Η σωστή, αργή και βαθιά αναπνοή είναι θέμα εξάσκησης. Όσο πιο συχνά και συνειδητά εξασκείται κανείς σ’ αυτήν, έστω και 5 λεπτά καθημερινά, τόσο πιο γρήγορα θα καρπωθεί τα οφέλη της.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε:
Ο χώρος που κάνουμε τις ασκήσεις αναπνοής πρέπει να αερίζεται καλά, να είναι ήσυχος, με άνετη θερμοκρασία. Οι ασκήσεις καλό είναι να γίνονται, τουλάχιστον, 30 λεπτά μετά από ένα ελαφρύ γεύμα (φρούτα, χυμοί) ή 3 ώρες μετά από ένα πλήρες γεύμα.
Η πρακτική πρέπει να γίνεται σε καθιστή θέση με ίσια πλάτη. Τα άτομα με σωματική δυσκολία να την κάνουν σε καρέκλα και κατ’ εξαίρεση, αν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, σε ύπτια θέση. Η αναπνοή γίνεται με τη μύτη, αλλά προσπαθούμε να μην ρουθουνίζουμε. Ο ήχος της αναπνοής να βγαίνει από τον λαιμό και όχι από τη μύτη.
Πώς κάνουμε τις ασκήσεις:
Κλείνουμε τα μάτια και συγκεντρωνόμαστε για 1 λεπτό μέσα μας. Στη συνέχεια αρχίζουμε να αναπνέουμε αργά και βαθιά.
Οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της πρακτικής αισθανθούμε κάποια κούραση, κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα αναπνέοντας φυσικά και αυθόρμητα, διατηρώντας πάντα την επίγνωση της αναπνοής μας. Όταν αισθανθούμε άνετα, συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε την άσκηση. Όταν την ολοκληρώσουμε, μένουμε για 1 λεπτό συγκεντρωμένοι μέσα μας ή στο κέντρο της καρδιάς μας και ανοίγουμε αργά τα μάτια.
Ξεκινάμε με 5 λεπτά εξάσκησης και σταδιακά, όσο η αναπνοή μας θα γίνεται πιο αργή και βαθύτερη, μπορούμε να φτάσουμε στα 15 λεπτά. Κάνουμε 12 έως το πολύ 18 αναπνοές σε κάθε πρακτική μας.
Όταν αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε μπορούμε να προσθέσουμε και κρατήματα, με γεμάτους και με άδειους πνεύμονες, τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 1/4 του χρόνου της εισπνοής ή της εκπνοής, στους αρχάριους. Σεν κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 δευτερόλεπτα.
Ο έλεγχος της αναπνοής συνίσταται στον έλεγχο του ρυθμού, της διάρκειας, της σχέσης μεταξύ εισπνοής και εκπνοής, του ήχου της αναπνοής στο πίσω μέρος του ουρανίσκου (στη σταφυλή) και στον έλεγχο των αναπνευστικών μυών.
Με την εξάσκηση, θα μακρύνει η διάρκεια και θ’ αυξηθεί ο όγκος του αέρα που θα εισπνέουμε, αλλά αυτό θα γίνει καθώς αποκτούμε καλύτερο μυϊκό έλεγχο και οξύνεται η συγκέντρωση, χωρίς βία και πίεση.
Φυσικά, όποτε βρισκόμαστε στη φύση, όπου ο αέρας είναι καθαρός και υπάρχει πολλή ενέργεια στην ατμόσφαιρα, επωφελούμαστε και παίρνουμε βαθιές αναπνοές!
Απόσπασμα από το βιβλίο της Ρούλας Γκόλιου “Μακροζωία Ο Απόλυτος Οδηγός” από τις εκδόσεις Ιβίσκος