Μια πρωτότυπη αλλά και ενδιαφέρουσα έρευνα, έκαναν ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Άντζελα Φέγκερλιν του Πανεπιστημίου της Γιούτα των ΗΠΑ.
Διεξήγαγαν δύο δειγματοληπτικές έρευνες σε εθνικό επίπεδο, όπου στη μία χρησιμοποίησαν 2.011 άτομα με μέση ηλικία τα 36 έτη και στην άλλη, 2.500 άτομα με μέση ηλικία τα 61 έτη.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους που δημοσίευσαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, έδειξαν ότι το 80% των ασθενών λένε ψέματα στο γιατρό τους, άλλοτε μικρά κα άλλοτε μεγάλα.
Οι ερευνητές δεν δίστασαν να εκφράσουν την έκπληξη αλλά και την ανησυχία τους, που ένας τόσο μεγάλος αριθμός ασθενών ψεύδεται στο γιατρό του ή του αποκρύπτει πληροφορίες, δυσκολεύοντας τον με αυτό τον τρόπο, να κάνει σωστά τη δουλειά του, αφού δεν μπορεί να έχει στα χέρια του όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα.
Τα πιο συνηθισμένα ψέματα των ασθενών, αφορούν στις ερωτήσεις που σχετίζονται με την σωματική άσκηση, το φαγητό ή τη σωστή λήψη των φαρμάκων τους.
Φαίνεται ότι, οι ερωτήσεις αυτές των γιατρών, φέρνουν σε άβολη θέση τους ασθενείς, που από ντροπή ή ενοχή, προτιμούν να πουν του πουν ψέματα.
Ένα άλλο αποτέλεσμα της έρευνας ήταν ότι, περισσότερο από το 1/3 των ασθενών, δεν εκφράζουν τη διαφωνία ή την αντίρρησή τους προς τις θεραπευτικές συστάσεις του γιατρού τους επειδή δεν επιθυμούν να ακούσουν την κριτική του γιατρού σχετικά με τις «κακές» συνήθειές τους ούτε να τον ακούσουν να τους λέει πως πρέπει να «κόψουν» αυτή τη συνήθεια, π.χ το κάπνισμα, που ο ασθενής δεν επιθυμεί να διακόψει.
Πολλοί επίσης, δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι δεν καταλαβαίνουν τι τους λέει ο γιατρός για την πάθησή τους ή τι τους συμβουλεύει και προτιμούν να πουν ψέματα ή να σιωπήσουν, από φόβο να μην γελοιοποιηθούν ή να μην επικριθούν.
Η έρευνα έδειξε ότι, εκείνοι οι οποίοι ψεύδονται περισσότερο ή αποκρύπτουν την άποψή τους ή την έκφρασή τους είναι οι γυναίκες, οι νεότεροι σε ηλικία και εκείνοι που έχουν άσχημη υγεία.