Άσκηση συγχώρεσης με τη βοήθεια του καθρέφτη

Άσκηση συγχώρεσης με τη βοήθεια του καθρέφτη

Η εργασία με στόχο τη συγχώρεση είναι πάντοτε πιο αποδοτική όταν ασκείστε μπροστά στον καθρέφτη. Προτείνω να βρείτε έναν καθρέφτη που να μπορείτε να καθίσετε άνετα μπροστά του. Εγώ προτιμώ να χρησιμοποιώ τον ολόσωμο καθρέφτη που βρίσκεται στην πόρτα της κρεβατοκάμαράς μου.

Αφιερώστε άπλετο χρόνο σ’αυτήν την άσκηση, όσο χρειαστεί.

Πιθανώς να θέλετε να την επαναλάβετε αρκετές φορές. Οι περισσότεροι έχουμε πολλούς να συγχωρήσουμε.

1.Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη σας και κλείστε τα μάτια. Πάρτε αρκετές βαθιές ανάσες. Νιώστε τον εαυτό σας γειωμένο στην καρέκλα.

2. Αναλογιστείτε τους ανθρώπους που σας έχουν πληγώσει στη ζωή σας. Αφήστε τους να περάσουν από τον νου σας. Ανοίξτε τα μάτια σας και απευθυνθείτε σε έναν από αυτούς μεγαλόφωνα. Πείτε κάτι όπως: «Με πλήγωσες πολύ. Πίστευα ότι δε θα το ξεπεράσω ποτέ. Ωστόσο, σταματάω να εμμένω στο παρελθόν. Είμαι πρόθυμος να σε συγχωρήσω». Αν δεν είστε ακόμα έτοιμοι για αυτό, βεβαιώστε απλά: «Είμαι πρόθυμος». Η προθυμία σας είναι το μόνο που χρειάζεται για να προσεγγίσετε τη συγχώρεση.

3. Πάρτε μια ανάσα και πείτε στο πρόσωπο αυτό: «Σε συγχωρώ. Σε αφήνω ελεύθερο». Πάρτε πάλι μια ανάσα και πείτε: «Είσαι ελεύθερος. Είμαι ελεύθερος».

4. Παρατηρήστε πώς αισθάνεστε. Μπορεί να νιώθετε αντίσταση ή ανακούφιση. Αν νιώθετε αντίσταση, απλώς πάρτε μια ανάσα και βεβαιώστε:

«Είμαι πρόθυμος να απελευθερώσω κάθε αντίσταση».

5. Όσο θα συνεχίζετε να κάνετε αυτήν την άσκηση, σήμερα ή μια άλλη μέρα, μπορείτε να μεγαλώσετε τη λίστα των ανθρώπων που θέλετε να συγχωρήσετε. Θυμηθείτε: Η συγχώρεση δεν είναι ένα συμβάν που γίνεται μια κι έξω, αλλά μια διαδικασία. Μπορεί να χρειαστεί να ασχοληθείτε λίγο περισσότερο με κάποιο άτομο, βιώνοντας κάθε φορά και λίγο βαθύτερα τη συγχώρεση.

Διαβάστε επίσης: Μια εύκολη άσκηση που μας βοηθά να λαμβάνουμε εσωτερική καθοδήγηση όποτε τη χρειαζόμαστε

Μπορεί σήμερα να καταφέρετε να συγχωρήσετε αρκετούς ανθρώπους. Μπορεί και να καταφέρετε μόνο έναν. Δεν πειράζει.

Με όποιον τρόπο κι αν εκτελέσετε την άσκηση αυτή, αυτός είναι ο σωστός για εσάς. Το σύμπαν και η συγχώρεση βλέπουν την πρόθεσή σας. Μερικές φορές η συγχώρεση μοιάζει με το ξεφλούδισμα ενός κρεμμυδιού. Αν υπάρχουν πολλές στρώσεις, μπορείτε να το αφήσετε για λίγο και να επιστρέψετε όποτε είστε έτοιμοι να αφαιρέσετε άλλη μία. Αναγνωρίστε στον εαυτό σας ακόμη και το ότι είστε πρόθυμοι να κάνετε αυτήν την άσκηση. Θεραπεύεστε.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Louise Hay «Αλλαγή με Σύμμαχο τον Καθρέπτη» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα