Η Αθήνα θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα βιβλίου το 2018

Η Αθήνα θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα βιβλίου το 2018

Η Αθήνα θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου της UNESCO για το 2018, όπως ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, κατόπιν σύστασης της Συμβουλευτικής Επιτροπής του προγράμματος.

Την απόφαση χαιρέτισε με ενθουσιασμό ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Εκδοτών Ρίτσαρντ Τσάρκιν: «Τα θερμότερα συγχαρητήριά μας στην Αθήνα που υπέβαλε μια εξαιρετική υποψηφιότητα εφέτος. Αυτή η πόλη με την αρχαία ιστορία ανταποκρίνεται πλήρως στις αρχές και στη φιλοσοφία της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου και είμαι βέβαιος ότι θα ετοιμάσει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα για το 2018».Στη Συμβουλευτική Επιτροπή συμμετείχαν εκπρόσωποι της UNESCO, του Διεθνούς Συνδέσμου Εκδοτών (ΙΡΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (IFLA) στο Παρίσι, στην έδρα της UNESCO, προκειμένου να εξεταστεί ένας αριθμός-ρεκόρ υποψηφιοτήτων.Οι πόλεις που χαρακτηρίζονται Παγκόσμιες Πρωτεύουσες Βιβλίου από την UNESCO δεσμεύονται να προωθήσουν το βιβλίο και την ανάγνωση και να οργανώσουν δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια του έτους που ξεκινά με την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων, στις 23 Απριλίου.Η Αθήνα επιλέχθηκε για το ενδιαφέρον και πλήρες πρόγραμμα δράσεων, το οποίο, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, υποστηρίζεται από το σύνολο της βιομηχανίας του βιβλίου, αλλά και για τις πολιτιστικές υποδομές της και την εμπειρία της στη διοργάνωση διεθνών εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα που προτάθηκε περιλαμβάνει συναντήσεις με συγγραφείς, μεταφραστές και εικονογράφους, συναυλίες, θεματικές εκθέσεις, αναγνώσεις ποίησης και εργαστήρια για την προβολή των επαγγελματιών. Στόχος του είναι να καταστήσει τα βιβλία προσβάσιμα στο σύνολο του πληθυσμού της πόλης, μόνιμους κατοίκους, επισκέπτες, μετανάστες, πρόσφυγες.

Η Αθήνα είναι η 18η πόλη που γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Είχε προηγηθεί η Μαδρίτη (2001), η Αλεξάνδρεια (2002), το Νέο Δελχί (2003), η Αμβέρσα (2004), το Μόντρεαλ (2005), το Τορίνο (2006), η Μπογκοτά (2007), το Άμστερνταμ (2008), η Βηρυτός (2009), η Λιουμπλιάνα (2010), το Μπουένος Άιρες (2011), το Ερεβάν (2012), η Μπανγκόκ (2013), το Πορτ Χαρκούρ (2014), το Ίντσον (2015), το Βρότσλαβ (2016) και το Κόνακρι (2017).

Διαβάστε επίσης

Μπείτε ελεύθερα και δωρεάν στις 4 μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου

Δείτε τη νέα βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Στόχος μας είναι η Αθήνα να βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και να γίνει και η ίδια πιο φιλική στο βιβλίο, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με την UNESCO για τη μεγάλη διάκριση ανακήρυξης της Αθήνας, ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018.

«Η απόφαση της UNESCO είναι τιμητική, αποτυπώνει τη διεθνή ακτινοβολία της Αθήνας και ενισχύει τη στρατηγική επιδίωξή μας να αναδειχθεί η πόλη μας σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό προορισμό», τόνισε ο κ. Καμίνης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε υπερήφανοι για τη διάκριση αυτή, φιλοδοξία και επιδίωξη μας είναι η Αθήνα να γίνει μια πόλη περισσότερο φιλική στο βιβλίο με περισσότερες ευκαιρίες για πληροφόρηση και γνώση».

Ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση τη διάκριση της Αθήνας. Σημείωσε, ότι η Αθήνα αφ’ ενός παρουσιάζει ανοδική τροχιά στην τουριστική κίνηση την τελευταία διετία και αφετέρου έχει δυναμική παρουσία στον διεθνή διάλογο με ενεργό συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα πόλεων.

«Θα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς της πόλης, με κάθε δυναμική ομάδα, τόσο στην οικονομία όσο και στον πολιτισμό» είπε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας ότι η εξωστρέφεια της πόλης είναι μία σταθερή επένδυση για τη δημοτική αρχή.

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε επίσης και στην μεγάλη έκθεση Σύγχρονης Τέχνης documenta14 που θα προηγηθεί ως διοργάνωση τον Απρίλιο του 2017 σημειώνοντας ότι η Αθήνα αναδεικνύεται σε προορισμό σύγχρονου πολιτισμού που αξιοποιώντας τη μοναδική κληρονομιά της αρχαιότητας δίνει προβάδισμα στη νέα δυναμική δημιουργικής έκφρασης.

Σημαντική διάκριση για την Αθήνα την οποία αξίζει να γιορτάσουμε χαρακτήρισε την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018 η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κυρία Κατερίνα Τζιτζικώστα, σημειώνοντας ότι η επιτροπή θα σταθεί αρωγός στο εγχείρημα με στόχο ο δήμος Αθηναίων να ανταποκριθεί στην πρόκληση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να καταστεί το βιβλίο προσβάσιμο σε όλους.

H επικεφαλής της ομάδας διεκδίκησης και συντονίστρια του φακέλου υποψηφιότητας του δήμου Αθηναίων, κυρία Άβα Χαλκιαδάκη, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, τόνισε ότι «το μεγάλο αυτό στοίχημα δεν πρέπει να κρατήσει μόνο 12 μήνες, αλλά πρέπει να μείνει το αποτύπωμά του, στη μνήμη και τη ζωή της πόλης». Η κυρία Χαλκιαδάκη ανέφερε ότι πρέπει να μείνει στην πόλη η γνώση που θα αποκομίσουμε, να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται οι τόποι της ανάγνωσης και να συνεχίσουν να αυξάνονται οι αναγνώστες.

Ο γραμματέας της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου κ. Κώστας Γκοβόστης συνεχάρη τον δήμο Αθηναίων και ευχήθηκε η διοργάνωση να αφήσει σπουδαία παρακαταθήκη για την πόλη. Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων κυρία Χριστίνα Κυριακοπούλου συνεχάρη για την άρτια υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας της Αθήνας, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων, κ. Γιώργος Χουλιάρας δήλωσε με νόημα: «Χαίρομαι που ο Έλιοτ είχε άδικο όταν είπε ότι ο Απρίλιος είναι ο πιο σκληρός μήνας. Είχε δίκιο για το ΄67 αλλά δεν έχει δίκιο γιατί του χρόνου ξεκινάει το εικαστικό κομμάτι της “Ντοκουμέντα” και για τον Απρίλιο του 2018 η Αθήνα γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, με δράσεις που θα την κρατήσουν στο επίκεντρο για ένα χρόνο».

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα