Τι συμβαίνει όταν αυξάνεται η συνοχή του καρδιακού μας ρυθμού;

Τι συμβαίνει όταν αυξάνεται η συνοχή του καρδιακού μας ρυθμού;

Έχετε παρατηρήσει ότι όταν είστε εκνευρισμένοι έχετε την τάση να λέτε ή να κάνετε κάτι που μετά το μετανιώνετε;

Αυτό συμβαίνει επειδή συναισθήματα όπως το άγχος, η ανησυχία και ο φόβος δημιουργούν κατάσταση ασυνέχειας στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο, και προκαλούν αυτό που ονομάζεται «φλοιική αναστολή», η οποία δεν μας επιτρέπει να αντιληφθούμε τις μελλοντικές συνέπειες των αντιδράσεων, των λόγων και των πράξεών μας, ούτε το πόσο στρες θα μας δημιουργήσουν, πόση ενέργεια θα μας απορροφήσουν και πόσο από το χρόνο μας θα καταναλώσουν.

Με άλλα λόγια, χάνουμε την ικανότητα της προνοητικότητας, καθώς οι ανώτερες διανοητικές λειτουργίες μας τίθενται εκτός λειτουργίας.

Όλο και περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι μπορούμε να θέσουμε υπό τον έλεγχό μας το είδος της αντίδρασής μας ανά πάσα στιγμή. Μπορούμε να μάθουμε πώς να ελέγχουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, το οποίο μειώνει και αναχαιτίζει πολλές στρεσογόνες αντιδράσεις.

Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε μαθαίνοντας πώς να τρέπουμε ηθελημένα τον εαυτό μας σε κατάσταση καρδιακής συνοχής τη στιγμή ακριβώς που χρειάζεται.

Διαβάστε επίσης: Δαλάι Λάμα: Χρειαζόμαστε μια εκπαίδευση της καρδιάς

Έτσι δημιουργείται ευθυγράμμιση καρδιάς και εγκεφάλου, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί τη λεγόμενη «φλοιική διευκόλυνση», η οποία με τη σειρά της αυξάνει την ικανότητά μας για πνευματική διαύγεια και διαισθητική οξυδέρκεια – αυτή είναι η νοημοσύνη της καρδιάς.

Η αύξηση της συνοχής του καρδιακού μας ρυθμού αυξάνει επίσης τη συναισθηματική μας ευελιξία και προσαρμοστικότητα, τη μνήμη μας και την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε και να εστιάζουμε καλύτερα. Καθώς γινόμαστε όλο και περισσότερο ικανοί να αυτορρυθμίζουμε τη διανοητική και συναισθηματική μας ενέργεια, μπορούμε να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας και να βελτιώσουμε σχετικά γρήγορα τα επίπεδα υγείας και ευεξίας μας.

Μια απλή τεχνική αυτορρύθμισης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αυξήσουμε τη συνοχή του καρδιακού ρυθμού ονομάζεται Quick Coherence Technique.

Πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η τεχνική αναπνοής και αλλαγής των συναισθημάτων που βασίζεται στην εστίαση στην καρδιά στο να συνέλθουν άμεσα σε δύσκολες καταστάσεις. Δοκιμάστε τη μόνοι σας και γίνετε εσείς ο επιστήμονας του εαυτού σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Doc Childre, Howard Martin, Deborah Rozman και Rollin McCraty «Η νοημοσύνη της καρδιάς – ακολουθώντας το μονοπάτι της» από τις εκδόσεις Η Τέχνη της Ζωής

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα