Μόλις αφήσαμε πίσω μας μια χρονιά που αν μη τι άλλο δεν θα ξεχάσουμε για πολύ πολύ καιρό… Παρ’ όλα αυτά δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες σήμερα, παρά τις δυσκολίες. Σίγουρα όλοι νιώθουμε ευγνωμοσύνη για κάποιες όμορφες στιγμές, αξέχαστες εμπειρίες, καινούργιες σχέσεις, νέους τρόπους διαχείρισης καταστάσεων, για το ότι είμαστε καλά, για το ότι επιβιώσαμε μέσα σε μια πρωτοφανή κατάσταση και εκτιμήσαμε πράγματα τα οποία μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένα…
Η ευγνωμοσύνη συνδέεται άμεσα με δύο πυρηνικά συστατικά της ευημερίας, όπως τα θετικά συναισθήματα και τις θετικές σχέσεις. Τι είναι όμως η ευγνωμοσύνη; Ευγνωμοσύνη σύμφωνα με τους Emmons & McCullough (2003) είναι η γενναιοδωρία, η καλοσύνη, η ομορφιά του να παίρνεις και να δίνεις, τα δώρα, το να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση.
Είναι ένα αίσθημα εκτίμησης και προκαλεί την ανάγκη ανταπόδοσης του καλού που δέχτηκες. Μια ανάγκη να μοιράσεις κι εσύ χαρά σε αυτόν που σου την έδωσε. Η ευγνωμοσύνη ως θετικό συναίσθημα συνοδεύεται από τη βίωση και άλλων θετικών συναισθημάτων και μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να νιώθουμε. Εδώ έρχεται η θεωρία της διεύρυνσης και της δόμησης (Fredrickson, 2001). Βιώνοντας θετικά συναισθήματα γινόμαστε πιο δεκτικοί και η σκέψη μας γίνεται πιο πρωτότυπη.
Διευρύνοντας τη σκέψη μας και τα σχήματά της, αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις πιο σφαιρικά, βρίσκουμε εναλλακτικές λύσεις και αυξάνουμε τα επίπεδα της δημιουργικότητάς μας. Τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε αναιρούνται και αυτό σίγουρα συνεισφέρει στη δόμηση ψυχικής ανθεκτικότητας (Cohn & Fredrickson, 2009).
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες και αφήνοντας πίσω μια παλιά χρονιά κάνουμε τον απολογισμό μας και όσα άσχημα πράγματα κι αν μας έχουν συμβεί, βρίσκουμε κάτι για το οποίο να νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Πώς θα σου φαινόταν αν φέτος, καλωσορίζοντας τη νέα χρονιά, δοκίμαζες μια θετική παρέμβαση που θα σε βοηθούσε να αυξήσεις την ευημερία σου και μάλιστα μια παρέμβαση ιδανική για το γιορτινό τραπέζι; Η παρέμβαση αυτή λέγεται «Γύρω από το τραπέζι». Μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια του γιορτινού γεύματος όπου οι καλεσμένοι θα κάθονται γύρω από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Κάθε προσκεκλημένος θα έχει μπροστά του μολύβι και χαρτί και καλείται να γράψει έναν λόγο για τον οποίο είναι ευγνώμων για κάθε άτομο που βρίσκεται στο τραπέζι.
Στόχος της παρέμβασης είναι κάθε προσκεκλημένος να φύγει με μια λίστα από πράξεις που έχει κάνει και που έκαναν τους υπόλοιπους να νιώσουν ευγνωμοσύνη. Είναι ένας υπέροχος τρόπος να πεις ευχαριστώ στους αγαπημένους σου και σίγουρα θα δώσει χαρά σε όλους. Γιατί τίποτα δεν είναι αυτονόητο και αυτό το καταλάβαμε πλέον καλά. Ας είμαστε ευγνώμονες λοιπόν για όλα όσα έχουμε και ας μην ξεχνάμε να λέμε ένα ευχαριστώ για όλα όσα έχουμε την τύχη να μπορούμε να απολαμβάνουμε. Ας ευχαριστήσουμε λοιπόν και το 2020 όσο δύσκολο και αν ήταν για όλους μας. Και μην ξεχνάς να βρίσκεις πάντα ένα λόγο για να πεις Ευχαριστώ…
Τίνα Στρατηγοπούλου
Certified Life, Career & Business Coach, Certified Positive Psychology Practitioner
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Επικοινωνία:
2111821655
info@enallaktikiagenda.gr
© 2020 enallaktikiagenda.gr all rights reserved developed by Internet Wizards
Add a review