Υπάρχει μια ρήση που λέει: “Δύο πράγματα μόνο πρέπει να κάνουμε στη ζωή: πρέπει να πεθάνουμε και πρέπει να ζήσουμε μέχρι να πεθάνουμε. Τα υπόλοιπα τα επινοούμε”.
Αφού οι περισσότεροι από μας έχουμε δεκαέξι έως δεκαοκτώ ώρες κάθε μέρα που είμαστε ξύπνιοι, οι υποχρεώσεις, οι αξίες και τα ενδιαφέροντά μας καθορίζουν το πώς θα περάσουμε αυτές τις ώρες.
Οι ανύπαντροι ή οι ερημίτες, που δεν είναι υπεύθυνοι για κανέναν άλλον πέρα από τον εαυτό τους, μπορούν να κάνουν διαφορετικές επιλογές απ’ ό,τι ένας σύζυγος και γονιός. Ένας γονιός χρειάζεται να ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητές του και να μοιράσει το χρόνο του μεταξύ οικογένειας, καριέρας και άλλων δραστηριοτήτων.
Αυτό το έργο παρουσιάζει πολύ περισσότερες προκλήσεις για κάποιον που νιώθει μια παθιασμένη ώθηση να ασχοληθεί με πολλά ενδιαφέροντα. Αυτό το ξέρω από προσωπική εμπειρία.
Πριν από χρόνια, παρακολουθούσα κάθε σεμινάριο και διάβαζα κάθε βιβλίο που μπορούσα να βρω, πιστεύοντας πως αν διαλογιζόμουν λίγο περισσότερο, αν δούλευα λίγο πιο σκληρά με τον εαυτό μου, αν έκανα περισσότερες ασκήσεις γιόγκα, θα βίωνα μια επαναστατική αλλαγή μέσα μου.
Αυτό που βίωσα ήταν ένα διαζύγιο.
Έμαθα ότι μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα – τουλάχιστον όχι ταυτόχρονα. Σκέψου λοιπόν τις προτεραιότητές σου, όχι σε σχέση με το είδος των δραστηριοτήτων που κάνεις, αλλά με το πότε τις κάνεις. Το παν είναι η επιλογή του κατάλληλου χρόνου.
Στην ινδική παράδοση, το πρώτο τρίτο της ζωής είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση. Το δεύτερο τρίτο στο γάμο, την οικογένεια και την καριέρα. Και το τελευταίο τρίτο στην εσωτερική ανάπτυξη και την πνευματική εξερεύνηση.
Αυτός ο παραδοσιακός κύκλος μπορεί να μην ισχύει για όλους μας, αλλά φαίνεται να αξίζει να τον σκεφτούμε. Διατήρησε λοιπόν την προοπτική σου. Όταν τα παιδιά σου μεγαλώσουν, θα περάσεις σε μια νέα φάση, όπου θα έχεις πολύ περισσότερο χρόνο και πολύ μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας για να ασχοληθείς με ό,τι θέλεις.
Προς το παρόν, σου συνιστώ να φτιάξεις ένα διάγραμμα, έναν χάρτη, όπου θα καταγράφεις τους διάφορους ρόλους, τα καθήκοντα και τις δραστηριότητές σου. Δώσε στη γυναίκα σου ένα αντίγραφο του χάρτη και ζήτα της να το διαμορφώσει έτσι ώστε να αντανακλά την ισορροπία που επιθυμεί.
Βοήθησέ την να καταλάβει ότι, παρ’ όλο που μπορεί να μην συμφωνείς, ωστόσο εκτιμάς τη γνώμη της. Δες τη γυναίκα σου σαν φύλακα άγγελό σου. Ενστερνίσου τη συμβουλή της. Και σκέψου ότι “λιγάκι από κάτι είναι καλύτερο από πολύ τίποτε”.
Αντί να περνάς ώρες ατέλειωτες στο γυμναστήριο, ακολούθησε μια σύντομη αλλά αποτελεσματική σειρά ασκήσεων για να διατηρείς τη ζωντάνια και την ευεξία σου.
Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις τις προτεραιότητές σου βάζοντας την υπηρεσία προς τους άλλους πάνω από την αυτοανάπτυξη ή να τιμάς τις ανάγκες των αγαπημένων σου ως ισότιμες με τις δικές σου. Όμως, έχεις να κερδίσεις πολλά.
Όταν ήμουν τριών ετών, η μεγαλύτερη αδελφή μου μου έδωσε ένα ξύλινο καλαμάκι με ένα χνουδωτό ροζ πράγμα τυλιγμένο γύρω του και μου είπε: “Είναι ένα ζαχαρωτό. Τ ο λένε μαλλί της γριάς. Εγώ πέταξα όλα τα “μαλλιά” στο πάτωμα, κι έψαχνα κάτω από αυτά, πάνω στο ξυλάκι, για να βρω το ζαχαρωτό. Έψαχνα σε λάθος μέρος για το “καλό”.
Το λάθος επαναλήφθηκε με τον πρώτο μου γάμο. Σήμερα, μετά από όλα τα μονοπάτια που έχω ταξιδέψει, κατέληξα να συνειδητοποιήσω ότι η γυναίκα μου, τα παιδιά μου και η υπηρεσία μου στον κόσμο έχουν ευλογήσει τη ζωή μου με πολύ σημαντικότερους τρόπους απ’ ό,τι όλος ο διαλογισμός, οι πολεμικές τέχνες ή οι ασκήσεις της γιόγκα.
“Υπάρχει μια εποχή για κάθε σκοπό κάτω από τον ουρανό”.
Ασκήσου στην τέχνη της επιλογής του κατάλληλου χρόνου. Εκτίμησε τους κύκλους και τα στάδια της ζωής. Σ’ αυτό το στάδιο, απόλαυσε τη γυναίκα και τα παιδιά σου όσο ακόμα μπορείς. Κάν’ τους προτεραιότητά σου, όσο τους έχεις δίπλα σου.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Dan Millman “Ποιος είναι ο σκοπός σου;” από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας