Η μοναξιά μας κάνει εξαιρετικά διστακτικούς να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για κοινωνική δέσμευση ή να επωφεληθούμε από τις υπάρχουσες. Νιώθουμε άβολα στις κοινωνικές εκδηλώσεις (ιδιαίτερα σε εκείνες με πάρα πολλά άγνωστα πρόσωπα), απεχθανόμαστε να ταξιδεύουμε μόνοι μας και δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε νέες δραστηριότητες ή κοινωνικές ομάδες, επειδή φοβόμαστε να εμφανιστούμε μόνοι μας.
Μπορεί να βλέπουμε ευκαιρίες για κοινωνικές δραστηριότητες γύρω μας, αλλά φοβόμαστε ότι θα δείξουμε “χαμένοι” ή “μόνοι” και ότι θα προσελκύσουμε το στίγμα της μοναξιάς, το οποίο προσπαθούμε απελπισμένα να αποφύγουμε.
Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσουμε τα συναισθήματα της τρωτότητας, να μειώσουμε τον δισταγμό μας και να αποφύγουμε να χαρακτηριστούμε “μοναχικοί” είναι να προσεγγίζουμε τις καταστάσεις έχοντας έναν μεγαλύτερο στόχο στο μυαλό μας.
Για παράδειγμα, η συμμετοχή σε μια εκδήλωση “γρήγορων ραντεβού” θα ήταν πιο εύκολη αν προσποιούμασταν ότι κάναμε έρευνα για ένα άρθρο στο blog ή στην εφημερίδα μας. Δεν θα φοβόμασταν να κάνουμε μια περιοδεία με άλλους εργένηδες αν ήμασταν ερασιτέχνες φωτογράφοι ή καλλιτέχνες και σχεδιάζαμε να ζωγραφίσουμε, να σκιτσάρουμε ή να φωτογραφήσουμε τα μέρη που επισκεφτήκαμε για το ντοσιέ μας. Και θα ήταν ευκολότερο να συμμετάσχουμε σε μια ομάδα κολύμβησης, ποδηλασίας ή τρεξίματος αν προπονούμασταν για το τρίαθλο.
Έχοντας ένα στόχο, δεν δείχνουμε μοναχικοί, αλλά ως ένα άτομο που είναι παθιασμένο με το χόμπι του, αφοσιωμένο στου στόχους του ή επικεντρωμένο στις δημιουργικές του προσπάθειες.
Η ύπαρξη ενός μεγαλύτερου στόχου συμβάλλει επίσης στη μείωση της ανασφάλειας και της συστολής, διότι η προσοχή μας επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο έργο.
Το διαδίκτυο μας επιτρέπει επίσης να συνδεόμαστε με ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε να μοιραστούμε κοινά ενδιαφέροντα και εμπειρίες χωρίς να βγαίνουμε από το σπίτι μας.
Οι σχέσεις και οι φιλίες που ξεκινούν στο διαδίκτυο μπορούν να είναι σημαντικές και συχνά μεταφράζονται σε προσωπικές συναναστροφές.
Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα διαδικτυακά ραντεβού είναι σήμερα ο δεύτερος πιο συνηθισμένος τρόπος να γνωρίζονται τα ζευγάρια (συνήθως γνωρίζονται περισσότερο από κοινούς φίλους), ξεπερνώντας τους προηγούμενους ρομαντικού χώρους, όπως τα μπαρ, τα κλαμπ και τον διάδρομο με τα λαχανικά στο τοπικό σούπερ μάρκετ τα απογεύματα της Κυριακής.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Guy Winch “Γίνε γιατρός της ψυχής σου” από τις εκδόσεις Διόπτρα