Αποστολία Βασιλείου: Πως ο διαλογισμός άλλαξε τη ζωή μου

Αποστολία Βασιλείου: Πως ο διαλογισμός άλλαξε τη ζωή μου

Πως ο διαλογισμός άλλαξε τη ζωή μου

της Αποστολίας Βασιλείου

Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με τον διαλογισμό. Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι είναι κάτι που δεν τους αφορά, ότι πρόκειται για χάσιμο χρόνου και υπάρχουν άλλοι που τον λοιδορούν. Υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι θα καταντήσουν να έχουν ένα ανενεργό μυαλό, αν ασχοληθούν με τον διαλογισμό, ότι θα γίνουν μαλθακοί ή στην καλύτερη περίπτωση πως είναι μια διαδικασία που αφορά κάποιους ¨φευγάτους¨ για να τους κρατάει μακριά από τους σύγχρονους καθημερινούς ρυθμούς. Ή ότι πρόκειται για μια διαδικασία που καλλιεργεί το εγώ.

Αυτό που διαπίστωσα όμως εγώ, είναι πως ο διαλογισμός είναι μία μέθοδος για να ανακαλύψεις έναν καλύτερο τρόπο ζωής για σένα. Είναι μία διαδικασία που σε βοηθά να κουρδίσεις αυτό το όργανο που λέγεται μυαλό, να το χρησιμοποιήσεις για να παίξει την μελωδία της πλήρους συνειδητότητας και να χρωματίσεις τη ζωή σου με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

«Πριν κάποια χρόνια, κάποια περίεργα συμπτώματα, με οδήγησαν στον μαγνητικό τομογράφο.

Σε λίγες μέρες με ειδοποίησαν ότι χρειαζόταν να επαναλάβω την εξέταση, με σκιαγραφικό αυτή τη φορά!

Μάλιστα, σκέφτηκα. Άρχισαν τα όργανα!

Η διάγνωση ήρθε λίγες μέρες αργότερα. Μηνιγγίωμα.

Το σημείο; Ακριβώς πάνω στην υπόφυση. (μμμμμ!!!!!)

Οι επιπτώσεις; Δυνατοί πονοκέφαλοι και παράλυση άκρων.

Η αντίδραση – πυρηνική πίστη; Δεν είναι δικό μου αυτό. Κάτι θέλει να μου πει το Σύμπαν και όταν το καταλάβω θα φύγει.

Συνέχισα να ζω κανονικά τη ζωή μου, παρακολουθώντας σε τακτικά χρονικά διαστήματα την εξέλιξή του, μαζί με τις προκλήσεις που μου ερχόντουσαν να αντιμετωπίσω.

Πρώτα απ΄όλα επαναπροσδιορίσθηκαν πολλές σχέσεις μου. Κάποιες ολοκληρώθηκαν, άλλες άρχισαν και πολλές μπήκαν σε νέα βάση. Σταμάτησα την δουλειά που έκανα επί 33 χρόνια.

Έβαλα μπροστά νέα σχέδια, ανεκπλήρωτα όνειρα και ήρθαν πολλές μα πολλές αλλαγές στη ζωή μου. Όλες Καλοδεχούμενες.

Εγώ όμως; Παρατηρούσα, αλλά δεν έβλεπα. Μέσα στη βουή της καθημερινότητας, ξεχνιόμουν, χανόμουν, παρασυρόμουν, αφηνόμουν. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν ήταν και πολύ αισιόδοξα, νέες εστίες και το αρχικό εύρημα να μεγαλώνει.

Μα τι γίνεται;

Τι είναι αυτό που δεν κάνω σωστά; Μέχρι πού θα με πάει; Και με πήγε!!!! Αρχικά σε 2 χειρούργους που μου πρότειναν το κλασσικό: Επέμβαση, χωρίς να εγγυώνται ότι ο εγκέφαλος, δεν θα επηρεαστεί.

Και τότε πήρα την απόφαση: Θα τελειώσω με αυτή την ιστορία. Τώρα!!! Αρχίζω να φροντίζω τον εαυτό μου. Τι νοιώθω ότι χρειάζομαι; Χαλάρωση! Ηρεμία! Χαρά! Πλήρη ενσυνειδητότητα! Παρουσία! Μη κρίση! Αυταγάπη! Ευγνωμοσύνη!

Έτσι, αποφάσισα να ταξιδέψω! Να ταξιδέψω προς εμένα. Να κάνω εκείνο το ταξίδι που δεν έχει γυρισμό και το λένε πληρότητα. Δήλωσα πως θα το γιατρέψω, αυτό που ήρθε να με αφυπνίσει βαθιά και ολοκληρωτικά.

Έδωσα στον εαυτό μου την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον διαλογισμό. Να τον κάνω μέρος της καθημερινότητάς μου και όχι μόνο μία ώρα, αλλά 8-10 ώρες ημερησίως. Μπήκα σε πρόγραμμα αυτοθεραπείας. Έζησα την εμπειρία του ομαδικού διαλογισμού, μέσα σε ένα ήρεμο περιβάλλον, ιδανικού για χαλάρωση, ηρεμία, απελευθέρωση! «Βρέθηκα», στο Osho International Meditation Resort και βίωσα την πολυτέλεια να είμαι ο Εαυτός μου. Και αυτό γινόταν όλο και πιο απελευθερωτικό, όλο και πιο θεραπευτικό· και ο διαλογισμός ήταν μια νέα εμπειρία, δεδομένου ότι η πρόθεσή μου ξεκινούσε από διαφορετική αφετηρία και είχε άλλο στόχο.

Το ένιωσα, όσο βρισκόμουν στην Πούνα της Ινδίας, πως είχα θεραπευθεί. Όταν επέστρεψα όσοι γνώριζαν τον λόγο του ταξιδιού μου, με παρότρυναν να κάνω εκ νέου μαγνητική. Τους καθησύχαζα. Και τους έλεγα πως δεν είναι ανάγκη, ενώ συνέχιζα να διαλογίζομαι, με τις διαλογιστικές τεχνικές του Osho, κάθε μέρα επί μία ώρα.

Όταν πήρα τα αποτελέσματα, αν και το ήξερα, η συγκίνηση ήταν απερίγραπτη. Ναι, είχαν εξαφανισθεί οι μικροεστίες και το αρχικό εύρημα είχε παραμείνει σταθερό.

Για μένα, όμως, το εύρημα ήταν ένα: Ο διαλογισμός έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Είναι η εστία εκείνη που κρατάει αναμμένη τη φλόγα της προσωπικής δύναμης και σε βοηθάει να αναπτύξεις τις φυσικές σου ικανότητες, για να είσαι απόλυτα παρόν και συνειδητός στην καθημερινότητά σου. Μπορείς να κατανοήσεις πόσο σημαντικό είναι να μη χάνεσαι στις ιστορίες του παρελθόντος, ούτε να παλεύεις με τα μανιασμένα κύματα ενός άγνωστου μέλλοντος.

Καταλαβαίνεις τι σημαίνει να έχεις τη γνώση που αποκόμισες από τις εμπειρίες του χτες και να πορεύεσαι στο παρόν με όλο το δυναμικό σου. Κατανοείς τι σημαίνει αυτό και πόσο συμβάλλει στην αποτελεσματικότητά σου;

Βέβαια αυτό δεν μας το έχουν διδάξει και ο λόγος είναι απλός: ο δυνατός και ελεύθερος άνθρωπος, γίνεται απειλή για τα συστήματα χειραγώγησης. Έτσι χρειάζεται να επανεκπαιδευθούμε σε ένα νέο τρόπο σκέψης.

Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που διαθέτει νευροπλαστικότητα. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να “αλλάξουμε” τις νευρωνικές συνάψεις και να αποκτήσει το μυαλό μας νέους τρόπους αντίληψης της ζωής. Τρόπους που μας εξυπηρετούν και μας κάνουν πιο λειτουργικούς και χαρούμενους

Ήδη, εκτός από την Αμερική, υπάρχουν και στην Ευρώπη νοσοκομεία που αξιοποιούν τα οφέλη του διαλογισμού, πάντα με την υποστήριξη και της κλασσικής ιατρικής, για την θεραπεία ασθενών.

Εκπαιδεύουν ασθενείς, γιατρούς και φροντιστές ώστε να εντάξουν τον διαλογισμό στην καθημερινότητά τους. Τα τελευταία χρόνια διδάσκεται και στα Πανεπιστήμια, σε σχολές Ιατρικής.

Έχει επιτέλους και η Δύση κατανοήσει πως σώμα και νους είναι αλληλένδετα και χρησιμοποιούν τον διαλογισμό για να εξασφαλίσουν την υγεία και στα δύο, που επί της ουσίας είναι ένα!!!!

Όσο για μένα; Συνεχίζω να διαλογίζομαι καθημερινά και εκπαιδεύω και άλλους ανθρώπους να κατανοήσουν τη σημαντικότητα του διαλογισμού σαν εργαλείο απελευθέρωσης από το άγχος της σύγχρονης ζωής.

Υ.Γ. Παροτρύνω όσους έχουν θέματα υγείας, παράλληλα με την φαρμακευτική τους αγωγή, να βάλουν και τον διαλογισμό στη ζωή τους. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του στρες που μας προκαλεί η ασθένεια και στην καλύτερη ανεκτικότητα της θεραπείας.

Άρθρο γνώμης,

της Αποστολίας Βασιλείου

https://apostoliavasiliou.gr/

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα