Η απουσία της αγάπης δημιουργεί τον φόβο μέσα μας

Η απουσία της αγάπης δημιουργεί τον φόβο μέσα μας

Ο φόβος είναι η άλλη πλευρά της αγάπης. Εάν είσαι ερωτευμένος, ο φόβος εξαφανίζεται. Εάν δεν είσαι ερωτευμένος, ο φόβος εμφανίζεται – τεράστιος φόβος.

Μόνο οι εραστές είναι ατρόμητοι. Μόνο σε μια στιγμή βαθιάς αγάπης δεν υπάρχει φόβος. Σε μια στιγμή βαθιάς αγάπης, η ύπαρξη γίνεται ένα σπιτικό· δεν είσαι ένας ξένος, δεν είσαι ένας άγνωστος, είσαι αποδεκτός.

Έστω και από ένα ανθρώπινο πλάσμα να είσαι αποδεκτός, κάτι βαθιά μέσα σου ανοίγει – η εσωτερική ύπαρξη είναι σαν ένα λουλούδι που ανθίζει. Είσαι αποδεκτός από κάποιον, είσαι πολύτιμος, δεν είσαι ασήμαντος. Έχεις μια σημασία, ένα νόημα.

Αν στη ζωή σου δεν υπάρχει αγάπη, τότε θα είσαι φοβισμένος. Τότε θα υπάρχει φόβος παντού, επειδή παντού υπάρχουν εχθροί, όχι φίλοι, και ολόκληρη η ύπαρξη φαίνεται να είναι ξένη· μοιάζεις τυχαίος, όχι ριζωμένος, όχι στο σπίτι σου.

Ένα μόνο ανθρώπινο πλάσμα μπορεί να σου δώσει μια τόσο βαθιά αίσθηση σπιτικού μέσα από την αγάπη, πόσο μάλλον το να είσαι ερωτευμένος με το όλον, με το σύνολο;

Επομένως, ο φόβος ουσιαστικά είναι η απουσία της αγάπης. Κι αν ο φόβος είναι πρόβλημα για σένα, αυτό δείχνεις πως κοιτάζεις προς τη λάθος πλευρά.

Η αγάπη θα έπρεπε να είναι το πρόβλημα, όχι ο φόβος. Εάν ο φόβος είναι το πρόβλημα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναζητήσεις την αγάπη.

Εάν ο φόβος είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα στην πραγματικότητα είναι ότι θα πρέπει να είσαι περισσότερο γεμάτος με αγάπη, ώστε να είναι κάποιος άλλος περισσότερο γεμάτος με αγάπη απέναντί σου. Θα πρέπει να είσαι περισσότερο ανοιχτός στην αγάπη.

Αυτό όμως είναι το πρόβλημα: όταν φοβάσαι, είσαι κλειστός. Αρχίζεις να νιώθεις τόσο φοβισμένος που σταματάς να κινείσαι προς κάθε άλλο ανθρώπινο πλάσμα. Θα ήθελες να είσαι μόνος. Όποτε υπάρχει κάποιος νιώθεις νευρικότητα, επειδή ο άλλος φαίνεται σαν εχθρός. Κι αν ο φόβος σου γίνει έμμονη ιδέα, είναι ένας φαύλος κύκλος.

Η απουσία της αγάπης δημιουργεί φόβο μέσα σου, και τώρα, λόγω του φόβου, κλείνεσαι. Γίνεσαι σαν ένα κλειστό κελί χωρίς παράθυρα, επειδή φοβάσαι οποιονδήποτε μπορεί να μπει μέσα από τα παράθυρα – παντού τριγύρω υπάρχουν εχθροί. Φοβάσαι να ανοίξεις την πόρτα, επειδή όταν ανοίξεις την πόρτα τα πάντα είναι πιθανά. Έτσι, ακόμα κι όταν η αγάπη χτυπά την πόρτα σου, δεν την εμπιστεύεσαι.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Osho «Φόβος» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα