Απλές συμβουλές για να κοιμάστε καλύτερα

Απλές συμβουλές για να κοιμάστε καλύτερα

Τα οφέλη του ύπνου είναι σημαντικά στο ανοσοποιητικό σύστημα, την ενέργεια, τη δημιουργικότητα και τη συγκέντρωση, ανάμεσα σε άλλα.

Για τις επόμενες 30 μέρες δημιουργήστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου, την οποία και θα ακολουθείτε για 30 με 60 λεπτά προτού ξαπλώσετε την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές σας και βάλτε το σώμα και το μυαλό σας σε πιο ήρεμη κατάσταση.

Συμβουλές

Κοιμηθείτε στο απόλυτο σκοτάδι. Εξαιτίας του κιρκαδικού μας ρυθμού, η παρουσία φωτός πριν κοιμηθούμε υποδεικνύει στο σώμα μας να περιορίσει την παραγωγή μελατονίνης επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τον ύπνο. Απομακρύνετε ή καλύψτε τις ηλεκτρικές συσκευές σας, προτιμήστε κουρτίνες που απορροφούν το φως ή κοιμηθείτε με μάσκα νυκτός.

Αποφύγετε το μπλε φως. Η υπερβολική έκθεση στο φως είναι από τις βασικές αιτίες του κακού ύπνου. Πριν πέσετε στο κρεβάτι, αποφύγετε ή περιορίστε τη χρήση τάμπλετ, κινητών, τηλεοράσεων, υπολογιστών, ραδιοφώνων και άλλων συσκευών που εκπέμπουν μπλε φως. Ακόμα καλύτερα, απομακρύνετέ τα από την κρεβατοκάμαρά σας.

Διατηρήστε δροσερό το δωμάτιό σας. Η ιδανική θερμοκρασία ύπνου είναι περίπου 18 – 21ο C. Όσο πιο δροσερά τόσο το καλύτερο. Έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο δροσερό είναι το σώμα μας τόσο πιο βαθιά κοιμόμαστε, ενώ ζεστά περιβάλλοντα και υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος μας θέτουν σε πιο άγρυπνες καταστάσεις.

Χαλαρώστε ακούγοντας αμφιωτικούς παλμούς. Έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερα διαστήματα βαθέος ύπνου εάν ακούμε συγκεκριμένους αμφιωτικούς παλμούς.
Ένας απλός επαναλαμβανόμενος ήχος αρκεί, ή για τους πιο τολμηρούς ένα ειδικό αμφιωτικό κομμάτι που προκαλεί βαθύ ύπνο.

Αδειάστε το μυαλό σας. Είναι η ιδανική ώρα για λίγη ενδοσκόπηση, έτσι ώστε η μέρα σας να τελειώσει με έναν θετικό τόνο.

Πείτε μια προσευχή.

Καταγράψτε τα πράγματα που πετύχατε μέσα στη μέρα.

Καταγράψτε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες.

Διαλογιστείτε.

Μην πιείτε καφεΐνη μετά τις 2 μ.μ. Η καφεΐνη είναι διεγερτική ουσία που διαταράσσει τον ύπνο.

Μην πίνετε αλκοόλ. Εάν το κάνετε, φροντίστε να το καταναλώσετε νωρίς το απόγευμα και όχι πριν από τον ύπνο. Ενώ το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε, μειώνει τον χρόνο που θα βρεθείτε σε κατάσταση REM.

Αν δε μπορείτε να αποκοιμηθείτε 20 λεπτά αφότου ξαπλώσετε, σηκωθείτε από το κρεβάτι. Διαβάστε ή γράψτε στο ημερολόγιό σας με κάποιο αχνό φως. Αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει σίγουρα να κοιμηθείτε.

Κρατήστε ημερολόγιο προόδου, είτε καταγράφοντας το πρόγραμμα του ύπνου σας, είτε χρησιμοποιώντας κάποια ειδική εφαρμογή καταγραφής ύπνου.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα