Η απάντηση του 11χρονου ιδιοφυή William-Βασιλείου Μαΐλη στον Χόκινγκ για την ύπαρξη του Θεού

William-Βασίλειος Μαΐλης

Υπάρχει ο Θεός μέσα στο Σύμπαν ή το Σύμπαν υπάρχει μέσα στον Θεό;

Ο νεαρός William-Βασίλειος Μαΐλης, ο Ελληνο-αμερικανός που ζει στην Πενσυλβανία ήδη φοιτά στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon από πέρυσι, σε ηλικία μόλις 11 χρονών.

Προς μεγάλη έκπληξη των Ελληνορθόδοξων γονιών του, ο μικρός φωστήρας άρχισε να μιλά καθαρά όταν ήταν εφτά μηνών, έκανε προσθέσεις και πολλαπλασιασμούς όταν έκλεινε τους 21 μήνες ενώ στην… ώριμη ηλικία των 2 ετών ολοκλήρωσε την πρώτη του εννεασέλιδη ιστορία με τίτλο «Happy cat» (Ευτυχισμένη γάτα).

Τεσσάρων χρονών ήξερε ήδη Άλγεβρα, να διαβάζει Αγγλικά και Ελληνικά, έμαθε τη Νοηματική και 5 ετών, απορροφήθηκε ένα βράδυ, διαβάζοντας ένα βιβλίο Γεωμετρίας 209 σελίδων. Όταν ξύπνησε το πρωί μπορούσε και έλυνε πολύπλοκα γεωμετρικά προβλήματα.

Παρ’ όλο που φοιτά ήδη στο Πανεπιστήμιο σπουδάζοντας Μαθηματικά, Φυσική κλπ. με σκοπό να ακολουθήσει τον κλάδο της Αστροφυσική, η οποία είναι ο μόνος τομέας που θέλει ν’ ασχοληθεί, ο William δε διαφέρει σε τίποτα από τα άλλα παιδιά της ηλικίας του.
Το πρωί σπουδάζει παρέα με τους κατά μία ή δύο δεκαετίες μεγαλύτερους συμφοιτητές του και τ’ απογεύματα μπορεί να παίζει βιντεοπαιχνίδια με τους συνομήλικούς του, να ασχολείται με αθλήματα και να βλέπει τηλεόραση.

Εντάξει, μπορεί τα βιντεοπαιχνίδια που παίζει να είναι κάπως πιο ψαγμένα, όπως «Εναλλακτική Ιστορία» για παράδειγμα. Τι είν’ αυτό; Είναι υποθετικές εκδοχές της Ιστορίας εάν τα πράγματα δεν είχαν γίνει έτσι όπως είναι καταγεγραμμένα. Πώς θα ήταν το σήμερα πχ αν η Κωνσταντινούπολη δεν είχε πέσει;

Η μεγάλη του αγάπη για το Σύμπαν και τον κόσμο ενισχύεται μέσω της Αστροφυσικής επιστήμης και ήδη αντιδρά ως προς την σύγχρονη κατεύθυνση μεγάλων επιστημόνων όπως ο Αϊνστάιν και ο Χόκινγκ, οι οποίοι υποθέτουν την ανυπαρξία ενός Θεού ο που έπλασε το Σύμπαν, θεωρώντας πως το Σύμπαν είναι στην ουσία ένα αυτονόητο Ον, το οποίο αυτοδημιουργείται.

Ο William-Βασίλειος Μαΐλης αντιδρά σε αυτό, λέγοντας πως ακόμα και με τη θεωρία του Big Bang, το Σύμπαν υπήρξε ως ένα σημείο μέσα στον… ανύπαρκτο χώρο, το οποίο εξερράγη σε όλο αυτό που μπορούμε και αντιλαμβανόμαστε σήμερα.

Ακόμα κι έτσι λοιπόν, δεν γίνεται απλά μέσα στην ανυπαρξία να βρεθεί ένα μικροσκοπικό σημείο, φτιαγμένο από το τίποτα, που να περιέχει ολόκληρο τον κόσμο! Καθώς το τίποτα με το τίποτα δεν μπορούν να δημιουργήσουν κάτι, τότε μάλλον κάποιος Νοήμων Θεός τοποθέτησε το συγκεκριμένο σημείο μέσα στην ανυπαρξία με σκοπό τη Δημιουργία.

Γενικά, υποστηρίζει την άποψη ότι μας παίρνει πολύ περισσότερη ενέργεια και κόπο να θεμελιώσουμε και να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει Θεός, από το να παρατηρήσουμε και να αποκαλύψουμε την ύπαρξή του.

Παραθέτουμε μια υπέροχη ερώτηση που του έγινε από το ακροατήριο του Hellenic College Holy Cross και την απάντησή του, κατά τη διάρκεια τιμητικής συνέντευξης που έδωσε, μιας και ο πατέρας του Πήτερ Μαΐλης, που είναι ιερέας είχε αποφοιτήσει από το συγκεκριμένο Κολλέγιο.

Ακροατής: Ποιος ο ρόλος της Ανθρωπότητας μέσα στο Σύμπαν;
W.Β. Μαΐλης: Σαν Ανθρωπότητα χρειάζεται να μελετήσουμε στα σοβαρά, να εκπαιδευτούμε και να μάθουμε πολλά ακόμα για το Σύμπαν, τη θέση μας μέσα σε αυτό και τον σκοπό μας γιατί, δεν είναι μόνο αυτά που δεν ξέρουμε για το Σύμπαν αλλά είναι και όλα τα άλλα που δεν ξέρουμε καν ότι δεν τα ξέρουμε…

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα