Αρχαία και νεότερα ελιξίρια νεότητας

Αρχαία και νεότερα ελιξίρια νεότητας

Ατελείωτα είναι τα ελιξίρια νεότητας, μακροζωίας ή πανάκειας που επινοήθηκαν, παρασκευάστηκαν και προτάθηκαν – από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας – από μάγους, αλχημιστές, γιατρούς, μοναχούς και ερευνητές.

Για ιστορικούς και μόνο λόγους αναφέρω ορισμένα από αυτά :

Από απλό νερό: Η ουράνια δροσιά ή νερό των αγγέλων, το ουράνιο ύδωρ (νερό από λιωμένο πάγο).

Από βότανα: Το μηδικό σίλφιο (silphium), γνωστό στην αρχαιότητα, προερχόταν από ένα φυτό που φύτρωνε στην περιοχή της Κυρηναϊκής και θεωρούνταν ότι θεράπευε, αναζωογονούσε και ενίσχυε κατά πολύ τις σωματικές δυνάμεις.

Οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν τόσο πολύτιμο, ώστε το φύλαγαν στα θησαυροφυλάκια μαζί με το χρυσό και το ασήμι. Στην Ελλάδα, η ονομασία μηδικό σίλφιο αποδίδεται στο φυτό άζα ή αζαφετίδα (Ferula assafoetida) και κατά μία άποψη το φυτό αυτό υποκατέστησε το μηδικό σίλφιο από την εποχή του Πλίνιου.

Το “νερό της βασίλισσας της Ουγγαρίας” παρασκευαζόταν με απόσταξη από δενδρολίβανο, κέδρο και τερεβινθίνη και θεωρούνταν ελιξίριο νεότητας.

Οι Σαμάνοι παρασκεύαζαν το “κρασί της ψυχής” κυρίως από το φυτό ayahuasca (Banisteriopsis caapi), ενώ από τον κάκτο πεγιότλ (Lophophora williamsii) έπαιρναν ένα χυμό που τον αποκαλούσαν “χυμό της αθανασίας”.

Οι Σαμάνοι του Περού, από τον κάκτο του Αγίου Πέτρου (Echinopsis pachanoi), έβγαζαν ένα ποτό το οποίο θεωρούσαν ότι δίνει νοητική διαύγεια, υπερφυσικές δυνάμεις και θεραπεύει από τις ασθένειες.

Το Shilajit ή mumiyo (μουμιγιό) είναι κατασκεύασμα της φύσης. Είναι ένα παχύρευστο υγρό, γνωστό από την αρχαιότητα, που ρέει από τις σχισμές των βράχων στα Αλτάια όρη, στα Ιμαλάια, στα όρη του Θιβέτ και στον Καύκασο.

Το αποκαλούν και αίμα ή ιδρώτα των βράχων. Έχει χρώμα συνήθως πολύ σκούρο καφέ (καφεμαύρο) και παχύρευστη υφή. Περιέχει πολλά ανόργανα άλατα και μεταλλικά στοιχεία, αλλά και ίχνη από πολλές οργανικές ουσίες όπως αμινοξέα, βιταμίνες, αιθέρια έλαια, λιπαρά οξέα, γόμμες, κηρώδεις ουσίες κ.ά.

Χρησιμοποιείται ως φάρμακο στη λαϊκή ιατρική, αλλά και στην Αγουρβέδα. Θεωρείται ότι έχει αναζωογονητικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Από κρυστάλλους, πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους: Τα ελιξίρια αυτά γίνονται με μια συγκεκριμένη διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας είναι να δίνει ο κάθε κρύσταλλος ή λίθος στο σώμα τις ιδιότητες που θεωρείται ότι έχει.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ρούλας Γκόλιου “Μακροζωία ο Απόλυτος οδηγός” από τις εκδόσεις Ιβίσκος

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα