Μια άσκηση για να “καθαρίσετε” τα τσάκρας σας

Ξεκινήστε με την εύρεση ενός ήσυχου μέρους (Προτείνω να κάνετε αυτή την άσκηση ενώ είστε ξαπλωμένοι άνετα στο κρεβάτι σας).

Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μερικές βαθιές, εστιασμένες αναπνοές. Αφήστε τις σκέψεις σας να ρέουν μπροστά σας, χωρίς να τις δίνετε προσοχή, καθώς συνεχίζετε να εισπνέετε και να εκπνέετε.

Φέρτε τα χέρια σας ενωμένα στη θέση προσευχής μπροστά από το στήθος σας, με τα δάκτυλά σας να ακουμπούν μεταξύ τους. Αφήστε τα χέρια να ακουμπούν στο στήθος σας, καθώς παραμένετε σε αυτή τη στάση. Εισπνεύστε βαθιά… και εκπνεύστε. Εισπνεύστε…. και εκπνεύστε. Αναπνεύστε βαθιά μερικές φορές.

Ανοίξτε τα χέρια σας, τινάξτε τα δυνατά και στη συνέχεια επιστρέψτε στη στάση προσευχής. Παρατηρήστε την αίσθηση της ενέργειας να κυλά ανάμεσα στα δάκτυλά σας – μετά ανοίξτε τα χέρια σας πολύ αργά, διατηρώντας αυτό το συναίσθημα.

Με τα μάτια σας κλειστά, προσπαθήστε να δείτε αν μπορείτε να αντιληφθείτε τα νήματα φωτός μεταξύ των δακτύλων σας, δημιουργώντας μία αίσθηση μουδιάσματος ή ζεστασιάς.

Μετακινήστε το δεξί σας χέρι πάνω από το πρώτο τσάκρα σας, στο ευρύτερο στόμιό του, πέντε εκατοστά μακριά από το δέρμα σας. Αισθανθείτε την ενέργειά του να περιστρέφεται δεξιόστροφα (με τη φορά των δεικτών του ρολογιού). (Μερικοί λένε ότι μοιάζει σαν μαλλί της γριάς, ενώ άλλοι το βιώνουν σαν ελαφρύ αίσθημα μουδιάσματος).

Τώρα αρχίστε να «ξετυλίγετε» το τσάκρα, γυρίζοντας το χέρι σας δέκα φορές αριστερόστροφα (με την αντίθετη φορά από αυτή των δεικτών του ρολογιού).

Εξερευνήστε το εσωτερικό αυτής της χοάνης φωτός με τα δάκτυλά σας, αισθανθείτε την ενέργεια και παρατηρήστε αν είναι δροσερή ή ζεστή, αν προκαλεί μυρμήγκιασμα ή αίσθηση βρωμιάς. Αισθανθείτε τη ροή της τοξικής ενέργειας να ρέει έξω από το τσάκρα σας και μέσα στη γη καθώς δημιουργείτε ελικοειδή δίνη σε αυτό. Τώρα επιστρέψτε το πρώτο ενεργειακό σας κέντρο στην κανονική του κατεύθυνση περιστροφής, περιστρέφοντας απαλά το χέρι σας δέκα φορές με τη φορά των δεικτών του ρολογιού.

Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι 12 κύριοι μεσημβρινοί του σώματος

Επειδή κάθε τσάκρα σχετίζεται με συγκεκριμένα συναισθήματα, καθώς καθαρίζετε κάθε ένα από αυτά μπορεί να παρατηρήσετε ότι προκύπτουν αυθόρμητα ορισμένα συναισθήματα ή αναμνήσεις. Επιτρέψτε σε αυτές τις αισθήσεις να ξεπλυθούν χωρίς να τις αναλύσετε. Κάνετε αυτό το έργο στο επίπεδο του αετού, της ενέργειας, έτσι μην αποσπάστε με ψυχολογικές ιστορίες ή επεξηγήσεις για αυτά τα συναισθήματα.

Για παράδειγμα, το δεύτερο τσάκρα κυβερνά την αντίδραση fight or flight και όταν το καθαρίζετε, ίσως θυμηθείτε την τελευταία φορά που αισθανθήκατε φοβισμένοι ή ότι είστε σε κίνδυνο, ή ίσως βιώσετε ξανά τα ίδια συναισθήματα.

Αν συμβεί αυτό, αφήστε τις αισθήσεις σας να περάσουν από μέσα σας σαν ένα απαλό αεράκι. Θα υποχωρήσουν από μόνες τους μετά από μερικές βαθιές αναπνοές. (Παρακαλώ σημειώστε ότι μπορεί να μην αισθάνεστε καμία αίσθηση ενώ κάνετε την πρακτική αυτή. Αν συμβαίνει αυτό, μην ανησυχείτε – η άσκηση είναι αποτελεσματική και ισχυρή, είτε βιώνετε συναισθήματα είτε όχι).

Επαναλάβετε αυτή την κίνηση ξετυλίγματος σε κάθε ένα από τα επτά τσάκρας για να τα καθαρίσετε από όλα τα ψυχικά υπολείμματα και στη συνέχεια βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε πάλι φορά.

Τώρα φανταστείτε ότι αιωρείστε λίγα εκατοστά πάνω από το φυσικό σας σώμα. Μετά από μερικά λεπτά, σταυρώστε τα χέρια σας πάνω από το στήθος σας και πάρτε τρεις βαθιές αναπνοές. Επιστρέψτε πάλι πλήρως στο σώμα σας. Κουνήστε τα χέρια σας δυνατά και κάντε τους μαλάξεις. Τρίψτε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας και ανοίξτε τα μάτια σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alberto Villoldo «Οι τέσσερις ενοράσεις» από τις εκδόσεις ETRA

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα