Οι αποδείξεις αγάπης μέσα στο σπίτι και τα οφέλη τους στην οικογένεια

Οι αποδείξεις αγάπης μέσα στο σπίτι και τα οφέλη τους στην οικογένεια

Υπάρχουν τόσοι περισπασμοί στη ζωή μας και τόσο πολλά που μας υπενθυμίζουν τα – σοβαρά και μη – προβλήματά μας, ώστε είναι πολύ σημαντικό να αντιταχθούμε στον καταιγισμό των αρνητικών σκέψεων με χειρονομίες που δείχνουν την αγάπη μας.

Η Κρις κι εγώ ανακαλύψαμε ότι είναι αρκετά απλό (και σχετικά φτηνό) να γεμίσουμε το σπίτι μας με αποδείξεις αγάπης και ευτυχίας, οι οποίες μας υπενθυμίζουν διαρκώς τις θετικές πλευρές της ζωής.

Απόδειξη αγάπης είναι οτιδήποτε όμορφο και ξεχωριστό για σας – κάτι καλλιτεχνικό, ανάλαφρο ή φωτεινό, οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε την αγάπη, την καλοσύνη, την ευγένεια και τη συμπόνια του άλλου.

Μια γνωστή μου γράφει θετικές και γεμάτες αγάπη φράσεις και κολλάει αυτά τα χαρτάκια στο ψυγείο. Άλλοι τοποθετούν σ’ ένα πινακάκι σημειώσεων μερικά όμορφα γράμματα από αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ο κωμικός Στιβ Μάρτιν είχε κάνει ένα φοβερά αστείο νούμερο στο οποίο έπαιζε μπάντζο και τραγουδούσε πόσο δύσκολο είναι να έχεις κατάθλιψη όταν παίζεις αυτό το όργανο. Το μπάντζο έχει τόσο κεφάτο και αναζωογονητικό ήχο που κάνει την αρνητική διάθεση να φαντάζει αδιανόητη.

Το να γεμίσετε το σπίτι σας με αποδείξεις αγάπης είναι κατά κάποιον τρόπο σαν να παίζεις μπάντζο. Όταν παντού γύρω σου βλέπεις σημάδια αγάπης και ομορφιάς, είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνεσαι εξαντλημένος, στρεσαρισμένος ή απογοητευμένος.

Διαβάστε επίσης: Πώς να οικοδομήσουμε μια “δεμένη οικογένεια”

Στους τοίχους του σπιτιού μας έχουμε τοποθετήσει φωτογραφίες της οικογένειας, των φίλων μας και κάποιων πνευματικών ανθρώπων.

Τις αντικαθιστούμε τακτικά με άλλες πιο πρόσφατες, ή τις μεταφέρουμε σε άλλη θέση. Επιπλέον, σχεδόν σε κάθε δωμάτιο έχουμε τοποθετήσει σε περίοπτη θέση σημαντικά βιβλία που μιλούν για την αγάπη. Έχουμε επίσης κρεμάσει στους τοίχους όμορφες ζωγραφιές που έχουν φτιάξει για μας τα παιδιά μας.

Κι αν δεν είχα παιδιά, θα ζητούσα από φίλους ή γείτονές μου κάποιες που θα περίσσευαν από τα δικά τους.

Αρκετές οικογένειες κρατούν πολλές τέτοιες χειροτεχνίες και άλλωστε όλα τα παιδιά χαίρονται όταν τους ζητάς να σου ζωγραφίσουν κάτι. Οι καλλιτεχνίες των παιδιών είναι πολύ αναζωογονητικές και αποτελούν τόσο καλές υπομνήσεις αγάπης που δεν μπορώ να φανταστώ το σπίτι μου χωρίς αυτές. Οι κόρες μας χαίρονται επίσης να βγαίνουν έξω και να μαζεύουν λουλούδια, τα οποία έπειτα μας χαρίζουν ως απόδειξη της αγάπης τους.

Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να εφαρμόσετε αυτή τη στρατηγική. Αν κατανοήσετε τη λογική της και νιώσετε τα θετικά αποτελέσματά της, είμαι σίγουρος ότι θα την εκτιμήσετε ιδιαίτερα. Άλλωστε δεν έχει τίποτε το αρνητικό.

Ξεκινήστε λοιπόν από σήμερα και γεμίστε το σπίτι σας με όσο το δυνατόν πιο πολλές αποδείξεις αγάπης. Κάθε φορά που θα μπαίνετε μέσα σ’ αυτό, θα νιώθετε χαρούμενοι που το κάνατε.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Richard Carlson «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στο σπίτι και στην οικογένεια» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα