Αποκωδικοποιήθηκε ο Δίσκος της Φαιστού;

Αποκωδικοποιήθηκε ο Δίσκος της Φαιστού;

Ένας γλωσσολόγος, ο Γκάρεθ Όουενς και ένας καθηγητής Φωνητικής στην Οξφόρδη, ο Τζον Κόουλμαν, ισχυρίζονται ότι μπορούν να «διαβάσουν» το 99% των χαραγμάτων του περιβόητου Δίσκου της Φαιστού.

Πέρυσι το Φεβρουάριο, μάλιστα, σε μια ομιλία που έκανε ο Γκάρεθ Όουενς στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, παρουσίασε τα συμπεράσματα που εξήγαγαν από τις μελέτες τους, πάνω στο Δίσκο της Φαιστού.

Φέτος, οι δύο επιστήμονες επανέρχονται και σύμφωνα με τον δρ Όουενς, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνάς τους για το Δίσκο της Φαιστού στο Πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ, σε μια διάλεξή του με τίτλο «Από τη Γραμμική Β στο Δίσκο της Φαιστού».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 17:30, στην αίθουσα Vivian Stewart του Κολεγίου Murray Edwards.

Στη διάλεξη αυτή, ο δρ Όουενς, ο οποίος ζει στην Κρήτη περισσότερο από 30 χρόνια και εργάζεται στα ΤΕΙ Κρήτης ως συντονιστής του προγράμματος Erasmus+, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της δεκαετούς έρευνας του ιδίου και του συνεργάτης του, σχετικά με την αποκωδικοποίηση του Δίσκου της Φαιστού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και μεταξύ άλλων, «ο Δίσκος της Φαιστού Α και Β πλευρά απαρτίζεται από εξήντα μία (61) λέξεις, σε δεκαοκτώ στίχους με ρίμα. Έξι λέξεις από αυτές αναφέρονται στο Φως, ενώ άλλες έξι στη Δύση του Φωτός. Τρεις λέξεις είναι αφιερωμένες στην Έγκυο Θεότητα και δέκα στη Θεότητα που χαρακτηρίζεται με διαφορετικά επίθετα. Το περιεχόμενο του Δίσκου της Φαιστού είναι ένας μινωικός λυρικός ύμνος προς τη Θεότητα, ένα βαθύ μήνυμα από την εποχή του Χαλκού, πριν από 37 αιώνες».

Να υπενθυμήσουμε ότι, στις 3 Ιουλίου 1908, ο Ιταλός αρχαιολόγος Λουΐτζι Περνιέ έφερνε στο φως, τον περίφημο δίσκο της Φαιστού, εντυπωσιακά άθικτο, μέσα από ένα υπόγειο δωμάτιο του Μινωικού παλατιού της Φαιστού, κοντά στην Αγία Τριάδα, στη νότια Κρήτη.

Ο δίσκος, φτιαγμένος από πηλό (ένα από τα βασικότερα υλικά του Μινωικού Πολιτισμού) έχει διάμετρο 15 εκατοστά και μέσο πάχος 1 εκατοστό.

Συνολικά, υπάρχουν 241 σύμβολα χαραγμένα σπειροειδώς και στις δύο πλευρές του δίσκου, 122 στην πρώτη πλευρά και 119 στη δεύτερη, τα δε σύμβολα χωρίζοντα σε ομάδες, με τη χρήση μικρών γραμμών και κατευθύνονται προς το κέντρο του δίσκου.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα