Από το Αγκίστρι με αγάπη! Οικολογικές δράσεις

apo-agkistri-me-agapi

Το Αγκίστρι είναι ένα μικρό νησάκι του Σαρωνικού κοντά στην Αίγινα. Παρά τις όμορφες παραλίες με τα αστραφτερά, γαλάζια νερά και το πράσινο πευκοδάσος, το Αγκίστρι έχει πήξει κυριολεκτικά στα σκουπίδια και τα πλαστικά που η θάλασσα της πρωτεύουσας ξεβράζει στις ακτές του. Φυσικά ούτε κι εκεί λείπουν οι ανεγκέφαλοι, οι οποίοι πετούν τα σκουπίδια και τα μπάζα τους στις πιο όμορφες πλευρές του νησιού.

Η Αλεξάνδρα Λογοθέτη όμως, μια κοπέλα με συνείδηση και όρεξη για βουτιές σε καταγάλανα και καθαρά μέρη τα καλοκαίρια, ανέβασε μια απλή ανακοίνωση στο facebook όπου έλεγε ότι θέλει να καθαρίσει το Αγκίστρι και ζήτησε συμπαράσταση και βοήθεια. Αρκετοί ανταποκρίθηκαν. Λίγοι αλλά δυνατοί και κεφάτοι κατάφεραν ν’ αδειάσουν από το νησί μερικούς… τόνους σκουπιδιών!

Αυτός είναι ο τρόπος να γίνει η διαφορά στην Ελλάδα σήμερα. Μικρές ομάδες ανθρώπων οι οποίοι κάνουν το καλύτερο που μπορούν. Όποια κι αν είναι η ιδέα, από καθαρισμό δασών και παραλιών, μέχρι αναδάσωση, ή φύλαξη δασών από εμπρηστές τα καλοκαίρια, πραγματικά είναι αυτό που χρειαζόμαστε.

Και ναι, θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανεγκέφαλοι και επικίνδυνοι τύποι στη ύπαιθρο. Αλλά ας μην είναι οι μόνοι που υπάρχουν. Η φύση γύρω μας χρειάζεται συμπαράσταση. Χρειάζεται να καθαρίσουμε κοίτες ποταμών από σκουπίδια, και αυτό μπορεί να πάρει χρόνια, έχοντας την επίγνωση πως δύσκολα τηρούνται οι νόμοι και τα πρόστιμα. Χρειάζεται να βρούμε τρόπους αναδάσωσης και φύλαξης των δασών από κοπάδια προβάτων που οι βοσκοί τ’ αφήνουν να ρημάζουν τα τοπία δημιουργώντας κρανίου τόπους.

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε, δεν χρειάζεται να μεμψιμοιρούμε πίσω από τις οθόνες μας. Δε χρειάζεται να απογοητευόμαστε πριν καν αρχίσουμε. Δε χρειάζεται να περιμένουμε αυτούς που δε θα έρθουν. Ας το κάνουμε με αυτούς που θα έρθουν. Είμαστε εδώ, και είμαστε πολλοί.

Από την άλλη μπορούμε να δούμε πως μερικοί τόνοι σκουπιδιών μαζεύτηκαν μέσα σε μια μόλις μέρα! Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε τέτοιες δράσεις όλοι, ο καθένας στον τόπο του. Έχουμε τη δύναμη ν’ απομονώνουμε σιγά σιγά τους παραμορφωμένους αυτούς τύπους που έχουν δηλητηριάσει για χρόνια την αισθητική και την υγιεινή μας.

Πηγή: PLASTICFREEGREECE

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα