Η ασθένεια ως μέσο μεταμόρφωσης

Η ασθένεια ως μέσο μεταμόρφωσης

Η ασθένεια είναι ένας από τους συνηθέστερους τρόπους να ανοίξουμε τα μάτια μας στο ταξίδι προς τη συνείδηση και την προσωπική ανακάλυψη.
Η ασθένεια απαιτεί άμεση προσοχή και δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Όταν το κάλεσμα της αφύπνισης παίρνει τη μορφή μιας ασθένειας που απειλεί τη ζωή μας, δεν έχουμε περιθώρια να το αγνοήσουμε.
Η ασθένεια μπορεί να είναι το μέσο με το οποίο θα βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με τη δύναμη της ψυχής και του πνεύματός μας.

Μερικές φορές η ασθένεια είναι το αποτέλεσμα των γενετικών ή περιβαλλοντικών παραγόντων τους οποίους ουσιαστικά δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Κι όσο αδιανόητο κι αν φαίνεται, η ασθένεια έρχεται μεριές φορές ως απάντηση στην προσευχή, επειδή μπορεί να γίνει το μέσο με το οποίο θα ανακαλύψουμε τις πιο πολύτιμες ικανότητές μας και θα μπορέσουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στους άλλους.

Μια τέτοια ασθένεια μπορεί να θεωρηθεί στροφή στη ζωή σας, ένα σημείο όπου θα πρέπει να ασκήσετε το δικαίωμά σας να επιλέγετε.
Όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια κρίση που απαιτεί λύση, μέσω της αλλαγής της αντίληψής σας και του τρόπου ζωής σας, πρέπει να εξετάζετε το ενδεχόμενο να υπάρχει μια σύμφυτη δυνατότητα πνευματικής ανάπτυξης στην όλη κατάσταση.

Για να μην υιοθετήσετε αρνητική στάση απέναντι στην ασθένειά σας, σκεφτείτε τη σαν μια πρόσκληση να ανακαλύψετε ένα ανώτερο επίπεδο συνείδησης.
Τα πιο πρόσφατα ιατρικά συγγράμματα είναι γεμάτα ιστορίες ανθρώπων που αντέδρασαν σε μια καρδιακή προσβολή ή την εμφάνιση καρκίνου αλλάζοντας τον τρόπο διατροφής τους και αρχίζοντας να ασκούνται, σε συνδυασμό με κάποιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του άγχους που περιλάμβανε γιόγκα και διαλογισμό – και που ανακάλυψαν ότι τελικά τους άρεσαν πραγματικά αυτές οι ασχολίες. Έτσι, πολλοί άλλαξαν δραστικά τη ζωή τους, διαβαίνοντας την πόρτα που τους άνοιξε η επικίνδυνη ασθένεια προς μια ζωή πνευματικής αναγέννησης.

Πιστεύω ότι όλες οι ασθένειες μπορούν να θεωρηθούν εμπειρίες που μεταμορφώνουν, επειδή η ασθένεια απαιτεί να στρέψουμε την προσοχή μας στη θεραπευτική διαδικασία, που προσφέρει από μόνη της τη δυνατότητα αλλαγής.

Όταν η ασθένεια είναι αποτέλεσμα μιας αρνητικής στάσης ζωής – όταν κάνουμε κατάχρηση ουσιών, καπνίζουμε, έχουμε πολύ άγχος, δεσμευόμαστε από μια δουλειά ή σχέση που μας αχρηστεύει – η προσωπική αλλαγή γίνεται κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας.

Ταυτόχρονα, η αντιμετώπιση της ασθένειας ως ευκαιρίας να αναπτύξουμε την αυτογνωσία μας ενεργοποιεί τις θεραπευτικές δυνατότητες που διατηρούνται σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα μας όσο κρατάμε παθητική στάση ή βυθιζόμαστε στη λύπηση του εαυτού μας.

Όπως τονίζω και στους ανθρώπους που έρχονται στα σεμινάριά μου, “Τα ρήματα θεραπεύουν, όχι τα ουσιαστικά”.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Caroline Myss “γιατί οι άνθρωποι δεν θεραπεύονται και πώς μπορούν” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα