Αρχαίοι ιοί ανακαλύφθηκαν σε παγετώνα 15.000 ετών

Αρχαίοι ιοί ανακαλύφθηκαν σε παγετώνα 15.000 ετών

Το 2015, μια ομάδα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα ταξίδεψε στο Θιβέτ για να συγκεντρώσει δείγματα από έναν από τους παλαιότερους παγετώνες της Γης.

Πρόσφατα οι επιστήμονες αυτοί δημοσίευσαν ένα έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς την ανακάλυψη 28 νέων ομάδων ιών στους πάγους 15.000 ετών – και προειδοποίησαν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να απελευθερώσει τους αρχαίους ιούς στον σύγχρονο κόσμο.

Η ομάδα προχώρησε 50 μέτρα (164 πόδια) στο εσωτερικό του παγετώνα για να πάρει δείγματα από δύο πυρήνες, οι οποίοι στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε ένα πρωτόκολλο απολύμανσης τριών σταδίων.

Μετά από αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικροβιολογικές τεχνικές για τον εντοπισμό μικροβίων στα δείγματα.

Αυτές οι τεχνικές αποκάλυψαν 33 ομάδες ιών – συμπεριλαμβανομένων, κυρίως, 28 αρχαίων ιών που οι επιστήμονες δεν είχαν δει ποτέ πριν.

Όπως επεσήμαναν στην εργασία τους, η αλλαγή του κλίματος απειλεί τώρα τόσο την ικανότητά μας να εξετάσουμε με ακρίβεια αυτές τις μικροσκοπικές μορφές ζωής όσο και την ικανότητά μας να παραμείνουμε ασφαλείς από επικίνδυνους ιούς.”Η τήξη του πάγου, το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να οδηγήσει στην απώλεια μικροβιακών και ιογενών αρχείων που θα μπορούσαν να είναι διαγνωστικά και ενημερωτικά για τα κλιματικά καθεστώτα των προηγούμενων χρονικών περιόδων στη γη”, έγραψαν.

Διαβάστε επίσης: Ακυρώνονται Πρωτοχρονιάτικες δημόσιες εκδηλώσεις στο Πεκίνο εξαιτίας του κοροναϊού

Ωστόσο, σε ένα χειρότερο σενάριο, αυτό το ρήγμα πάγου θα μπορούσε ενδεχομένως να απελευθερώσει παθογόνους παράγοντες στο περιβάλλον, όπως αρχαία βακτηρίδια, ιούς και μύκητες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, κινδυνεύουμε να εκτεθούμε σε αυτούς τους ιούς και να αναβιώσουν ασθένειες που έχουν εξαφανιστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια.

«Οι παγετώνες κρατούν στο παγωμένο και σκοτεινό εσωτερικό τους, τα μικρόβια», δήλωσε στο BBC ο εξελικτικός βιολόγος Jean-Michel Claverie. «Οι παθογόνοι ιοί, που μπορούν να μολύνουν ανθρώπους ή ζώα, διατηρούνται στον πάγο που όταν λιώσει απελευθερώνονται και ενδέχεται να προκαλέσουν παγκόσμιες επιδημίες όπως έχει γίνει και στο παρελθόν», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Οι επιστήμονες που μελετούν εδώ και χρόνια τους πάγους της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, ανακάλυψαν σε κομμάτι πάγου, τον ιό της γρίπης της Ισπανίας. Να σημειωθεί ότι η αυτή η πανδημία γρίπης η οποία εκδηλώθηκε το 1918, σκότωσε 20 έως 40 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα