Πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, οι κροκόδειλοι είχαν διαφορετική διατροφή από ό,τι γνωρίζουμε σήμερα. Έτσι, αντί να τρώνε κρέας, ήταν χορτοφάγοι.
Σε μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Γιούτα και του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας, στις ΗΠΑ, τα ευρήματά της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Current Biology, οι ερευνητές ανακάλυψαν τις διατροφικές προτιμήσεις των αρχαίων κροκοδείλων, αναλύοντας τα δόντια τους. Μελετώντας τα απολιθωμένα δόντια, η μελέτη έδειξε πώς οι κροκόδειλοι που ζούσαν στη Γη κατά το παρελθόν, ήταν χορτοφάγοι.
Απολιθώματα δοντιών και χορτοφαγία
Η μελέτη απέδειξε ότι, τρία έως έξι είδη του κροκόδειλου και της οικογένειας αλιγάτορα είχαν δόντια εξειδικευμένα για τη μάσηση φυτών. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε συνολικά, 146 δόντια από 16 διαφορετικούς τύπους κροκόδειλων.
Ο Keegan Melstrom , συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: “Τα σαρκοφάγα έχουν απλά δόντια ενώ τα φυτοφάγα έχουν πολύ πιο πολύπλοκα δόντια” και συνέχισε:
«Η μελέτη μας δείχνει ότι τα περίπλοκα δόντια, τα οποία συμπεραίνουμε ότι δείχνουν μάσημα φυτών, εμφανίζονται στους εξαφανισμένους συγγενείς των κροκοδείλων».
Διαβάστε επίσης: Επανεμφανίστηκε η Ταϊβανέζικη Λεοπάρδαλη Formosan που είχε εξαφανιστεί από το 1983
Ο Keegan Melstrom και ο Dr. Randall Irmis , επικεφαλής επιμελητής της παλαιοντολογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Γιούτα, κατάφεραν να ανακαλύψουν τι έτρωγαν αυτά τα ζώα, συγκρίνοντας την πολυπλοκότητα των δοντιών τους, με τα δόντια των σημερινών κροκόδειλων.
Δόντια 200 εκατομμυρίων ετών
Αναλύοντας τα απολιθωμένα δόντια, η ομάδα μπόρεσε να συμπεράνει ότι τουλάχιστον τρία έως έξι είδη κροκοδείλου, ζούσαν στη Γη κατά τη Μεσοζωική Εποχή, περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Η μελέτη των ερευνητών τους επέτρεψε να βρουν περισσότερες πληροφορίες για τους κροκόδειλους γενικά.
Ο Melstrom είπε: «Ορισμένοι crocodyliforms ήταν παρόμοιοι με τους σημερινούς crocodylians και ήταν κυρίως σαρκοβόροι, άλλοι ήταν παμφάγοι (τρώγοντας τόσο κρέας όσο και φυτά) και άλλοι, εντελώς φυτοφάγοι».
Επισημαίνει ότι “τα φυτοφάγα ζώα έζησαν σε διαφορετικές ηπείρους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, μερικά μαζί με θηλαστικά και συγγενείς θηλαστικών, ενώ άλλα όχι”.
«Αυτό δείχνει ότι οι φυτοφάγοι κροκόδειλοι ζούσαν σε ποικίλα περιβάλλοντα» κατέληξε ο Melstrom.