Το βασικό κίνητρο του Διανοούμενου μπορεί να συνοψιστεί σε μία φράση: Έχετε το πάθος να εξερευνάτε τη δύναμη και τα πλούτη του νου σας. Το ταξίδι ζωής αυτού του αρχετύπου είναι η επιδίωξη της γνώσης με σκοπό την ανακάλυψη της αλήθειας σε όλους τους τομείς της ζωής.
Για τον έμφυτα περίεργο Διανοούμενο, η ζωή στην Εποχή του Διαδικτύου είναι πραγματικός παράδεισος, γιατί του δίνει πρόσβαση σε άπειρες πληροφορίες. Οι Διανοούμενοι είναι πανευτυχείς σε αυτό τον κόσμο των πληροφοριών: το σπίτι τους είναι ο κυβερνοχώρος. Μπορείτε να περάσετε ώρες σερφάροντας στο διαδίκτυο, είτε κάνετε επιστημονική έρευνα είτε ψωνίζετε ον-λάιν, γράφετε αναρτήσεις για ένα μπλογκ ή στέλνετε μέιλ. Για να παρακολουθείτε τα πάντα, πρέπει να είστε δικτυωμένοι, και για εσάς ο χρόνος που ξοδεύετε στο Ίντερνετ είναι αναγκαιότητα, όχι χόμπι.
Ο γνήσιος Διανοούμενος κάνει διάκριση ανάμεσα στα δεδομένα, τις πληροφορίες και τη γνώση. Τα δεδομένα είναι απλώς στατιστικά στοιχεία, οι πρώτες ύλες των πληροφοριών, ένα γενικό «σακούλι» που περιλαμβάνει σημαντικά και ασήμαντα πράγματα. Οι πληροφορίες είναι η βάση της επικοινωνίας μεταξύ μας.
Η γνώση είναι κάτι τελείως διαφορετικό, και κανείς δεν το ξέρει αυτό καλύτερα από τον Διανοούμενο. Η γνώση είναι μία κατανόηση όλου του φάσματος που μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Αν είστε Διανοούμενοι, σας παρακινεί η επιδίωξη της γνώσης για τη γνώση, η αγάπη της μάθησης και η δίψα να καταλάβετε γιατί τα πράγματα είναι έτσι όπως είναι.
Σήμερα, ο κόσμος κινείται από την απόκτηση πληροφοριών που χρησιμοποιούνται για άσκηση επιρροής ή οικονομικό όφελος. Όμως η γνώση που επιδιώκεται για τη γνώση και μόνο, δεν είναι πρακτική. Μπορεί να μην υπάρχει καμία ανταμοιβή. Αυτή η γνώση είναι καθαρή, ενισχύει την κατανόηση των θεμελιωδών αρχών όπως είναι οι κύκλοι της φύσης ή η συμπεριφορά των πλανητών ή οι θεραπευτικές ιδιότητες ορισμένων φυτών. Η απόκτηση γνώσης από αγάπη για την αλήθεια καθορίζει το ταξίδι της ζωής του Διανοούμενου.
Οι Διανοούμενοι είναι πανευτυχείς με την καλή συζήτηση και την ανταλλαγή ιδεών με άλλα παρόμοια μυαλά. Η επικοινωνία είναι ζωτική για εσάς.
Διαβάστε επίσης: Το αρχέτυπο του Πνευματικού Αναζητητή
Όμως το μέτρο ενός Διανοούμενου δεν είναι το πόσο καλά εκφράζεται ή πόσες πληροφορίες έχει συγκεντρώσει, αλλά πόσο καλά μπορεί να ενσωματώσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του σε μία γενική κατανόηση και εκτίμηση της ζωής.
Αντί να βλέπει τον κόσμο σαν ένα πλανήτη κατοικημένο από απομονωμένους ανθρώπους και οργανισμούς, ο Διανοούμενος βλέπει ένα πολύπλοκο δίκτυο αλληλοδιασύνδεσης.
Eνώ τα περισσότερα αρχέτυπα της καρδιάς αισθάνονται μια ζεστή και γλυκιά σύνδεση με την ανθρωπότητα και όλα τα πλάσματα της γης, μια αίσθηση του τύπου «είμαστε όλοι ένα», ο Διανοούμενος καταλαβαίνει την αλληλεξάρτηση σε μοριακό επίπεδο, αντιλαμβάνεται νοητικά και διαισθητικά την επιστημονική δομή της.
Ο νους είναι η πηγή της ικανότητάς μας να σκεφτόμαστε λογικά σε όλα τα επίπεδα, το λογικό και το ηθικό. Για τα μέλη της Οικογένειας της Σκέψης, ο νους είναι ένας ανεξάντλητος πόρος, μία εσωτερική βιβλιοθήκη πληροφοριών και γνώσης που συνυφαίνει τη λογική με τη διαισθητική νοημοσύνη.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Caroline Myss «Αρχέτυπα – Ποιος Είσαι;» από τις εκδόσεις Διόπτρα