Από την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, στο Μουσείο της Ακρόπολης (14/9/18-14/2/19)

Από την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, στο Μουσείο της Ακρόπολης (14/9/18-14/2/19)

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, προσωπικά αντικείμενα, έπιπλα και έργα τέχνης του σημαντικότερου Αυτοκράτορα της Κίνας Qianlong (1711 – 1799) βγαίνουν από τα κλειστά διαμερίσματά του, στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου και έρχονται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το ελληνικό κοινό και όχι μόνο, θα έχει την ευκαιρία από τις 14 Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2019, να απολαύσει περισσότερα από 154 εκπληκτικά εκθέματα που κοσμούσαν τα προσωπικά διαμερίσματα του Αυτοκράτορα, μέσα στα οποία μεγάλωσε, συνέλαβε τις ιδέες και σχεδίασε τη μελλοντική διοίκηση της χώρας του.

Μπαίνοντας στο χώρο της έκθεσης, που έχει σκηνοθετηθεί με κατασκευές και χρώματα, εμπνευσμένα από τα παλάτια της Απαγορευμένης Πόλης, ο επισκέπτης θα αντικρύσει την τελετουργική στολή του Αυτοκράτορα και ένα γιγαντιαίο πορτρέτο του που τον αναπαριστά, αμέσως μετά την άνοδό του στο θρόνο.

Στη συνέχεια, θα θαυμάσει τα τελετουργικά ενδύματα της Αυτοκράτειρας , το θρόνο της καθώς και όλα τα έπιπλα που τον περιβάλλουν.

Στο δωμάτιο “Ευωδιαστές Ορχιδέες” θα δει το θερμαινόμενο κρεβάτι του αυτοκρατορικού ζεύγους και διακοσμητικά έργα από την προσωπική συλλογή του Αυτοκράτορα.
Ακολουθεί ένας δεύτερος χρυσοποίκιλτος θρόνος και το γραφείο του Αυτοκράτορα που είναι διακοσμημένο από πλακίδια λευκού νεφρίτη, εκεί που ο προικισμένος Αυτοκράτορας περνούσε πολλές από τις ώρες της ημέρας συγγράφοντας.

Η έκθεση κλείνει με σπουδαία βουδιστικά έργα, σκεύη λατρείας και αγάλματα του Βούδα, που καταδεικνύουν, το σημαντικό ρόλο που έπαιζε ο Βουδισμός στη ζωή του μεγάλου Αυτοκράτορα.

Η έκθεση οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το έτος Ελλάδα – Κίνα σε συνεργασία με το Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης και αξίζει να σημειωθεί ότι τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα του σπουδαίου Αυτοκράτορα στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο, δεν μπορεί να επισκεφτεί ούτε το κινεζικό κοινό.

Σκοπός της έκθεσης είναι να φέρει πιο κοντά το δυτικό πολιτισμό στον πολιτισμό της Κίνας και να αποκαλύψει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κατά την περίοδο της βασιλείας του Αυτοκράτορα Qianlong.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα