Η άσκηση της φωτιάς (από τον Don Miguel Ruiz)

Διαγωνισμός: Κερδίστε μια εβδομάδα διακοπών στην Χαλκιδική!

Θέλω να τονίσω τη σύνδεση ανάμεσα στο σώμα μας και την Μητέρα Γη. Τα τέσσερα στοιχεία της γης, του αέρα, της φωτιάς και του νερού αναπαριστώνται στο σύστημα ασκήσεων που χρησιμοποιώ.

Το ανθρώπινο σώμα είναι το στοιχείο της γης. Η σπονδυλική στήλη, ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα είναι το στοιχείο της φωτιάς. Τα κυκλοφορικά συστήματα είναι το στοιχείο του νερού και οι πνεύμονες είναι το στοιχείο του αέρα.

Το σύστημα που διδάσκω ξεκινά με μια αναπνοή της φωτιάς. Αναλογίσου δύο κέντρα του σώματος, τη βάση της σπονδυλικής στήλης και την επίφυση, που συνδέονται με το στοιχείο της φωτιάς.

Η επίφυση, που βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής του μετώπου, είναι ευαίσθητη στο φως. Είναι το σημείο της σύνδεσης ανάμεσα στο σώμα μας και τον ήλιο.

Για να κάνεις την αναπνοή της φωτιάς, ρούφα τον αέρα με έναν γαργαριστό ήχο στο πίσω μέρος του λαιμού σου.

Βγάλε τον αέρα μέσα από τα δόντια σου κάνοντας έναν συριστικό ήχο.

Εισέπνευσε από τον ήλιο, μέσω της επίφυσης μέχρι τη βάση της σπονδυλικής στήλης. Καθώς εισπνέεις, οραματίσου ότι κατευθύνεσαι προς το κέντρο της γης δίνοντας τον εαυτό σου ως προσφορά ή θυσία.

Εξέπνευσε καθώς οραματίζεσαι ότι μεταφέρεις την απάντηση της γης προς τον ήλιο.

Μέσω της αναπνοής, κάνουμε μια πρόσκληση στον ήλιο και τη γη να ενωθούν στο σώμα μας. Συνδέουμε τις δύο ενέργειες του ήλιου και της γης.

Τα νεύρα μας έχουν άμεση επαφή με κάθε κύτταρο του σώματός μας. Η αναπνοή ενεργοποιεί, αναζωογονεί και θεραπεύει κάθε κύτταρο του σώματός μας. Αναπνέοντας μπορείς να αισθανθείς τη ροή της ενέργειας να μετακινείται σε ολόκληρο το σώμα.

Έμαθα αυτό το σύστημα ασκήσεων από τον δάσκαλο που γνώρισα στην έρημο κατά τη διάρκεια του έτους που πέρασα κάνοντας πρακτική αφότου αποφοίτησα από την ιατρική σχολή. Στο Μεξικό θα δεις μικρά αγαλματίδια που παριστάνουν τις στάσεις που μου δίδαξε. Οι ίδιες κινήσεις βρίσκονται σε ολόκληρο τον κόσμο επειδή οι άνθρωποι έχουν ανακαλύψει τη δύναμή τους.

Στις συναντήσεις που κάνω με τους μαθητευόμενούς μου, ασκούμε επίσης τη φωνή με ψαλμούς.

Σκοπός μας είναι να ανακτήσουμε την καθαρή, πρωταρχική φύση του ήχου. Η σιωπή δίνει μορφή στον ήχο. Οι άνθρωποι είναι καλλιτέχνες των ήχων στη γλώσσα και τη μουσική.

Ασκούμε την τελειότητα της λέξης μέσω της οποίας χρησιμοποιούμε τη λέξη εποικοδομητικά. Παρατηρούμε τη λέξη και αποκτούμε επίγνωση της δύναμης που κρύβεται στις λέξεις που χρησιμοποιούμε.

Επίσης, διακρίνουμε τη δύναμη πίσω από τις διάφορες απόψεις, και το αποτέλεσμα που φέρνουν η κριτική και η κατηγορία.

Αν μιλήσουμε έχοντας στο νου τη θεραπεία, τότε οι λέξεις θα χάσουν την ικανότητα να πληγώνουν τους άλλους.

Όταν αντιδρούμε στις λέξεις των άλλων με πόνο, βρίσκουμε τα τραύματά μας. Αναζητάμε τις αναμνήσεις μας για να βρούμε την πηγή των ανακαλούμενων τραυμάτων. Τότε, μπορούμε να θεραπεύσουμε το τραύμα.

Όταν αυτές οι πρακτικές γίνουν βίωμα, τότε δεν υπάρχει πια λόγος να συνεχίσει κανείς να πηγαίνει στα μαθήματα διδασκαλίας τους. Μπορούν να γίνονται ανά πάσα στιγμή. Καθώς περιμένει κανείς το φανάρι μπορεί να ασκηθεί στην αναπνοή της φωτιάς.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του σπιτιού μπορεί κανείς να κρατήσει μια σωστή στάση και να αναπνέει συνειδητά. Ο σκοπός της εξάσκησης είναι το να ζούμε στην παρούσα στιγμή.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Mary Carroll Nelson «Πέρα από το φόβο – Ο διδασκαλίες του Don Miguel Ruiz» από τις εκδόσεις ETRA

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα