Άστεγοι διδάσκουν ισότητα με θεατρική παράσταση στο “θέατρο σταθμό”

astegoi-didaskoun-isotita-theatriki-parastasi-theatro-stathmo

Στο “Θέατρο σταθμός” στις 31 Ιανουαρίου, ανέβηκε η παράσταση του Γάλλου κλασικού θεατρικού συγγραφέα Pier de Mariveau”Το νησί των σκλάβων” σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Δορλή.

Θα ήταν μια ακόμα θεατρική παράσταση από τα τόσα δρώμενα που συμβαίνουν καθημερινά στην πόλη, αν δεν ήταν εμψυχωμένη από την θεατρική ομάδα αστέγων! Walkabout της Equal Society.

Το κίνητρό τους σαν ομάδα δεν ήταν να κάνουν μια θεατρική υπερπαραγωγή αλλά κάτι πολύ πιο ουσιώδες. Να δώσουν την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες, να κάνουν κάτι δημιουργικό, το οποίο θα τους γέμιζε με θάρρος ώστε να κάνουν και πάλι βήματα επανένταξης στην κοινωνία.

Το “Θέατρο σταθμός” γέμισε με σουρεαλιστικές φιγούρες, με τρέλα, κέφι και ενθουσιασμό. Οι ηθοποιοί δεν είχαν ουδέποτε στη ζωή τους σχέση με το θέατρο αλλά η ζωή τους αξίζει να μεταφερθεί στο θέατρο. Δύσκολη και επικίνδυνη με μοναδικά δεδομένα την έλλειψη παντός δεδομένου, τον φόβο και τις φθίνουσες αναμνήσεις ενός άλλου κόσμου στον οποίο κάποτε συμμετείχαν.

«Δεν το βάλαμε κάτω κι ας πέσαμε πολλές φορές. Η δραματοθεραπεία καθημερινή. Το θέατρο βοηθάει να μπορέσεις να εκτεθείς. Να σταθείς. Χωρίς φόβο. Το ότι δεν διστάσαμε είναι για μας ουσιαστική επιτυχία. Τα λάθη που μπορεί να γίνουν δεν έχουν τόση σημασία, όση το θάρρος που χρειάζεται για να ρισκάρεις να εκτεθείς. Τ΄αφήνουμε όλα πίσω μας, όπως στις πρόβες, έτσι και τώρα χωρίς φόβο για την ουτοπία», είπε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Δορλής.

Η συγκεκριμένη θεατρική παράσταση ήταν η πρώτη απόπειρα της ομάδας αστέγων Equal Society. Σίγουρα όμως όχι η τελευταία. Δεν έχει σημασία αν είσαι άστεγος, υπάλληλος, πρόσφυγας, επιχειρηματίας ή ασθενής κάποιας ανίατης ασθένειας. Κάθε άνθρωπος που ασχολείται με το θέατρο μία φορά, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα ξανασχοληθεί.

Στην τέχνη, όπως και στη ζωή, είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι άνθρωποι. Κι αυτό είναι το δυνατό μας σημείο.

Πηγή: news247.gr

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα