Αποστάγματα σοφίας από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Αποστάγματα σοφίας από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Στις 21 Ιουλίου του 1899, γεννιέται ο Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ. Ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα, μια πολυσχιδής προσωπικότητα γεμάτη ενδιαφέροντα, αλλά και πάθη.

Ο εκκεντρικός συγγραφέας είχε τη συνήθεια να γράφει στην κρεβατοκάμαρα του! Σχεδόν το μισό του δωμάτιο ήταν κατειλημμένο από το μεγάλο γραφείο του, αλλά εκείνος δεν συνήθιζε να συγγράφει σε αυτό. Είχε τοποθετήσει την αγαπημένη του γραφομηχανή πάνω σε μια θήκη μέσα στην οποία στίβαζε βιβλία καθώς ήθελε να γράφει όρθιος.  Έγραφε, σταματούσε και περπατούσε μέσα στο δωμάτιο μέχρι να αρχίσει να ξαναγράφει. Μέσα σε μια εποικοδομητική ημέρα εργασίας, ήταν ικανός να χαλάσει πάνω από εφτά μολύβια.

Το βιβλίο του “Ο Γέρος και η θάλασσα”, του χάρισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1952 και προετοίμασε την κοινή γνώμη για το βραβείο Νόμπελ που κέρδισε δύο χρόνια μετά.

Αυτά είναι τα σημαντικότερά του αποφθέγματα

– Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις αν μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον είναι να τον εμπιστευτείς.

– Σε ότι αφορά την ηθική, γνωρίζω μόνο ένα πράμα: είναι ηθικό εκείνο ύστερα από το οποίο νοιώθεις τον εαυτό σου καλύτερα και είναι ανήθικο, αν νοιώθεις χειρότερα.

Αποστάγματα σοφίας από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ

-Η ζωή κάθε ανθρώπου, ειπωμένη αληθινά, είναι ένα μυθιστόρημα.

– Δεν υπάρχει τίποτα το ευγενές στο να υπερέχεις σε κάποιον τομέα από τον συνάνθρωπό σου. Η αληθινή αρχοντιά υπάρχει στο να εμφανίζεσαι ανώτερος από τον παλιό σου εαυτό.

 

-Το πιο δύσκολο κομμάτι στη συγγραφή ενός μυθιστορήματος είναι να το τελειώσεις.

-Ποτέ μη μπερδεύεις την κίνηση με τη δράση.

-Αλλά τη ζωή δεν είναι δύσκολο να την κουμαντάρεις, όταν δεν έχεις τίποτα να χάσεις.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα