Όταν βρέθηκα μόνη με τρία ανήλικα παιδιά, αυτός που με βοήθησε πολύ ήταν ο Ναπολέων Χιλ. Εκείνο τον καιρό δεν είχα πόρους ούτε υπήρχε κάποιος τρόπος για να κερδίσω χρήματα. Παρ’όλα αυτά, ένιωθα έντονα μέσα μου ότι δεν ήταν απαραίτητο τα πράγματα να έχουν έτσι.
Ένιωθα ότι είχα το ταλέντο αλλά και την ικανότητα να βγάλω χρήματα. Το μεγάλο μου πρόβλημα όμως ήταν ότι δεν ήξερα πώς. Χρειαζόμουν ένα χειροπιαστό εργαλείο ή ένα σχέδιο που να εξηγεί τα βήματα που θα έπρεπε να κάνω για να πάρω τον έλεγχο της ζωής μου και των οικονομικών μου υποθέσεων στα χέρια μου. Το βρήκα σε ένα υποδειγματικό και κλασικό στο είδος του βιβλίο αυτοβοήθειας, το «Γίνετε πλούσιοι με τη δύναμη της σκέψης» που έγραψε ο Ναπολέων Χιλ.
Εμπνευσμένος από την ιστορία του πασίγνωστου Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου Άντριου Κάρνετζι, ο οποίος ξεκίνησε από το μηδέν, ο Χιλ αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη των επιτυχημένων ανθρώπων, για να αποκαλύψει τα μυστικά πίσω από τα εκπληκτικά τους επιτεύγματα. Πώς κατάφεραν εκείνοι οι άνθρωποι να ξεφύγουν από την εξαιρετικά ταπεινή τους καταγωγή και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και να κερδίσουν τόσο μεγάλη επιτυχία και πλούτο;
Στο «Γίνετε πλούσιοι με τη δύναμη της σκέψης» παρουσιάζονται πολλά από τα μυστικά και τις τεχνικές τους, συμπριλαμβανομένου και του ρόλου της επιθυμίας, της πίστης, της επιμονής, του σχεδιασμού, της οργάνωσης, καθώς και τεχνικές του νου όπως είναι η αυθυποβολή ή η νοερή απεικόνιση, οι ομάδες του «Ιθύνοντος Νου» και πολλά άλλα.
Ο Χιλ αναφέρει στο βιβλίο του: «Κάθε ανθρώπινο ον, φτάνοντας στην ηλικία όπου κατανοεί το σκοπό των χρημάτων, εύχεται να τα έχει. Οι ευχές βέβαια δεν φέρνουν πλούτο. Αν όμως κάποιος που επιθυμεί διακαώς να γίνει πλούσιος , καταστρώνει συγκεκριμένα σχέδια και μεθόδους για να το κατορθώσει και υποστηρίζει τα σχέδιά του με επιμονή, χωρίς να θεωρεί δυνατή την αποτυχία, σίγουρα θα αποκτήσει πλούτη.
Ακολουθεί η λεπτομερής άσκηση του Χιλ με την οποία ξεκίνησα κι εγώ η ίδια.
Έξι τρόποι για να μετατρέψεις τις επιθυμίες σου σε χρυσάφι
Η μέθοδος για να μετατραπούν οι επιθυμίες σε πλούτο αποτελείται από έξι συγκεκριμένα και πρακτικά βήματα:
Πρώτον: Καθόρισε στο νου σου το ακριβές ποσό χρημάτων που επιθυμείς. Δεν αρκεί να πεις απλά «Θέλω πολλά χρήματα». Το ποσό θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο.
Δεύτερον: Προσδιόρισε επακριβώς τι προτίθεσαι να δώσεις ως αντάλλαγμα για το ποσό που επιθυμείς (τίποτα δεν προσφέρεται δωρεάν).
Τρίτον: Προκαθόρισε μια συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα κατέχεις τα χρήματα που επιθυμείς.
Τέταρτον: Κατάστρωσε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να εκπληρώσεις την επιθυμία σου και ξεκίνα αμέσως να βάζεις το σχέδιο σε εφαρμογή, είτε είσαι έτοιμος είτε όχι.
Πέμπτον: Γράψε μια κατηγορηματική και συνοπτική δήλωση που να αφορά το ποσό το οποίο σκοπεύεις να αποκτήσεις, όρισε τα χρονικά όρια και αυτό που είσαι διατεθειμένος να δώσεις ως αντάλλαγμα και περίγραψε με σαφήνεια το σχέδιό σου.
Έκτον: Διάβαζε τη δήλωσή σου φωναχτά δυο φορές την ημέρα, μια φορά πριν πέσεις για ύπνο και μια φορά μόλις ξυπνάς το πρωί. Καθώς διαβάζεις, βλέπε, νιώθε και πίστευε ότι έχεις ήδη τα χρήματα.
Χρησιμοποίησα τη μέθοδο του Χιλ για αρκετά χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Ξεκινώντας κάθε χρόνο, αποφάσιζα πόσα χρήματα ακριβώς ήθελα να κερδίσω. Έπειτα αποφάσιζα τι θα έδινα ως αντάλλαγμα για το ποσό και τέλος έγραφα μια δήλωση, την κολλούσα σε ένα χαρτόνι και την ακουμπούσα στο κομοδίνο μου.
Διάβαζα τη δήλωση φωναχτά κάθε πρωί με το που ξυπνούσα και κάθε βράδυ πριν πάω για ύπνο. Ύστερα έκλεινα τα μάτια μου, χαλάρωνα και οραματιζόμουν τα αποτελέσματα με όσο περισσότερες λεπτομέρειες γινόταν. Με έβλεπα να διεκπεραιώνω τη δουλειά που σκόπευα να κάνω και να εισπράττω τη δίκαιη ανταμοιβή που είχα αποφασίσει. Φανταζόμουν ότι είχα τα χρήματα στα χέρια μου και τα κατέθετα στο λογαριασμό μου.
Το ενδιαφέρον είναι ότι κάθε χρόνο κέρδιζα ακριβώς το ποσό που είχα αποφασίσει. Την επόμενη χρονιά ξανάγραφα τη δήλωσή μου, αύξανα το στόχο μου, επαναπροσδιόριζα το αντάλλαγμα και συνέχιζα. Και κάθε χρόνο κατακτούσα το στόχο μου.
«Οτιδήποτε ο ανθρώπινος νους συλλαμβάνει και πιστεύει μπορεί να το πραγματοποιήσει» Ναπολέων Χιλ.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Μπάρμπαρας Μπέργκερ «Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε» από τις εκδόσεις Καστανιώτη