Οι Αρχαίοι Έλληνες στο National Geographic – βίντεο

alexander

Ένα επικό ντοκιμαντέρ ετοίμασε και προβάλλει ήδη το National Geographic για την Αρχαία Ελλάδα και τον Πολιτισμό της, που χάραξε την πορεία του κόσμου τα τελευταία 5.000 χρόνια.

Μέσα στις ιστορικές αναδρομές από καθηγητές της ιστορίας, μελετητές, ερευνητές και αρχαιολόγους, το National Geographic φέρνει στο φως στοιχεία, τα οποία συστήνουν την ιδέα και την γένεση ιδανικών όπως η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Φιλοξενία.

Το δίχως άλλο, μια αναδρομή από τον Αγαμέμνωνα ως τον Μέγα Αλέξανδρο, από τους στωικούς φιλοσόφους και τον Θαλή τον Μιλήσιο ως τον Πλάτωνα, μόνο άναυδους μπορεί ν’ αφήσει όσους έχουν ακούσει αλλά μπορεί να μην έδωσαν και πολλή σημασία, στο πόσο πολύτιμη υπήρξε αυτή η εποχή, για ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

Οι Έλληνες , μέχρι και τον 4ομΧ. Αιώνα, είχαν καταφέρει να επικρατήσουν σε ένα μεγάλο μέρος της Μεσογείου, διατηρώντας αυτονομία μεταξύ των πόλεων κρατών, όχι εύκολα θα λέγαμε.

Πολλές ήταν οι φορές που οι Πόλεις – Κράτη, βρίσκονταν σε αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις αναμεταξύ τους, παρ’ όλα αυτά όμως, ο μεγάλος τους θαυμασμός για τα Μυστήρια του Κόσμου αλλά και της Γης, ο μεγάλος τους σεβασμός για το περιβάλλον και η συνεχής ενασχόλησή τους με την καλλιέργεια του ήθους, των τεχνών και των γραμμάτων είχαν δημιουργήσει και εδραιώσει ένα Πνεύμα όχι απλά αθάνατο μα κυριολεκτικά, ολοζώντανο.

Τα Μαθηματικά, η Μουσική, η Φιλοσοφία, η Ελληνική Γλώσσα, όλα συνέθεταν και αναμείγνυαν σε καθημερινή βάση, ακόμα και τους «αμόρφωτους», με τον κόσμο των ιδεών. Εξάλλου, στο θέατρο, στα Μυστήρια και σε όλες τις τελετές συμμετείχε ενεργά ο καθένας, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης.

Αυτό που ξεχώριζε τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό από τους πραγματικά μεγάλους και λαμπρούς πολιτισμούς που ευδοκιμούσαν γύρω του, όπως οι πολιτισμοί της Αιγύπτου, της Βαβυλώνας, της Ινδίας, της Κίνας κλπ, ήταν πως στον Ελλαδικό χώρο, μπορούσε ν’ ασχοληθεί με τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα, κυριολεκτικά όποιος πολίτης ήθελε και μπορούσε. Αυτό δεν συνέβαινε στους υπόλοιπους πολιτισμούς όπου οι βιβλιοθήκες τους ήταν ερμητικά κλειστές, μέσα σε βασίλεια και ναούς και είχαν πρόσβαση σε αυτές μόνο βασιλείς και ιερείς, κρατώντας τη μεγάλη μερίδα του πληθυσμού στην αμάθεια.

Στην Αρχαία Ελλάδα, μπορούσε κάποιος να συμμετέχει στο τότε Πανελλήνιο Συνέδριο Αστρονομίας για παράδειγμα, ακόμα και αν ήταν μανάβης στα Δωδεκάνησα.

Εάν μελετούσε τις τροχιές των άστρων και είχε καταλήξει σε συμπεράσματα με βάση τις έρευνές του, δεν είχε παρά να πάει και να τα παρουσιάσει. Αυτό που χρειαζόταν ήταν μια απόδειξη και μόνο, πως αυτά που ισχυρίζεται στέκουν. Επίσης, ένα συνέδριο Αστρονομίας ή Μαθηματικών γίνονταν κυρίως σε εξωτερικούς χώρους της πόλης, με σκοπό την ελεύθερη πρόσβαση όλων των κατοίκων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή του National Geographic σήμερα, να φέρει στην επιφάνεια τέτοια ιδανικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία ακόμα και τώρα, και παρά τη συνεχόμενη αρνητική επιρροή από εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις, κρατά ήρεμα τα πνεύματα και χαμηλούς τους τόνους φιλοξενώντας σιωπηλά, σχεδόν αθόρυβα, πρόσφυγες οι οποίοι επουλώνουν τις πληγές τους κάτω από την εύθραυστη μεν, υπαρκτή δε φιλοξενία των απλών Ελλήνων πολιτών… οι οποίοι γκρινιάζουν ολημερίς –και πώς όχι;- στηρίζουν όμως τους κατατρεγμένους.

Στο κάτω κάτω, οι πράξεις μετράνε τελικά.

The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great

Δείτε στην Εναλλακτική Ατζέντα :Retreat στους Δελφούς

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα