Πώς να απαλλαγείτε από τα χρέη σας

H epitixia vima vima

Μια πτυχή την οποία θα πρέπει να προσέξετε για να γίνετε κυρίαρχος του παιχνιδιού των εξόδων είναι να απαλλαγείτε από τα χρέη σας.
Σταματήστε να πληρώνετε τα υψηλά εποτόκια των πιστωτικών καρτών και υιοθετήστε έναν λιγότερο καταναλωτικό τρόπο ζωής.
Το γεγονός ότι, συνολικά, ως άνθρωποι έχουμε συσσωρεύσει τόσο τεράστιο προσωπικό χρέος είναι εκπληκτικό. Οι πιστωτικές κάρτες, τα στεγαστικά δάνεια και οι δόσεις του αυτοκινήτου «πνίγουν» πολλούς από εμάς. Οι αποταμιεύσεις και η οικονομική μας ασφάλεια πλήττονται συνεχώς.
Αν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση, κάντε τα απαραίτητα βήματα για να αρχίσετε να ζείτε απαλλαγμένοι από το χρέος, χρησιμοποιώντας τις παρακάτω στρατηγικές:

1.Σταματήστε να δανείζεστε χρήματα
‘Οσο απλό και αν ακούγεται, ο δανεισμός είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι δεν μπορούν να απαλλαχθούν από τα χρέη.
Ενώ προσπαθούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες, να παίρνουν νέα δάνεια, και ούτω καθεξής.
Αυτό είναι εντελώς παράλογο. Γιατί;
Επειδή το κόστος δανεισμού είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι.
Τα παρακάτω νούμερα σας δείχνουν πόσα ακριβώς πληρώνετε όταν αγοράζετε κάτι με δανεικά.
Ύψος δανείου 10.000 ευρώ
Επιτόκιο 10%
Περίοδος αποπληρωμής 60 μήνες
Συνολικό ποσό που πληρώνετε σε τόκους 3.346,67 ευρώ
Συνολικοί τόκοι ως ποσοστό της αξίας του 33,5%
Αγορασθέντος αντικειμένου
Αντί να δώσετε 13.347 ευρώ για να ξεχρεώσετε τα 10.000 που αρχικά δανειστήκατε, πάρτε κάτι μικρότερης αξίας με μετρητά, εάν βέβαια το χρειάζεστε κιόλας!

2.Μην πάρετε δάνειο με υποθήκη το σπίτι σας για να αποπληρώσετε το χρέος σας σε πιστωτικές κάρτες.
Όταν «ενοποιείτε» όλες τις μηνιαίες σας δόσεις σε ένα δάνειο με χαμηλότερο επιτόκιο, στην πραγματικότητα επιδεινώνετε την κατάστασή σας. Γιατί;
Επειδή ξεκινάτε πάλι από την αρχή της κλίμακας εξόφλησης, όπου το μεγαλύτερο μέρος της μηνιαίας δόσης πηγαίνει στην αποπληρωμή των τόκων. Στην αρχή κάθε δανείου, ελάχιστα χρήματα της μηνιαίας εισφοράς σας πηγαίνουν στη μείωση του κεφαλαίου ενώ στο καταναλωτικό δάνειο που πληρώνατε πριν, μπορεί το μεγαλύτερο μέρος ή και όλη η καταβολή σας να πήγαινε στη μείωση του κεφαλαίου.

3.Αποπληρώστε τα μικρότερα χρέη σας πρώτα.
Όταν αποπληρώνετε πρώτα τα μικρότερα χρέη σας, σημειώνετε μια επιτυχία-καμπή, ακόμη και αν δεν είναι εμφανές από την αρχή.
Κάθε φορά που επιτυγχάνετε κάποιον στόχο ενισχύετε την αυτοεκτίμησή σας. Γιατί, λοιπόν, να μην ξεκινήσετε με τον μικρότερο στόχο που είναι ευκολότερος;

4.Αυξήστε σταδιακά τις δόσεις αποπληρωμής.
Μόλις αποπληρώσετε κάποιο μικρότερο χρέος σας, απλώς πάρτε τα χρήματα που δίνατε μέχρι τότε και χρησιμοποιήστε τα για να αυξήσετε τις δόσεις του επόμενου χρέους σας.
Για παράδειγμα, αν πληρώνοντας 300 ευρώ στην πιστωτική σας κάρτα μηδενίσατε το χρέος σας, τον επόμενο μήνα πάρτε τα 300 αυτά ευρώ και προσθέστε τα στο ποσό που δίνετε στις δόσεις του αυτοκινήτου σας.
Αυτό σας εξοικονομεί χιλιάδες ευρώ σε τόκους, επειδή θα αποπληρώσετε νωρίτερα το δάνειο που πήρατε για να αγοράσετε το αυτοκίνητο. Επίσης, δεν σας επιτρέπει να ξοδεύετε άσκοπα αυτά τα 300 ευρώ κάθε μήνα.

5.Αποπληρώστε το στεγαστικό σας δάνειο και τις πιστωτικές σας κάρτες νωρίς.
Αν η τράπεζά σας δεν προσφέρει βραχυχρόνια στεγαστικά δάνεια, γιατί να μην κάνετε μια έξτρα πληρωμή κάθε χρόνο ή να μη δίνετε ένα μικρό ποσό επιπλέον κάθε μήνα από μόνοι σας; Έτσι θα μειώσετε τα χρόνια του δανείου σας και θα εξοικονομίσετε τόκους ετών. Μπορείτε επίσης να κάνετε επιπλέον καταβολές και στις πιστωτικές σας κάρτες.
Όταν δεσμευτείτε ότι θα απαλλαχτείτε από το χρέος και αρχίσετε να αποταμιεύετε περισσότερο, θα διαπιστώσετε ότι μία σχεδόν θαυματουργή δύναμη θα επενεργεί στη ζωή σας. Καθώς θα αλλάζετε την εστίασή σας από την κατανάλωση και τις δαπάνες, στην απόλαυση των όσων έχετε και την αποταμίευση, θα αρχίσετε να προοδεύετε με αλματώδη ρυθμό.
Ακόμη και αν δεν πιστεύετε ότι θα τα βγάλετε πέρα κάθε μήνα, μόλις δεσμευτείτε ότι θα ακολουθήσετε ένα σχέδιο απομείωσης χρέους και αποταμίευσης, θα εκπλαγείτε με την ικανότητά σας να διαχειρίζεστε και να φτάνετε τους στόχους σας γρηγορότερα από ό,τι σχεδιάσατε.
Ενδεχομένως να βιώσετε μία πλήρη μεταμόρφωση. Θα δείτε τις αξίες και τις προτεραιότητές σας να αλλάζουν. Ξαφνικά, θα μετράτε την επιτυχία σας με γνώμονα τα χρέη που αποπληρώνετε και όχι τα αγαθά που αγοράζετε. Και καθώς το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεών σας μεγαλώνει, θα αρχίσετε να σταθμίζετε όλες τις αγορές σας με βάση το στόχο που έχετε να είστε οικονομικά ασφαλείς και απαλλαγμένοι από χρέη.

Ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε – ακόμη και αν φαινομενικά είναι απελπιστική – παραμείνετε σταθεροί στην πορεία σας και επιτρέψτε στο θαύμα της μεταμόρφωσης να σας ωθήσει ταχύτερα προς τον στόχο σας.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα