Τα ασφαλέστερα αιθέρια έλαια για νήπια και παιδιά

Τα ασφαλέστερα αιθέρια έλαια για νήπια και παιδιά

Αιθέρια έλαια για μωρά

Η αρωματοθεραπεία απέκτησε αναγνώριση στον ιατρικό τομέα ως μια ασφαλή και εξίσου αποτελεσματική προσέγγιση για την ανακούφιση από διάφορες ασθένειες σε σύγκριση με τη χρήση συνθετικών φαρμάκων. Αυτό οφείλεται στις φυσικές θεραπευτικές του ιδιότητες που είναι παρούσες στα φυτά από τα οποία εκχυλίζονται.

Αλλά γνωρίζατε ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και στα μωρά; Συγκεκριμένα, προτείνεται από ορισμένους γιατρούς, οι οποίοι αναφέρουν πως τα φυσικά συστατικά των αιθέρων ελαίων συνεισφέρουν στη φροντίδα και στη θεραπεία των μωρών χωρίς τη χρήση βλαβερών ουσιών.

Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που χρειάζεται να πάρουμε βέβαια όταν χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια σε παιδιά και μωρά. Παρακάτω σας προτείνουμε τις ασφαλέστερες επιλογές και οδηγίες για τη χρήση των αιθέριων ελαίων για όλα τα είδη προβλημάτων υγείας.

Είναι ασφαλή;

Γενικά, τα αιθέρια έλαια είναι ασφαλή προς χρήση. Χρησιμοποιούν τις φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες του ελαίου, οι οποίες εισχωρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και επηρεάζουν και το περιφερειακό, αλλάζοντας τη λειτουργία του και βελτιώνοντας τα συμπτώματα.

Αρχικά, χρειάζεται να γνωρίζετε ποια είναι η πάθηση ή δυσκολία του μωρού, αφού το κάθε αιθέριο έλαιο διαθέτει διαφορετικές ιδιότητες που παράγουν τις αντίστοιχες επιδράσεις στο σώμα. Στη συνέχεια, χρειάζεται να μάθετε τις σωστές μεθόδους εφαρμογής για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα βλάψετε με κανένα τρόπο το μωρό. Για παράδειγμα, όταν εφαρμόζουμε αιθέρια έλαια με τη μέθοδο του μασάζ, χρειάζεται οπωσδήποτε να τα αραιώσουμε με έλαιο βάσης. Παρακάτω, προτείνονται ορισμένες ασφαλείς επιλογές αιθέριων ελαίων.

Έλαιο Jojoba

Το έλαιο Jojoba είναι διάσημο τόσο ως έλαιο βάσης, όσο και ως αιθέριο έλαιο για τη φροντίδα της επιδερμίδας. Η φυσική του χημική σύσταση είναι σχεδόν παρόμοια με το ανθρώπινο σμήγμα. Γι’ αυτό, είναι γενικά ασφαλές για την επιδερμίδα μας, ακόμα και για άμεση εφαρμογή. Έτσι, το έλαιο jojoba συστήνεται άφοβα και για παιδιά, αφού δεν βλάπτει το ευαίσθητο δέρμα τους.

Το έλαιο αυτό είναι αρκετά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση διάφορων δερματολογικών προβλημάτων, όπως ο ερεθισμός από τις πάνες. Για την αντιμετώπισή του, μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες ελαίου στην παλάμη σας και να αλείψετε άμεσα στην ερεθισμένη περιοχή. Εφαρμόστε το συχνά για να ανακουφίσετε το παιδί σας από τον ενοχλητικό ερεθισμό χωρίς καμία παρενέργεια.

