Τριάντα λεπτά βάδισμα ή γυμναστική, λέει ο Δρ Οζ, βοηθούν στο διαβήτη και ρίχνουν την αρτηριακή πίεση.
Η αεροβική γυμναστική τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και ασκεί την καρδιά σας. Οι ασκήσεις με βάρη ή κάποιο είδος πίεσης των οστών τονώνουν τα οστά και την ανάπλασή τους. Οι ασκήσεις στρέτσινγκ τονώνουν τους μύες και δίνουν ευλυγισία στο σώμα.
Ο Γουόλτερ Μπόριτς, ένας βετεράνος γιατρός στο Στάνφορντ που ειδικευόταν σε θέματα αντιγήρανσης, υποστήριξε ότι ο μηχανισμός του εγκεφάλου που ελέγχει την κατάθλιψη σχετίζεται με τις κατεχολαμίνες, την αδρεναλίνη, τη νοραδρεναλίνη και την ντοπαμίνη.
Κάθε φορά που ένας γιατρός γράφει μια συνταγή για κάποιο αντικαταθλιπτικό φάρμακο, λέει ο Μπόριτς, δίνει ένα υποκατάστατο της εσωτερικής δυνατότητας του σώματος να παράγει κατεχολαμίνες όταν ασκείται. Η γυμναστική, επομένως, είναι κι ένα προληπτικό μέτρο κατά της κατάθλιψης.
Διαβάστε επίσης: Η αποστασιοποίηση και πώς να την πετύχουμε (άσκηση)
Το ίδιο ισχύει και για τον χορό. Νεότερες έρευνες έδειξαν ότι ο χορός δεν ασκεί μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό. Η συγκέντρωση στην εκμάθηση των κινήσεων και στην πραγματοποίηση της επόμενης κίνησης βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου και απομακρύνει τον κίνδυνο της άνοιας.
Όπως και με κάθε άλλη έντονη σωματική δραστηριότητα, ο χορός αυξάνει τη σεροτονίνη και την ενδορφίνη στον εγκέφαλο, νευροδιαβιβαστές που βελτιώνουν τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας και μειώνουν το στρες και την κατάθλιψη.
Το περπάτημα βέβαια είναι ο πιο απλός, ανέξοδος και πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ασκούμαστε καθημερινά.
Είναι πολύ απλό να κατέβουμε απ’ το λεωφορείο δύο στάσεις πριν τον προορισμό μας. Μερικοί εννοούν να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους μπροστά στον προορισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι κάνουν κύκλους μέσα στην πόλη, επιτείνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα, επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με καυσαέρια, την τσέπη τους από την κατανάλωση περισσότερης βενζίνης και, κυρίως, το νευρικό τους σύστημα.
Παρκάροντας το αυτοκίνητό μας λίγο πιο έξω από το κέντρο σ’ ένα κατάλληλο σημείο και περπατώντας μέχρι τον προορισμό μας, γλιτώνουμε όλα τα προηγούμενα και κερδίζουμε σε υγεία. Να έχουμε υπόψη μας ότι ποτέ, σε οποιαδήποτε ηλικία, δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε.
Αλλά και το μονογαμικό τακτικό σεξ έχει αποδειχθεί, λέει ο Δρ Οζ, ότι παρατείνει τη ζωή. Σημαντικό ρόλο παίζει η ποσότητα για τους άνδρες και η ποιότητα για τις γυναίκες.
‘Ασκηση για τη μακροζωία
Μια άσκηση για τη μακροζωία, που προέρχεται από μια αρχαία Αλεξανδρινή παράδοση, είναι οι 144 αναπηδήσεις την ημέρα.
Η πρακτική αυτή δυναμοποιεί το σώμα και ιδιαίτερα τα ρευστά του σώματος (αίμα, λέμφο, κυτταρικό και μεσοκυττάριο υγρό).
Εναλλακτικά, αντί για αναπήδηση μπορούμε να ανασηκωνόμαστε στις μύτες των ποδιών και να επανερχόμαστε απότομα στο πάτωμα δίνοντας το βάρος του σώματος στις φτέρνες.
Η άσκηση γίνεται με ελαφρώς λυγισμένα τα γόνατα.
Πίνουμε 2 ποτήρια νερό, 1-2 ώρες πριν κάνουμε αυτήν την άσκηση.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Ρούλας Γκόλιου «Μακροζωία Ο Απόλυτος Οδηγός» από τις εκδόσεις Ιβίσκος