς μέσα σας, καταστρέφετε την υγεία σας και την ψυχολογική σας ευεξία.

Αν τα αναγνωρίζετε, μαθαίνετε από αυτά και μετά τα αποβάλλετε, αυξάνοντας τις πιθανότητες για υγεία και ευτυχία.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Theresa Cheung «21 ευκαιρίες να ξεπεράσεις τον εαυτό σου» από τις εκδόσεις Διόπτρα

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα