Απόλαυσε το θαύμα της ζωής χωρίς ερωτήσεις και θα πάρεις την απάντηση που αναζητάς

Απόλαυσε το θαύμα της ζωής χωρίς ερωτήσεις και θα πάρεις την απάντηση που αναζητάς

Διώξε από πάνω σου όλα όσα ξέρεις, ξέχνα όλα όσα ξέρεις.

Συνέχισε να απορείς, αλλά μην μετατρέψεις τις απορίες σου σε ερωτήσεις· διότι άπαξ και η απορία γίνει ερώτημα, αργά ή γρήγορα το ερώτημα θα φέρει γνώση.

Και η γνώση είναι ένα κίβδηλο νόμισμα.

Από την κατάσταση της απορίας ξεκινούν δύο μονοπάτια. Το ένα είναι αυτό των ερωτήσεων – το λάθος μονοπάτι – που σε οδηγεί σε όλο και περισσότερη γνώση. Το άλλο είναι να μην ρωτάς αλλά να απολαμβάνεις.

Απόλαυσε το θαύμα, το θαύμα που είναι η ζωή, το θαύμα που είναι η ύπαρξη, το θαύμα του ήλιου και της λάμψης του και των δέντρων που λούζονται στις χρυσές του ακτίνες. Βίωσέ το. Μην βάζεις ερωτηματικό, άσ’ το να είναι όπως είναι.

Παράμεινε αθώος, σαν παιδί, αν θέλεις κάποτε να επικοινωνήσεις με την ύπαρξη και την πραγματικότητα. Παράμεινε στην απορία αν θέλεις τα μυστήρια να σου ανοιχτούν. Τα μυστήρια ποτέ δεν ανοίγονται σε εκείνους που ακατάπαυστα ρωτούν. Εκείνοι που ρωτούν αργά ή γρήγορα καταλήγουν σε μια βιβλιοθήκη. Εκείνοι που ρωτούν αργά ή γρήγορα καταλήγουν με τις γραφές, επειδή οι γραφές είναι γεμάτες απαντήσεις.

Διαβάστε επίσης: Πώς να μάθουμε την τεχνική για να κάνουμε θαυμάσιες ερωτήσεις

Και οι απαντήσεις είναι επικίνδυνες, θα σκοτώσουν την απορία σου. Είναι επικίνδυνες επειδή σου δίνουν την αίσθηση ότι ξέρεις, παρόλο που δεν ξέρεις.

Σου δίνουν αυτή την λανθασμένη αντίληψη για τον εαυτό σου, ότι τώρα οι απορίες έχουν λυθεί. «Ξέρω τι λέει η Βίβλος, ξέρω τι λέει το Κοράνι, ξέρω τι λέει η Γκιτά. Έχω φτάσει». Θα γίνεις ένας παπαγάλος· θα επαναλαμβάνεις πράγματα αλλά δεν θα ξέρεις τίποτα. Αυτός δε είναι ο τρόπος που γνωρίζεις – η γνώση δεν είναι ο τρόπος που γνωρίζεις.

Τότε ποιος είναι ο τρόπος να γνωρίζεις; Η απορία. Άσε την καρδιά σου να χορέψει με απορία. Γίνε γεμάτος απορία: άσε την καρδιά σου να χτυπά στον ρυθμό της, είσπνευσέ την, έκπνευσέ την.

Μόνο οι δειλοί είναι εκείνοι που μειώνουν την πολύτιμη δυναμική της απορίας σε ερωτήσεις. Το πραγματικά γενναίο, θαρραλέο άτομο το αφήνει έτσι όπως είναι.

Αντί να το μετατρέπει σε ερώτηση, βουτά μέσα στο μυστήριο. Αντί να προσπαθεί να το ελέγξει, επιτρέπει στο μυστήριο να τον κυριεύσει.

Και η χαρά του να κυριεύεσαι, η ευτυχία του να κυριεύεσαι, είναι ανεκτίμητη. Δε μπορείς να φανταστείς καν περί τίνος πρόκειται, δεν το έχεις ονειρευτεί ποτέ – επειδή το να κυριευτείς από το μυστήριο σημαίνει πως κυριεύεσαι από το σύμπαν.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Osho «Φόβος» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα