Ένα ζευγάρι δείχνει από την πρώτη στιγμή πόσο κοντά ή μακριά είναι στις επιθυμίες, στις διαθέσεις και στις επιδιώξεις του. Δείχνει πόσο κοντά ή μακριά είναι στις σκέψεις και στα συναισθήματα. Δείχνει πόσο ταιριάζει ή όχι.
Πολλές φορές, όμως, είναι δύσκολο να διακρίνουμε ποιος μας ταιριάζει γιατί δεν βλέπουμε ή δεν θέλουμε να δούμε πόσο μακριά είμαστε. Υπάρχουν, λοιπόν, οι διαδικασίες και οι αντιδράσεις που καταγράφουν πού πάει ένα ζευγάρι. Οι παράγοντες που κάνουν ένα ζευγάρι αταίριαστο είναι οι εξής:
1.Βία. Όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους, συνήθως ο άντρας, ασκεί βία, το ζευγάρι και μόνο από αυτόν τον λόγο απαξιώνεται.
2. Κυριαρχία. Όταν ο ένας από τους δύο θέλει να ελέγχει τον άλλο απόλυτα, είναι σίγουρο ότι η σχέση κάποια στιγμή θα τελειώσει.
3. Αίσθημα ανίας. Όταν δεν δείχνει ο ένας για τον άλλο διάθεση και δεν ενδιαφέρεται για το τι γίνεται μέσα στη σχέση του. Είναι χαρακτηριστικό των αταίριαστων.
Διαβάστε επίσης: Δέκα σημάδια που μας προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε σε μια τοξική σχέση
4. Οικονομικοί λόγοι. Παρόλο που οι πιο πολλοί στη ζωή μας αρνούμαστε ότι ο παράγοντας αυτός παίζει σημαντικό ρόλο σε μια σχέση, εμείς θα διαφωνήσουμε. Ο οικονομικός παράγοντας παίζει βασικό ρόλο στη σχέση ενός ζευγαριού. Αν ο ένας από τους δύο αγαπάει πολύ το χρήμα και ο άλλος όχι, αυτό θα αποτελέσει μεγάλο λόγο σύγκρουσης στο ζευγάρι.
5. Σεξουαλική συμπεριφορά. Αν το ζευγάρι έχει προβλήματα στην ερωτική του επαφή πρέπει να προσπαθήσει να τα λύσει, γιατί αλλιώς δεν έχει μέλλον. Όταν το ερωτικό στοιχείο είναι θετικό φέρνει πιο κοντά το ζευγάρι, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, το απορυθμίζει τελείως.
Από τα πιο συχνά φαινόμενα σε ένα ζευγάρι είναι η αμφισβήτηση, μικρή ή μεγάλη, στις εκτιμήσεις του ενός ή του άλλου, ακόμα κι αν αυτές μας φαίνονται αληθινές. Έχουμε την τάση να αμφισβητούμε τον άνθρωπό μας, αλλά αν αυτή η αμφισβήτηση μεγαλώσει πάρα πολύ γίνεται ανασφάλεια.
Πώς μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς και σίγουροι σε μια σχέση;
Ποιο είναι το στοιχείο που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν χρειάζεται να αμφισβητούμε τον άνθρωπό μας;
Πολλές φορές νιώθουμε την ανάγκη να γνωρίζουμε τι είναι ψεύτικο και τι αληθινό στον άνθρωπό μας, τι είναι αυτό που μπορεί ο ίδιος να επιθυμεί και να θέλει πραγματικά και εμείς να το αγνοούμε. Χρειάζεται να αποκτήσουμε σιγουριά και εμπιστοσύνη σε αυτό που είμαστε. Αυτό θα γίνει αν δεν κοιτάζουμε την αμφισβήτηση σε εκείνο που λέει ή κάνει ο άνθρωπός μας, αλλά στο πώς λειτουργεί ο ίδιος με βάση τα συναισθήματά του απέναντί μας.
Να δούμε δηλαδή πόσο κοντά ή μακριά μας είναι και πώς νιώθει στην καθημερινότητά μας, ώστε να αντλούμε από κει το πώς νιώθει για μας. Μην αναλωνόμαστε σε καθημερινές λεπτομέρειες, σε κάποια πράγματα που είτε έτυχε να κάνει λάθος είτε εμείς τους δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία, διογκώνοντας απλές σκέψεις και αντιδράσεις.
Χρειάζεται δηλαδή να βλέπουμε το αποτέλεσμα της σχέσης και ποιος πραγματικά είναι ο άνθρωπός μας και όχι μια στιγμιαία άρνηση ή ένα μικρό λάθος που κάνει ο ίδιος. Θα νιώθουμε πάντα πιο ασφαλείς αν μάθουμε να συγχωρούμε τις μικρές λεπτομέρειες και να δίνουμε μια μεγάλη αγκαλιά ή μια δυνατή επιβεβαίωση μέσα από τις αντιδράσεις του άλλου και όχι να προβάλλουμε την αμφισβήτηση.
Χρειάζεται, λοιπόν, εμείς να παρέμβουμε και όχι να στοχοποιούμε το παραμικρό λάθος του άλλου και να είμαστε έτοιμοι να αμφισβητήσουμε τις οποιεσδήποτε αντιδράσεις του. Πάντα υπάρχει τρόπος να αντιδρούμε θετικά σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Δεν υπάρχει λόγος από μια σκέψη μας να θεωρούμε ότι πρέπει να αμφισβητήσουμε τον άλλο επειδή εμείς σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Δανιά «Όσο πιο λίγο μ’αγαπάς τόσο πιο πολύ σε θέλω» από τις εκδόσεις Καστανιώτη