Έλαιο λεβάντας

Αν εξετάσετε τα προϊόντα που αγοράζετε για το μωρό σας, θα παρατηρήσετε ότι το αιθέριο έλαιο της λεβάντας βρίσκεται ανάμεσα στα βασικά συστατικά τους. Εκτός από το ότι είναι ένα απαλό και ήπιο έλαιο, η λεβάντα προσφέρει ένα διακριτικό άρωμα που ηρεμεί το μωρό σας. Γι’ αυτό, προτείνεται η χρήση του αιθέριου ελαίου λεβάντας σε μωρά με προβλήματα ύπνου. Μόνο λίγες σταγόνες θα βοηθήσουν το μωρό σας να χαλαρώσει και θα το βοηθήσουν να αποκοιμηθεί.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που τα μωρά δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, είτε επειδή μπαίνουν στο στάδιο που βγάζουν δόντια, είτε έχουν πονάκια και κολικούς, είτε κάποιο κρυολόγημα. Το έλαιο λεβάντας βοηθά στην ανακούφιση από όλα αυτά τα προβλήματα. Υπάρχουν δύο τεχνικές εφαρμογής:

Αρχικά, μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες είτε στην κουβέρτα του μωρού, είτε στο μαξιλάρι. Εξαιτίας των χαλαρωτικών ιδιοτήτων, μπορείτε στη στιγμή να παρατηρήσετε μια βελτίωση στον ύπνο του μωρού σας. Ένας άλλος τρόπος είναι να προσθέσετε λίγες σταγόνες στο μπάνιο του μωρού σας πριν τον ύπνο με μικρή ποσότητα ελαίου βάσης.

Έλαιο χαμομηλιού

Το έλαιο χαμομηλιού συστήνεται αρκετά από τους παιδιάτρους στην αντιμετώπιση διάφορων δερματολογικών παθήσεων και στην ανακούφιση από τον πόνο στα βρέφη. Συγκεκριμένα, διάφορα προϊόντα για μωρά έχουν δημιουργηθεί με βασικό συστατικό το χαμομήλι. Το έλαιο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στα σημεία που εφάπτεται η πάνα ώστε να δημιουργήσει μια υγρασία που θα προστατεύσει από ερεθισμό.

Αμυγδαλέλαιο

Το αμυγδαλέλαιο αποτελεί ένα ακόμα χρήσιμο είδος ελαίου για τη φροντίδα του δέρματος. Συγκεκριμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε νεογέννητα. Χρησιμοποιώντας το συχνά ως έλαιο μασάζ ή ως επιπλέον συστατικό στο μπάνιο, μπορείτε να προσφέρετε βέλτιστη προστασία στο μωρό σας από δερματικές παθήσεις.

Ωστόσο, επειδή το αμυγδαλέλαιο φτιάχνεται από ξηρούς καρπούς, υπάρχει ένας κίνδυνους να αποδειχθεί ότι το μωρό σας είναι αλλεργικό σε αυτούς. Γι’ αυτό, χρειάζεται να κάνετε λίγα τεστ πριν το εφαρμόσετε στο μωρό σας για να εξασφαλίσετε ότι δεν είναι αλλεργικό στη χρήση του.

Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο αποτελεί ένα δημοφιλές μαγειρικό βότανο, αλλά είναι και ένα ασφαλές αιθέριο έλαιο για χρήση σε μωρά και παιδιά. Όμως, αυτό το είδος ελαίου μπορεί να αποδειχθεί φωτοευαίσθητο, οπότε χρειάζεται να αποφύγετε την υπερέκθεση στον ήλιο όταν το εφαρμόζετε είτε στα παιδιά σας, είτε στους ενήλικες.

Όταν το χρησιμοποιείτε συχνά, το έλαιο δεντρολίβανου είναι πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση διάφορων δερματολογικών προβλημάτων και αποχρωματισμών του δέρματος. Εσωτερικά, ενισχύει επίσης το πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα για γενική υγεία.

Συμβουλές ασφαλείας για τη χρήση αιθέριων ελαίων για μωρά

  • Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε την αρωματοθεραπεία. Έτσι, θα διασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις ως προς τις αλλεργίες.
  • Διαβάστε τις ετικέτες όταν αγοράζετε συσκευασμένα αιθέρια έλαια για να βεβαιωθείτε ότι είναι όλα φυσικά.
  • Μην αγοράζετε έλαια που αναγράφουν να μην τα χρησιμοποιούμε τοπικά. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον είναι ισχυρά για το μωρό σας.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα