Η αποστασιοποίηση και πώς να την πετύχουμε (άσκηση)

Η αποστασιοποίηση και πώς να την πετύχουμε (άσκηση)

Η γνώση της παρούσας στιγμής απαιτεί να αποστασιοποιηθείς και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό σου τοπίο.

Αν δεν γνωρίσεις πρώτα το εσωτερικό και το εξωτερικό σου τοπίο, δεν μπορείς ούτε καν να τα διακρίνεις, πόσο μάλλον από μακριά.

Όταν γνωρίζεις το εξωτερικό σου τοπίο, αλλά δεν είσαι αποστασιοποιημένος από αυτό, απορροφάσαι σε όσα συμβαίνουν γύρω σου και δεν μπορείς να νιώσεις τα συναισθήματά σου. Όταν γνωρίζεις το εσωτερικό σου τοπίο, αλλά δεν είσαι αποστασιοποιημένος από αυτό, απορροφάσαι στα συναισθήματά σου και δεν μπορείς να απομακρυνθείς αρκετά από αυτά, ώστε να δεις καθαρά.

Προσπάθησε να απομακρυνθείς λίγο από αυτά που αισθάνεσαι, έτσι ώστε να μη σε τυφλώνουν πλέον ή, αντίθετα, να μην τα συνειδητοποιείς. Απομακρύνσου λίγο, έτσι ώστε να αρχίσουν να ενεργούν μέσα σου χωρίς όμως να φτάνουν τόσο βαθιά όπως τώρα και να σε σπρώχνουν να ενεργείς και να σκέφτεσαι αρνητικά, να κλείνεσαι στον εαυτό σου ή να πυροδοτούν οποιαδήποτε άλλη αντίδραση είχες μέχρι τώρα. Κάνε ένα βήμα μακριά από αυτά που αισθάνεσαι, και κάθε φορά που το κάνεις, θα αποστασιοποιείσαι όλο και περισσότερο.

Διαβάστε επίσης: Χόρχε Μπουκάι: Αποστασιοποίηση σημαίνει ότι αφήνω κάτι να φύγει χωρίς να το μισήσω

Η διαφορά μεταξύ του να είσαι αποστασιοποιημένος από τα συναισθήματά σου και του να τα αφήνεις να σε παρασύρουν, είναι όπως η διαφορά μεταξύ του να στέκεσαι πάνω σε μια γέφυρα και να βλέπεις έναν άγριο ποταμό να κυλά από κάτω και του να πέφτεις μέσα στο νερό.

Όταν βρίσκεσαι μέσα στο νερό, αντικρίζεις ένα μικρό μέρος του – βλέπεις μόνο το νερό που σε περιβάλλει. Όταν, για παράδειγμα, είσαι θυμωμένος, το μόνο που νιώθεις είναι ο θυμός σου. Όταν είσαι πάνω στη γέφυρα, μπορείς να δεις τον ποταμό- μπορείς να δεις το θυμό σου να πλησιάζει, να ορμά κάτω από τη γέφυρα και να συνεχίζει, όπως επίσης και τη ζήλεια να πλησιάζει, να ορμά κάτω από τη γέφυρα και να αντικαθίσταται από ένα αίσθημα κατωτερότητας, και ούτω καθεξής.

Αυτή είναι η αποστασιοποίηση.

Πάνω στη γέφυρα (άσκηση)

Κάνε αυτή την άσκηση όποτε νιώθεις κάποιο επώδυνο συναίσθημα, όπως θυμό, ζήλια, στενοχώρια, κατάθλιψη, εκδικητικότητα ή απληστία.

Φαντάσου ότι βρίσκεσαι μέσα σε έναν ποταμό συναισθημάτων. Τώρα φαντάσου τον εαυτό σου να βγαίνει από το νερό και να ανεβαίνει σε μια γέφυρα.

Κοιτάς τον ποταμό από ψηλά και βλέπεις το νερό να τρέχει. Το νερό του ποταμού αντιπροσωπεύει τα συναισθήματά σου.

Άφησε τα νερά να τρέχουν από κάτω ενώ εσύ τα παρακολουθείς.

Ταυτόχρονα νιώσε τον ποταμό της ενέργειας που περνά μέσα από το σώμα σου.

Άφησε τον εαυτό σου να νιώσει αυτά τα συναισθήματα αποστασιοποιημένος, σαν να βλέπεις τον ποταμό να περνά από κάτω ενώ εσύ βρίσκεσαι πάνω στη γέφυρα.

Κάνε αυτή την άσκηση κάθε φορά που βρίσκεσαι μέσα σε έναν ποταμό συναισθημάτων.

Η αποστασιοποίηση σου επιτρέπει να διατηρείς τη γνώση των συναισθημάτων σου ενώ τα γεγονότα της ζωής σου κυλούν.

Όταν είσαι αποστασιοποιημένος τα συναισθήματα περνούν από μέσα σου σαν νερό μέσα από ένα σωλήνα. Ο σωλήνας είσαι εσύ. Το νερό δεν μένει στο ίδιο σημείο κάθε φορά που ανοίγει η βρύση. Η συναισθηματική σου βρύση δεν κλείνει ποτέ. Ούτε ο φόβος, η αγανάκτηση, ο θυμός, η κατάθλιψη, η ικανοποίηση, η ζήλια, η οργή ή η χαρά που νιώθεις μένουν στάσιμα.

Όταν βλέπεις τα συναισθήματά σου με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να αποστασιοποιηθείς αρκετά από αυτά, έτσι ώστε να μην σε εξουσιάζουν.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Gary Zukav & Linda Francis «Η καρδιά της ψυχής» από τις εκδόσεις Κέδρος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα