Αυτά που κρύβονται πίσω από τη φράση “Ναι, αλλά…”

“Θα μου άρεσε να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο για κάνα χρόνο – μακάρι να είχα τα χρήματα”.
“Λοιπόν, γιατί δεν πουλάς το σπίτι σου;”
“Ναι, αλλά πού θα μείνω όταν γυρίσω από τα ταξίδια;”
“Θα νοικιάσεις – ή θα αγοράσεις ένα μικρότερο”.
“Ναι, αλλά δεν μπορώ να παραιτηθώ από τη δουλειά μου”.
“Γιατί όχι; Θα βρεις άλλη δουλειά”.
“Ναι, αλλά δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να παρατήσω τους γονείς μου/τα ενήλικα παιδιά μου για έναν χρόνο”. (Ή να πάρω τα παιδιά μου από το σχολείο τους ή οτιδήποτε.)
Και πάει λέγοντας, μέχρι αηδίας…

Όποτε απαντάμε με “Ναι, αλλά…” σε μια συζήτηση όπως αυτή, η αλήθεια είναι ότι φοβάστε να ακολουθήσετε το Όνειρό σας. Στο κάτω κάτω μπορεί να σας αλλάξει. Μπορεί να σας απελευθερώσει. Μπορεί και να το μισήσετε. Μπορεί να νιώσετε μοναξιά. Μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με κρυμμένα κομμάτια ου εαυτού σας. Μπορεί να βρεθείτε σε καταστάσεις που δεν είστε σίγουροι αν είστε σε θέση να τις χειριστείτε.

Γι’ αυτό να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Αν τον ακούσετε να λέει συνεχώς “Ναι, αλλά…”, ρωτήστε τον τι τρέχει στ’ αλήθεια. Ποιοι είναι οι φόβοι σας; Και στην περίπτωση που ο μεγάλος Εαυτός σας θέλει να κάνει κάτι, αλλά ο μικρός Εαυτός αισθάνεται φόβο ή ανασφάλεια, προσπαθήστε να μάθετε πώς μπορείτε να καθησυχάσετε αυτή την τρομαγμένη πτυχή του εαυτού σας. (Ούτως ή άλλως, ό,τι κι αν συμβεί, εσείς το έχετε δημιουργήσει και μπορείτε να το διαχειριστείτε).

Όσο βρισκόμαστε στις Δύσκολες Στιγμές, συγκεκριμένες φράσεις ανακύπτουν ξανά και ξανά. Φράσεις που μας εμποδίζουν να ζήσουμε με χαρά και να εκπληρώσουμε τους ανώτερους στόχους μας, που μας ρίχνουν χαμηλά, μας ψυχοπλακώνουν, μας ακινητοποιούν και μας απογοητεύουν. Η φράση “Ναι, αλλά…” είναι ίσως η πιο ύπουλη, αφού ακούγεται τόσο εύλογη, λες και απλώς φέρεστε συνετά και επανεξετάζετε το ζήτημα.

Μπορεί να καταλήξει ως ένας συνηθισμένος τρόπος για να μην αφήνετε τον εαυτό σας να αλλάζει και να ωριμάζει. Επίσης είναι μία από τις πιο ενοχλητικές φράσεις για τους φίλους, τους συγγενείς και τους συναδέλφους σας, οι οποίοι ίσως κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να σας στηρίξουν και να σας ενθαρρύνουν!
Ακόμη ένας συνηθισμένος τρόπος για να εμποδίσετε τις αλλαγές και την ωρίμανση είναι να λέτε “Δεν μπορώ…”. Δεν μπορώ να τραγουδήσω, δεν μπορώ να χορέψω, δεν μπορώ να πουλήσω το σπίτι μου, δεν μπορώ να εγκαταλείψω τον σύντροφό μου, δεν μπορώ να ζήσω μόνος μου, δεν μπορώ να δουλέψω λίγες ώρες και να τα βγάζω πέρα οικονομικά, δεν μπορώ να παραιτηθώ από τη δουλειά μου, δεν μπορώ να βρω φίλους που να μου ταιριάζουν, δεν μπορώ να μετακομίσω εκτός πόλης, δεν μπορώ να πάω στο πανεπιστήμιο, δεν μπορώ…
Ω ναι, μπορείτε! Αν επιθυμείτε κάτι μέσα από την καρδιά σας, μπορείτε να το κάνετε – εν καιρώ. Υπάρχει σχεδόν πάντα τρόπος. Η αλήθεια είναι ότι επιλέγετε να μην το κάνετε, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ακούστε τον εαυτό σας για τις επόμενες εβδομάδες. Μήπως δικαιολογείτε και εκλογικεύετε την αδράνειά σας λέγοντας “Ναι, αλλά…”;
Μήπως περιορίζετε και υποβιβάζετε τον εαυτό σας λέγοντας “Δεν μπορώ”;
Ή μήπως χρησιμοποιείτε άλλες παρόμοιες φράσεις των Δύσκολων Στιγμών όπως “Μακάρι…”, “Και αν…”, “Οφείλω να…”, “Δεν έχω χρόνο να…”, ή “Θα προσπαθήσω…”;

Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε το λεξιλόγιο των Δύσκολων Στιγμών με τις θετικές φράσεις των Χαλαρών Στιγμών όπως:

Θα μπορούσα…
Επιλέγω να…
Επιλέγω να μην…
Θα…

Έπειτα, παρατηρήστε, ως αποτέλεσμα των προαναφερθέντων, αν αρχίζετε να νιώθετε, να σκέφτεστε και να επιλέγετε διαφορετικά.

Μπορώ να κάνω οτιδήποτε θέλω πραγματικά να κάνω.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Gill Edwards “Ζήσε τη στιγμή!” από τις εκδόσεις Διόπτρα

 

Σχετικές εκδηλώσεις στην Εναλλακτική Ατζέντα:

Παιχνίδι Αυτογνωσίας: Ανακάλυψε το Μονοπάτι!

Σεμινάριο: “Η Δυναμική της Επιτυχίας”

Από πιόνι Βασιλιάς!

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα