Για μερικούς από εσάς, κάποια προσωπική κρίση ή ένα πρόβλημα υγείας μπορεί να σας έκανε να μπείτε σε ένα βιβλιοπωλείο και να αποκτήσετε το πρώτο σας βιβλίο αυτοβοήθειας ή να παρακολουθήσετε την πρώτη σας διάλεξη για την ανθρώπινη συνειδητότητα και πνευματικότητα.
Για άλλους, μπορεί να ήταν μία φευγαλέα εμπειρία διαισθητικής νοημοσύνης ή μία στιγμή υπερβατικής διαύγειας που σας έδειξε ότι υπάρχουν περισσότερα σε αυτό τον κόσμο από αυτά που βλέπει το μάτι. Το αρχέτυπο του Πνευματικού Αναζητητή δημιουργήθηκε όταν άνθρωποι σας εσάς άρχισαν να νιώθουν περιέργεια για τον μη υλικό κόσμο.
Και αυτό το αρχέτυπο συνέχισε να αυξάνει το “βαρυτικό πεδίο” του καθώς οι αναταραχές και η αβεβαιότητα στον κόσμο έκαναν όλο και περισσότερους από εμάς να αναζητήσουν “το ακίνητο σημείο στον περιστρεφόμενο κόσμο”, όπως το έθεσε ο ποιητής Τ.Σ. Έλιοτ.
Προσέξτε όμως ότι το όνομα αυτού του αρχετύπου είναι Πνευματικός Αναζητητής, όχι Πνευματικός “Ευρέτης”. Ο Πνευματικός Αναζητητής, εξ ορισμού, αναζητά συνεχώς κάτι παραπάνω. Τι ακριβώς όμως; Αυτή η επιθυμία για κάτι παραπάνω συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή κάποιας διαταραχής στη ζωή σας.
Συμβαίνει κάτι απρόσμενο και ξαφνικά βρίσκεστε να στέκεστε σε ένα σταυροδρόμι. Μπορεί το πρόβλημα να είναι ένα διαζύγιο ή οι οικονομικές δυσκολίες ή μια τραγική απώλεια ή ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά ό,τι και αν είναι, το αποτέλεσμα είναι ότι ξαφνικά ο δρόμος ζωής που ακολουθούσατε δεν φαίνεται βιώσιμος πια.
Αν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι με το αρχέτυπο του Πνευματικού Αναζητητή, σε αυτό το σημείο αρχίζετε να σκέφτεστε, ίσως για πρώτη φορά, Ποιο είναι το νόημα και ο σκοπός της ζωής μου; Πρέπει να υπάρχει κάτι παραπάνω από αυτό που με ωθεί ως τώρα.
Η αλήθεια είναι ότι η φράση “Ποιο είναι το νόημα και ο σκοπός της ζωής μου;” δεν είναι τόσο πολύ ερώτηση όσο μία “επίκληση”, μία προσευχή, στην οποία ζητάμε να μας υποδειχθεί μία βαθύτερη και πιο αυθεντική ζωή.
Ζητάμε να αντικατασταθεί η ζωή που δημιούργησε το Εγώ μας με τη ζωή που μπορούμε να ζήσουμε ως πιο συνειδητοποιημένοι άνθρωποι.
Ο Θιβετανός Βουδιστής δάσκαλος Τσόγκιαμ Τρούνγκπα Ρινπός έλεγε στους μαθητές του: “Η συμβουλή μου είναι να μην μπείτε στο πνευματικό μονοπάτι. Είναι πολύ δύσκολο, πολύ μεγάλο και πολύ απαιτητικό…Όμως, αν ξεκινήσετε να το βαδίζετε, το καλύτερο είναι να φτάσετε ως το τέλος”.
Πριν από αιώνες, μοναχοί και μοναχές προετοιμάζονταν επί χρόνια για να θέσουν το ερώτημα Για ποιο σκοπό γεννήθηκα; Καταλάβαιναν πως όταν πρόφεραν αυτή την ισχυρή επίκληση ήταν σαν να έλεγαν: “Διώξε τις ψευδαισθήσεις από τη ζωή μου. Άφησέ με να δω καθαρά ποιος είμαι, τη σκοτεινή και τη φωτεινή πλευρά μου. Δώσε μου το κουράγιο να αγαπώ βαθιά και να αμφισβητώ εκείνο το μέρος μου που έχει τη δύναμη να καταστρέφει άλλους ανθρώπους”.
Για ποιο σκοπό γεννηθήκατε λοιπόν; Κατά πάσα πιθανότητα το Εγώ σας θα ήθελε η απάντηση σε αυτό το ερώτημα να είναι μια εντυπωσιακή δουλειά ή ο τέλειος γάμος ή η εκπλήρωση κάποιου άλλου ονείρου του, όμως η αλήθεια είναι ότι το νόημα και ο σκοπός είναι μυστικιστικές δυνάμεις και όχι εμπορικές. Το νόημα και ο σκοπός δεν μας δίνονται ποτέ έτσι απλά.
Αυτά τα χαρίσματα αρχίζουν να πάλλονται στην ψυχή μας όταν αποδεχτούμε ένα δρόμο υπηρεσίας μέσα από τον οποίο ανακαλύπτουμε την έμφυτη ικανότητά μας να βελτιώσουμε τη ζωή των άλλων και τη δική μας.
Οι φόβοι ότι το πνευματικό μονοπάτι θα μας αφήσει άστεγους ή φτωχούς ή μόνους είναι πολύ συνηθισμένοι. Παρ’ όλα αυτά είναι απλώς εφιάλτες του Εγώ, βασισμένοι σε μία ψευδαίσθηση. Όμως είναι ισχυροί εφιάλτες, τόσο ισχυροί ώστε μερικοί Πνευματικοί Αναζητητές να αναζητούν ένα δρόμο νοήματος και σκοπού που να προσφέρει και υλικές ανταμοιβές, μέχρι να συμβεί κάποια κρίση που αφυπνίζει την ανάγκη τους να αναζητήσουν απαντήσεις μέσα τους.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Caroline Myss “Αρχέτυπα – ποιος είσαι;” από τις εκδόσεις Διόπτρα