Άσκηση: Πώς μπορούμε να αισθανόμαστε όλο και περισσότερη ενέργεια;

Άσκηση: Πώς μπορούμε να αισθανόμαστε όλο και περισσότερη ενέργεια;

1.Κάνε έναν κατάλογο με δραστηριότητες που σε γεμίζουν με έξαψη και ενέργεια, που σε απορροφούν τόσο ώστε ο χρόνος να διαλύεται, ή με όποιες άλλες σου δίνουν την αίσθηση της εσώτερης ηρεμίας και της ικανοποίησης.

Τι στ’ αλήθεια απολαμβάνεις;

Τι κάνει την καρδιά σου να λάμπει και το πνεύμα σου να χορεύει; (Μια βόλτα στην παραλία; Η κηπουρική; Όταν διαβάζεις μια νουβέλα; Όταν γράφεις ποιήματα; Όταν ακούς μουσική; Όταν κουβεντιάζεις με φίλους; Όταν σκιτσάρεις; Όταν τρέχεις; Όταν κάνεις έρωτα; Όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό; Όταν κάνεις φιλανθρωπικό έργο; Όταν παίζεις με τα παιδιά; Όταν κάνεις συγκεκριμένα θέματα της δουλειάς σου; Ποιοι άνθρωποι σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα;»

Βεβαιώσου ότι ο κατάλογος βασίζεται σ’ αυτά που αισθάνεσαι τώρα και όχι σ’ εκείνα που αισθανόσουν κάποτε ή που νομίζεις ότι «πρέπει» να αισθάνεσαι ή αρέσουν σε άλλους ανθρώπους.

Μετά κάνε ένα δεύτερο κατάλογο από όποιες δραστηριότητες (ή ανθρώπους) σε εξουθενώνουν και σε εξαντλούν, που σου προκαλούν αισθήματα κούρασης, ανίας και άγχους.

Διαβάστε επίσης: Τα 4 πράγματα που μας βοηθούν να είμαστε υγιείς, ευτυχισμένοι και γεμάτοι ενέργεια

Τώρα αξιολόγησε πόσος χρόνος από τη ζωή σου είναι αφιερωμένος σε κάθε κατάλογο. Αυτό καθρεφτίζει πόσο «ζωντανός» ή πόσο «εξουθενωμένος» αισθάνεσαι.

Πώς μπορείς να αρχίσεις να αλλάζεις αυτήν την ισορροπία ώστε να αισθάνεσαι όλο και περισσότερη ενέργεια;

2. Ανασκόπησε τη ζωή σου και πού αυτή πηγαίνει:

 • Ποιες είναι οι μυστικές σου φιλοδοξίες, μεγάλες και μικρές;
 • Ποιες είναι οι δυνάμεις, τα ταλέντα και οι ικανότητές σου;
 • Τι δίνει ή θα δώσει νόημα και σκοπό στη ζωή σου;
 • Ποιες προσωπικές ικανότητες θέλεις να αναπτύξεις;
 • Ποιος είναι για σένα ο ιδανικός τρόπος ζωής;
 • Τι θέλεις να βιώσεις στη ζωή;
 • Τι χρειάζεσαι στο φυσικό, το συναισθηματικό, το διανοητικό και το πνευματικό επίπεδο;
 • Είναι η εργασία σου (είτε αμειβόμενη είτε εθελοντική) ένας τρόπος για να πληρώνεις το νοίκι ή είναι σημαντική για σένα σαν άτομο;
 • Μαθαίνεις να αναπτύσσεσαι στην καθημερινή σου ζωή;
 • Έχει η ζωή σου αρκετές προκλήσεις, αρκετή ξεκούραση, αρκετή αγάπη;
 • Αν ήξερες ότι έχεις μόνον πέντε χρόνια ζωής να ζήσεις τι θα έκανες;

Θύμισε στον εαυτό σου ότι αυτό δεν είναι μια πρόβα στη ζωή. Αυτή είναι η ίδια η ζωή. Γι’ αυτό αξίζει να διαθέτεις λίγο χρόνο σε τακτά διαστήματα γι’ αυτήν την άσκηση.

Να είσαι προσεκτικός και να ξεχωρίζεις αυτό που εσύ θέλεις από εκείνο που η οικογένεια, οι φίλοι ή οι συνέταιροί σου πιστεύουν ότι πρέπει να θέλεις.

Έχε υπόψη σου ότι μπορούμε να αλλάζουμε τους στόχους μας, αλλά μόνον αν έχουμε ένα συγκεκριμένο σκοπό. Αλλιώς δεν θα φτάσουμε ποτέ πουθενά.

Η αλλαγή μπορεί να γίνει μετά από δική μας επιλογή και έτσι να απολαύσουμε τις νέες προκλήσεις της ζωής μας ή να αντισταθούμε σ’ αυτήν ώσπου η ίδια η ζωή να μας αναγκάσει να αναπτυχθούμε μέσα από καθόλου ευπρόσδεκτα προβλήματα και τραύματα.

Ανάπτυξη μέσα από χαρά ή μέσα από βάσανα;

Η επιλογή είναι όλη δική μας.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Gill Edwards «Ζώντας Μαγικά» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα