Η αποδέσμευση από τις παλιές πληγές

Η αποδέσμευση από τις παλιές πληγές

Παρατήρησε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το σώμα σου όταν είναι τραυματισμένο. Μια ανοιχτή πληγή στην πραγματικότητα κλείνει αρκετά γρήγορα.
Φαντάσου τι θα γινόταν, αν έμενε ανοιχτή για πολύ καιρό. Θα μολυνόταν και τελικά θα σκότωνε ολόκληρο τον οργανισμό σου.
Η θεραπεία μιας πληγής λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και στον εσωτερικό κόσμο των σκέψεων.

Μη ζεις λοιπόν με τις πληγές σου. Αντιμετώπισέ τις και ζήτα από την οικογένεια και τους φίλους σου να είναι συμπονετικοί όσο θρηνείς ή αναρρώνεις από κάποια οδυνηρή εμπειρία. Ύστερα από ένα ορισμένο διάστημα, ζήτα τους να σου υπενθυμίζουν ευγενικά πως το πράγμα παρατράβηξε και πως χρησιμοποιείς την πληγή σου σαν άλλοθι για να μείνεις ακινητοποιημένος.

Στην αρχή, τ’ αγαπημένα σου πρόσωπα μπορούν να σου πουν μερικές φορές: “πέρασες μια τραγική εμπειρία και πραγματικά συμπάσχω και καταλαβαίνω την ανάγκη σου να μιλήσεις γι’ αυτό. Νοιάζομαι για σένα και θα σε ακούσω και θα σε βοηθήσω, αν το θέλεις”.
Ύστερα από λίγο όμως, ζήτα τους να σου υπενθυμίζουν ευγενικά να σταματήσεις να επαναλαμβάνεις την ιστορία για να αποκτάς δύναμη μέσα από τον οίκτο.

Όταν πηγαίνεις πίσω και συνεχώς ξαναζείς τον πόνο σου και διηγείσαι την ιστορία σου μόλις σε συστήσουν σε κάποιον, βάζοντας έτσι μια ταμπέλα στον εαυτό σου (σεξουαλικά κακοποιημένος από συγγενή, αλκοολικός, ορφανός, εγκαταλειμμένος), δεν το κάνεις για να νιώσεις καλύτερα. Το κάνεις για να επιμείνεις στην πίκρα σου.

Η πίκρα βγαίνει στη συζήτηση με τη μορφή του θυμού ή του μίσους κι εσύ στη κυριολεξία τρέφεις τα κύτταρα της ζωής σου με αυτούς τους καρπούς των παλιών πληγών.

Έτσι, συνεχίζεις να μολύνεις το σώμα σου και να το εμποδίζεις να θεραπευτεί. Και το ίδιο συμβαίνει με το πνεύμα σου. Αυτή η πίκρα σε εμποδίζει να νιώσεις ότι αξίζεις.
Αρχίζεις να καλλιεργείς την εικόνα του δυστυχισμένου, του άτυχου, του ανάξιου και του ταλαίπωρου. Τότε αυτό θα εκπέμπεις προς το σύμπαν κι αυτό το γεγονός θα σε εμποδίσει να έλξεις αγάπη κι ευτυχία στη ζωή σου.

Ο δρόμος που οδηγεί μακριά από την προσκόλληση στις παλιές πληγές είναι ο δρόμος της συγχώρησης.
Η συγχώρηση είναι το καλύτερο που μπορείς να δώσεις στο σώμα και στο πνεύμα σου. Παραμένει, ωστόσο, μια από τις δυσκολότερες διαδικασίες, όσο μας κυβερνά το εγώ. Πολλοί νομίζουν ότι συγχωρώ σημαίνει δέχομαι πως όλα είναι εντάξει, πως καλά έγινε ό,τι έγινε. Όμως η συγχώρηση δεν είναι αυτό.

Συγχώρηση σημαίνει να πλημμυρίζεις από αγάπη και να εκπέμψεις αυτή την αγάπη προς τα έξω. Σημαίνει πως αρνείσαι να μείνεις προσκολλημένος στο δηλητήριο και στο μίσος, που γεννήθηκαν από τις παλιές σου πληγές.

Η συγχώρηση είναι μια πνευματική πράξη αγάπης για τον εαυτό σου και στέλνει το μήνυμα προς όλους και προς εσένα τον ίδιο, πως είσαι φορέας της αγάπης και πως θα δίνεις αγάπη σε όλους και σε όλα.

Αυτή είναι η διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσεις για να μπορέσεις να απελευθερωθείς από τις πληγές και να απαλλαγείς από την ανάγκη σου να τις θεωρείς πολύτιμα αποκτήματα.
Με αυτό τον τρόπο αφήνεις τη γλώσσα της κατηγόριας και της αυτολύπησης και σταματάς να τρέφεσαι από τις πληγές του παρελθόντος. Συγχωρείς τον εαυτό σου μέσα σου, χωρίς να χρειάζεται να το καταλάβουν οι άλλοι.
Εγκαταλείπεις την ανάγκη σου για εκδίκηση, που δημιουργεί περισσότερο πόνο και περισσότερη ανάγκη για εκδίκηση και την αντικαθιστάς με μια στάση αγάπης και συγχώρησης. Μέσα από τα κείμενά τους, μπορούμε να δούμε πως όλες οι θρησκείες τιμούν αυτήν τη θέση.

Το να νιώθεις άξιος είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσεις να έλξεις ό,τι επιθυμείς. Είναι ζήτημα κοινής λογικής.
Αν εσύ νιώθεις πως δεν αξίζεις να έχεις κάτι, τότε γιατί η θεϊκή ενέργεια, που βρίσκεται μέσα σε όλα να σου το στείλει;

Γι΄αυτόν το λόγο, χρειάζεται να αποκτήσεις την επίγνωση πως εσύ κι η θεϊκή ενέργεια είσαστε ένα και το αυτό και πως το εγώ είναι που συνωμοτεί για να σε εμποδίσει να γνωρίσεις τη δύναμη αυτής της επίγνωσης.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr Wayne Dyer “Δημιούργησε το πεπρωμένο σου” από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα