Οι αόρατες φυλακές γύρω από τις ζωές μας

Οι αόρατες φυλακές γύρω από τις ζωές μας

Σου διδάσκω να είσαι απλώς ο εαυτός σου, τίποτε άλλο. Είναι πολύ δύσκολο να με καταλάβεις, επειδή εξαιτίας του φόβου σου θα ήθελες να σου δώσω ένα μοτίβο ζωής, μια μέθοδο, ένα στιλ, έναν τρόπο ζωής.

Άτομα σαν εμένα παρεξηγούνταν πάντα. Ένας Λάο Τσε, ένας Ζαρατούστρα, ένας Επίκουρος, παρεξηγούνταν πάντα. Οι πιο θρησκευόμενοι άνθρωποι θεωρήθηκαν μη θρησκευόμενοι· επειδή αν κάποιος είναι πραγματικά θρησκευόμενος θα σου διδάξει την ελευθερία, θα σου διδάξει την αγάπη. Δεν θα σου διδάξει το νόμο· θα σου διδάξει την αγάπη. Δεν θα σου διδάξει ένα άψυχο μοτίβο ζωής. Θα σου διδάξει ένα χάος, μια αναρχία, επειδή τα αστέρια γεννιούνται μόνο μέσα από το χάος. Θα σου διδάξει πώς να είσαι ολοκληρωτικά ελεύθερος.

Ξέρω ότι υπάρχει φόβος – υπάρχει ο φόβος της ελευθερίας· αν ήταν αλλιώς, γιατί να υπάρχουν τόσο πολλές φυλακές σε όλο τον κόσμο;

Γιατί οι άνθρωποι να κουβαλούν αόρατες φυλακές γύρω από τις ζωές τους;

Υπάρχουν μόνο δυο τύποι φυλακισμένων: έχω συναντήσει μερικούς που ζουν σε μια ορατή φυλακή, υπάρχουν και οι υπόλοιποι που ζουν σε μια αόρατη φυλακή.

Κουβαλούν τη φυλακή γύρω από τον εαυτό τους – στο όνομα της συνείδησης, στο όνομα της ηθικής, στο όνομα της παράδοσης, στο όνομα του ενός και του άλλου. Χιλιάδες είναι τα ονόματα της υποδούλωσης και της σκλαβιάς.

Διαβάστε επίσης: Αγάπη – ο δρόμος που οδηγεί στην ελευθερία

Η ελευθερία δεν έχει όνομα. Δεν υπάρχουν πολλά είδη ελευθερίας· η ελευθερία είναι μία. Το έχεις παρατηρήσει ποτέ; Η αλήθεια είναι μία.

Τα ψέματα μπορεί να είναι εκατομμύρια. Μπορείς να πεις ψέματα με εκατομμύρια τρόπους· δεν μπορείς να πεις την αλήθεια με ένα εκατομμύριο τρόπους. Η αλήθεια είναι απλή, ένας τρόπος είναι αρκετός. Η αγάπη είναι μία· οι νόμοι, εκατομμύρια. Η ελευθερία είναι μία· οι φυλακές, πολλές.

Και αν δεν έχεις μεγάλη επίγνωση, δεν θα μπορέσεις ποτέ να κινηθείς ελεύθερα. Το πολύ-πολύ, μπορείς να αλλάζεις φυλακές. Από τη μία φυλακή μπορείς να πας στην άλλη φυλακή και ενδεχομένως να απολαύσεις τη διαδρομή μεταξύ των δύο.

Αυτό συμβαίνει στον κόσμο.

Ένας Καθολικός γίνεται Κομμουνιστής, ένας Ινδουιστής γίνεται Χριστιανός, ένας Μωαμεθανός γίνεται Ινδουιστής, και το απολαμβάνουν – ναι, υπάρχει μια μικρή αίσθηση ελευθερίας τη στιγμή ακριβώς που αλλάζουν φυλακές.

Από τη μια φυλακή στην άλλη, κατά τη διαδρομή, νιώθουν καλά. Μετά, βρίσκονται στην ίδια παγίδα ξανά, με διαφορετικό όνομα.

Όλες οι ιδεολογίες είναι φυλακές. Σου διδάσκω να τις προσέχεις – συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου ιδεολογίας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Osho «Φόβος» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα