Η απόλαυση της ζωής κρύβεται στην απλότητα

Η απόλαυση της ζωής κρύβεται στην απλότητα

Ο εαυτός του Εγώ προσπαθεί να μας παραπλανήσει ότι η ευτυχία κρύβεται «εκεί έξω» – στην επιτυχία, στον πλούτο, στη δύναμη, στην περιουσία ή στους έρωτες.

Βαθιά μέσα μας ξέρουμε ότι αυτό δεν αληθεύει και παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι από εμάς σαγηνευόμαστε από τις ψεύτικες υποσχέσεις των Δύσκολων Στιγμών – δουλεύοντας σκληρότερα, αγοράζοντας κι άλλα πράγματα, θέτοντας όλο και υψηλότερους στόχους, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερες υποχρεώσεις ή αναζητώντας εκείνη τη μυστικιστική αδελφή ψυχή που θα μεταμορφώσει τη ζωή μας.

Καταλήγουμε περικυκλωμένοι από τις απαιτήσεις και τους ρόλους που πρέπει να φέρουμε εις πέρας και μας είναι αδύνατον να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τη ζωή.

Κατά τον ίδιο τρόπο βιώνουμε την εξάντληση από την ακαταστασία που επικρατεί γύρω μας. Έπειτα από την τεράστια πίεση που δεχόμαστε ως καταναλωτές για να αγοράσουμε, το σπίτι μας γεμίζει συχνά με αντικείμενα τα οποία ούτε θέλουμε ούτε χρειαζόμαστε πραγματικά και απλώς περιπλέκουν κι άλλο τη ζωή μας, θολώνουν τη σκέψη μας και μας αποσπούν από τις προτεραιότητές μας. (Πριν αγοράσετε οτιδήποτε, αξίζει να αναρωτηθείτε: «Αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μου πραγματικά; Όντως το χρειάζομαι; Ή απλώς θα προστεθεί στον σωρό από πράγματα που μαζεύω στο σπίτι ή στο γραφείο μου;»)

Διαβάστε επίσης: Να μην αγαπάς, να είσαι η αγάπη!

Καθώς μεταφερόμαστε στις Χαλαρές Στιγμές, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος. Αποκτούμε μεγαλύτερη διαύγεια όσον αφορά τον ανώτερο στόχο μας και τις προτεραιότητές μας και συχνά επιθυμούμε έναν απλούστερο, πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ζήσουμε σε μια ξύλινη καλύβα δίχως τρεχούμενο νερό και ηλεκτρισμό· σημαίνει ότι πρέπει να απελευθερωθούμε από την ακαταστασία και τις λεπτομέρειες που μας βαραίνουν και να ξοδεύουμε πολύ πιο επιλεκτικά τον χρόνο και το χρήμα μας.

Όταν το εξωτερικό περιβάλλον μας είναι απλό, το ίδιο συμβαίνει και με τον εσωτερικό κόσμο των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Επίσης – το γνωρίζω από προσωπική εμπειρία – επιβραδύνοντας τον ρυθμό της ζωής μας, βλέπουμε ευκολότερα τι έχει πραγματική σημασία και απολαμβάνουμε τις απλές χαρές της ζωής.

Αν ποτέ αισθανθείτε μια εσωτερική έλξη προς την απλότητα, πιάστε ένα χαρτί κι ένα μολύβι και αρχίστε να γράφετε· μετά ρωτήστε την εσωτερική σοφία σας: «Τι πρέπει να κάνω για να απλουστεύσω τη ζωή μου;»

Να είστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να χρειαστούν ριζικές αλλαγές, όπως να μετακομίσετε σε μικρότερο σπίτι, να φύγετε από το κέντρο της πόλης, να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας ή να μειώσετε τις ώρες εργασίας ή να ξεφορτωθείτε τα άχρηστα πράγματα από τις ντουλάπες σας.

Βέβαια, ίσως νιώσετε πιο άνετα αν κάνετε μικρότερα και ευκολότερα βήματα στην αρχή, όπως να πάψετε να βλέπετε ειδήσεις, να ψωνίζετε λιγότερο συχνά ή να περιορίσετε τα χρώματα των ρούχων σας σε δυο τρία βασικά τα οποία σας πάνε. Εμπιστευτείτε την καρδιά σας και αναλάβετε δράση!

Απόσπασμα από το βιβλίο της Gill Edwards «Ζήσε τη στιγμή!» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα