Η Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου από τον Απρίλιο

athina-pagosmia-protevousa-vivliou-aprilio

Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή του χρόνου από την Άνοιξη για να εγκαινιάσει μια πόλη όπως η Αθήνα την έναρξη των εκδηλώσεών της ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου. Με έναν ακόμα χειμώνα να σβήνει μηχανές, και αμέτρητα άνθη να κλέβουν την παράσταση σε κήπους και κρυφές γωνιές της πόλης, οι βιβλιοθήκες ετοιμάζουν πλήθος εκδηλώσεων εντός κι εκτός των κτιρίων τους. Οι εκδοτικοί οίκοι και οι συγγραφείς από  όλο τον κόσμο θα συναντηθούν εδώ, μαζί με το κοινό το οποίο επίσης θα ταξιδέψει για να ευχαριστηθεί τη μεγάλη αυτή… την πολύ μεγάλη γιορτή του βιβλίου.

Ο τίτλος των προγραμμάτων της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα είναι: “Βιβλία Παντού”

Βιβλία παντού, αναγνώστες παντού, συγγραφείς παντού, παρουσιάσεις παντού, εκθέσεις παντού! Αλλά και συναυλίες, πάρτι, δεξιώσεις, βραδιές ποίησης, εργαστήρια επίδοξων συγγραφέων, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις και πολλές άλλες δράσεις, καθώς θα μας αποκαλυφθεί το πρόγραμμα το οποίο κέρδισε τον φετινό τίτλο από την UNESCO ανάμεσα σε πρωτοφανή αριθμό συμμετοχών άλλων πόλεων.

Η Ελλάδα και τα γράμματα είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος στο συλλογικό ασυνείδητο. Καθώς οι Ρωμαίοι κατακτούσαν την Αθήνα και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ανέτειλε, οι Ρωμαίοι εξέφρασαν από νωρίς τον θαυμασμό τους για την αγάπη των Ελλήνων για το διάβασμα. “Κατακτήσαμε τους Έλληνες με τα όπλα μα εκείνοι μας κατέκτησαν με τα βιβλία!” ήταν μια περίφημη φράση η οποία αντηχεί ακόμη μέσα στις βιβλιοθήκες τους.

Δεν έκρυβαν όμως και την έκπληξή τους που οι Έλληνες δεν τους έδιναν και τόση σημασία ως κατακτητές. Μετά τα πρώτα χρόνια, και αφού καταλάγιαζαν οι μάχες, και η ζωή των πολιτών συνέχιζε την πορεία της, οι Ρωμαίοι έμεναν άναυδοι με το ενδιαφέρον των πολιτών της Αθήνας, των Συρακουσών, της Αλεξάνδρειας και άλλων πόλεων, για τα γράμματα, τους συγγραφείς και τις βιβλιοθήκες. Είναι πολλές οι αναφορές που έφταναν στη Ρώμη και που περιέγραφαν την… αδιαφορία των πολιτών μπροστά σε οπλισμένους στρατιώτες. Τους αγνοούσαν επιδεικτικά, σκυμμένοι πάνω από τόμους συγγραμμάτων τα οποία τους προκαλούσαν ζωηρές συνομιλίες και τόσο ενθουσιασμό που αψηφούσαν τους κινδύνους των οπλισμένων στρατιωτών.

Από την εποχή του Αρχιμήδη -Μη μου τους κύκλους τάραττε!- μέχρι σήμερα, η αγάπη για τα συγγράμματα, τις επιστήμες, τα βιβλία και την ανάταση του πνεύματος που αυτή συνεπάγεται, είναι πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο, δώρο των Ελλήνων στην Ανθρωπότητα, το οποίο αφήνει ακόμα άναυδους τους… “στρατιώτες” απανταχού της γης, που επιζητούν την υποταγή του πνεύματος στη θέα μιας… λάμας, ενός ευρώ… μιας κρίσης!

Πραγματικά κύριοι, έχουμε πολύ πιο λαμπερά πράγματα ν’ ασχοληθούμε!

Το πρόγραμμα “Βιβλία παντού” ξεκινά στην Αθήνα στις 23 Απριλίου του 2018. Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται. Σας περιμένουμε!

Γράφει η Ελένη Καιγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα