Η απόκτηση παιδιού μπορεί να σώσει το γάμο;

Η απόκτηση παιδιού μπορεί να σώσει το γάμο;

“Είμαστε παντρεμένοι δυο χρόνια μετά από σχέση τριών ετών κατά την οποία δεν είχαμε συμβιώσει. Τον τελευταίο καιρό δεν τα πηγαίνουμε καθόλου καλά για διάφορους λόγους και βρισκόμαστε στα πρόθυρα του χωρισμού.
Σκέφτομαι πως αν κάναμε παιδί αυτό θα μας έδενε περισσότερο και θα αποφεύγαμε το διαζύγιο. Από την άλλη πάλι προβληματίζομαι γιατί, αν τελικά χωρίσουμε, με το παιδί όλα θα είναι πιο δύσκολα”.

Ένα παιδί δεν λύνει τα προβλήματα που προϋπάρχουν στο ζευγάρι.
Μετακινεί απλώς το ενδιαφέρον του ζευγαριού σε έναν τρίτο πόλο και τους δημιουργεί το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στο παιδί, έτσι τα άλλα προβλήματα παραμερίζονται, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα.
Από την άλλη μεριά, οι νέες ευθύνες και δυσκολίες από την απόκτηση ενός παιδιού δημιουργούν νέα προβλήματα στη σχέση, που είναι πιθανό να πυροδοτήσουν καινούριες άσχημες αντιδράσεις πάνω στις βάσεις των παλιών προβλημάτων.

Το παιδί είναι καλό να επιδιώκεται με την απόλυτη επιθυμία και των δύο για παιδί και για κανέναν άλλο λόγο.
Δεν θα σε συμβούλευα να κάνεις παιδί για να “δέσει” ή σχέση με τον σύζυγό σου. Όπως έχω αναφέρει και σε άλλες αναρτήσεις, οι σχέσεις είναι σαν να ανεβαίνεις μια σκάλα. Αν δεν πατήσεις γερά στο προηγούμενο σκαλί, δεν μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο.
Πρέπει να είσαι πολύ ευχαριστημένη από το γάμο σου για να κάνεις παιδί. Μην προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο αν υπάρχουν ελλείψεις στο προηγούμενο. Πολλοί επιλέγουν να προχωρήσουν με την ελπίδα πως “θα φτιάξουν τα πράγματα”, αλλά δυστυχώς συνήθως απογοητεύονται.

Το διάστημα που είστε παντρεμένοι έχει καταδείξει προβλήματα τα οποία ίσως να μην υπήρχαν ή να υπήρχαν σε μικρό βαθμό την περίοδο που είχατε απλώς σχέση. Αυτό έγινε γιατί τώρα μένετε μόνιμα μαζί και εκτίθεστε σε συνθήκες που δεν υπήρχαν όταν δεν συμβιώνατε(καθημερινές τριβές, μοίρασμα ευθυνών, ανάμιξη συγγενών, κοινά οικονομικά κ.α.)

Σε όλες τις σχέσεις υπάρχει μια αρχική περίοδος όπου όλα αντιμετωπίζονται με καλή διάθεση και ακολουθεί μια δεύτερη φάση όπου αναπόφευκτα εμφανίζονται ασυμφωνίες και προβλήματα, μεγαλύτερα ή μικρότερα κατά περίπτωση.

Αν τα προβλήματα αυτά επιλυθούν, η σχέση συνεχίζεται ομαλά, αν όχι η σχέση διαλύεται ή συνεχίζεται ως συμβιβασμός.
Τώρα βρίσκεστε στη δεύτερη φάση και είναι καλό να προσπαθήσετε να επιλύσετε τα προβλήματά σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αλλαγή. Η συμβουλευτική ζευγαριού μπορεί να σας βοηθήσει.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Κατερίνας Τριανταφύλλου “Όλα του γάμου δύσκολα;” από τις εκδόσεις iwrite.gr

 

Εναλλακτική Ατζέντα:Σεμινάριο Συγχώρεσης-Αθώωσης

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα